Jak na makro/script v Machu
Možná neumím hledat, ale spíš mi přijde, že se to nikde neřeší. Hledám manuál, který by vysvětloval jak psát makra (skripty) v Machu. Popřípadě kdyby někdo sepsal alespoň základní vysvětlení jak to vlastně funguje, které příkazy jdou použít, jaké mají proměnné, takový ten základní přehled aby se ten, kdo tomu vůbec nerozumí mohl od něčeho odrazit a pak dokázal třeba napsat makro, který po vyvolání dojede s osou X, Y, Z na koncák/referenční snímač a vrátí se třeba o 100mm zpátky. Jestli to tu někde je, tak mě nekamenujte, hledám to už víc jak tejden a furt nic.
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
asi hledáš toto
dobré pro začátek je nainstalovat si editor obrazovek v Mach3 - a podívat se, co je za scripty pod některými tlačítky
a pak si udělat i svou obrazovku s tlačítky na spouštění svých scriptů
dobré pro začátek je nainstalovat si editor obrazovek v Mach3 - a podívat se, co je za scripty pod některými tlačítky
a pak si udělat i svou obrazovku s tlačítky na spouštění svých scriptů
- Přílohy
-
- Mach3 V3.x Programmer Reference Draft v0.11a.pdf
- (466.67 KiB) Staženo 16320 x
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
ahoj, podarilo se ti to vyresit? resim obdobny problem a anglina neni ma silna stranka...
diky wegac
diky wegac
wegac
co nejde silou, jde jeste vetsi silou!
me se to studovat moc nechce, kvuli jednomu makru a to jen po zreferovani z osy, aby to vyjelo o 60mm nahoru, je to slozity, takovy makro udelat?
diky
diky
wegac
obrazovky predelat je celkem jednoduchy, nejaky jsem predelaval na rezacku polystyrenu a bylo to hotovy za par mihut 

wegac
to je super, muzu se revanzovat, kdyby jsi potreboval neco na laseru CO2 
potrebuji, aby kdyz zmacknu v mach ref all, aby osa z sjela na referencni spinac, coz mi ted dela, to je OK
ale jakmile se zreferuje, vyjela osa z o 12mm nahoru, tam se vynulovala a nasledne vyjela o dalsich 60mm nahoru ale hodnota byla -60mm (bez nulovani)
doufam, ze je to napsano srozumitelne
diky moc jirin

potrebuji, aby kdyz zmacknu v mach ref all, aby osa z sjela na referencni spinac, coz mi ted dela, to je OK
ale jakmile se zreferuje, vyjela osa z o 12mm nahoru, tam se vynulovala a nasledne vyjela o dalsich 60mm nahoru ale hodnota byla -60mm (bez nulovani)
doufam, ze je to napsano srozumitelne

diky moc jirin
wegac
to se omlouvam, obe hodnoty bych potreboval na -60
ma referak pod stolem
proto referak -12mm (tloustka stolu) - nula nad stolem
nasledne vyjeti na -60mm, abych tam mohl vlozit material
diky
ma referak pod stolem
proto referak -12mm (tloustka stolu) - nula nad stolem
nasledne vyjeti na -60mm, abych tam mohl vlozit material
diky
wegac
Zkus tohle ... nemam ted jak to odzkoušet, ale teoreticky by to mělo pracovat.
Samozrejme se to da vylepsit o nastaveeni puvodni rychlosti po dobehnut a podobne, tohle je jen hola kostra pro nazornost.
Rychlost F si nastav dle potreby
Code " G0 Z-12, F10"
While isMoving()
Wend
DoOEMButton(1024)
sleep (100)
Code "G0 Z-60"
While isMoving()
Wend
Samozrejme se to da vylepsit o nastaveeni puvodni rychlosti po dobehnut a podobne, tohle je jen hola kostra pro nazornost.
Rychlost F si nastav dle potreby
Code " G0 Z-12, F10"
While isMoving()
Wend
DoOEMButton(1024)
sleep (100)
Code "G0 Z-60"
While isMoving()
Wend
super, zkusim, jeste asi blba otazka, kam to nahrat? 

wegac
Rikal jsi, ze umis editovat mach screen,
tak si vytvor vlastní button, kteremu pridel funkci execute G-code a do pole toho G-kodu vepis to co jsem ti poslal.
Ale osobne bych to spis napojil na tve stavajici tlacitko referuj osu Z.
Ja osobne to budu mit tak, ze budu referovat x,y,a soucasne a Z samostatne. Mam k tomu sve duvody - clovek dela chyby a ja nehodlam riskovat propichnuti stolu az do sklepa
Jaky pouzivas editor na ty screeny?
Zaverem snad jen ...za následky zpusobene poskozenim stroje nerucim
tak si vytvor vlastní button, kteremu pridel funkci execute G-code a do pole toho G-kodu vepis to co jsem ti poslal.
Ale osobne bych to spis napojil na tve stavajici tlacitko referuj osu Z.
Ja osobne to budu mit tak, ze budu referovat x,y,a soucasne a Z samostatne. Mam k tomu sve duvody - clovek dela chyby a ja nehodlam riskovat propichnuti stolu az do sklepa

Jaky pouzivas editor na ty screeny?
Zaverem snad jen ...za následky zpusobene poskozenim stroje nerucim

pouzivam machscreen, je to takovej jednoduchej programek..
jinak diky moc, zkusim, pisnu...
jinak diky moc, zkusim, pisnu...
wegac