CAD pro formařinu
Ahoj,
prosil bych o doporučení CADu pro formařinu na cenu nehledě. Nejde mi tolik o konstrukci forem jako spíše o opravy forem a to znamená hodně práce se složitými plochami při výrobě elektrod. V současné době používám Solidworks, který je velice jednoduchý na ovládání a práci, nicméně často se stává, že je pro mě velice složité ne-li přímo nemožné vytvořit z některých modelů elektrody jaké bych si představoval.
Předem díky za tipy.
prosil bych o doporučení CADu pro formařinu na cenu nehledě. Nejde mi tolik o konstrukci forem jako spíše o opravy forem a to znamená hodně práce se složitými plochami při výrobě elektrod. V současné době používám Solidworks, který je velice jednoduchý na ovládání a práci, nicméně často se stává, že je pro mě velice složité ne-li přímo nemožné vytvořit z některých modelů elektrody jaké bych si představoval.
Předem díky za tipy.
nic ve zlém, ale jestli by to nechtělo spíš školení na solidworks 

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Jsem si myslel, že jsem v solidworksu už docela zkušený. Jako ono to jde většinou nějak udělat, problém je, že to musím celý obcházet nějakými strašně složitými způsoby a já bych to chtěl řešit elegantně a rychle a to je většinou když dělám s plochami naprosto nemožné, nedej bože když se v tom modelu otevřeného např. ze stepu objeví chyby a nebo potřebuju pracovat s rádiusy... ale beru tvoji připomínku. Pokud je to tedy takhle a není lepší CAD v tomhle směru beru svůj dotaz zpět.
Ještě pro info napíšu postup jak tvořím elektrody, většinou si fcí "odsazení" odsadím plochu tvaru o velikost jiskrové mezery a pak se snažím tuto plochu doplnit na nějaký plný tvar abych mohl vytvořit program pro obrábění.
Ještě pro info napíšu postup jak tvořím elektrody, většinou si fcí "odsazení" odsadím plochu tvaru o velikost jiskrové mezery a pak se snažím tuto plochu doplnit na nějaký plný tvar abych mohl vytvořit program pro obrábění.
hoď sem model,případně obrázky.. třeba ti někdo poradí efektivnější postup..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
plochy a SW to se musí vydřít ,formy dělám a v SW když se odsazují plochy tak je to spousta ruční práce a pochopit co nemá rád ,prostě leta praxe (asi 10nebo 12) 

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
V příloze posílám model
, úkolem bylo zvětšit úkos na červeně vyznačených plochách na 5°, pomocí ploch jsem nedokázal vytvořit elektrodu tak abych měl plný tvar, ale povedlo se mi jí nakonec vytvořit tím, že jsem si jí tam prakticky vymodeloval, nicméně to zabralo příliš času a nepovedlo se mi ji vytvořit tak, aby tečně navazovala na modře vyznačené plochy, je možné, že to jde, ale neměl jsem již čas se nad tím dále zamýšlet a proto jsem se spokojil s tím, že tyto rádiusy nakonec byli "useknuté". Ted mi povězte jestli je tedy nějaká možnost jak toto rychle a "správně" vytvořit v solidworksu způsobem, který mě prostě nenapadl a nebo existuje CAD co by tohle zvládl efektivněji. Níže ještě posílám screenshot výsledné sestavy.
To není na dvě věty ,nejdřív bych vytvořil polotovar elektrody ,tedy kvádr -pak bych formu a elektrodu nacpal do sestavy ,tam bych zapnul u elektrody upravit díl a nástrojem dutina odebral. Pak bych otevřel elektrodu přes nástroj odebrat plochy a opravit bych vyhnal rádiusy ,upravil bych úhly a orádiusoval .Konkrétně je potřeba mít to břed sebou abych ti to řek naprosto přesně. Určitě se najde někdo gdo to udělá jinak a taky to bude fungovat prostě přesný postup není.
No to je dost složitý ,z levnějších i když pro nás drahých asi nic lepšího není nebo o tom nevím .Kolega mladý Ing si hrál s Catia ,problém byl že s ní nedokázal tolik co já s SW ,navíc si to moc firem nemůže dovolit ,ale prej tyhle věci zvládá líp ,ale z vlastní zkušenosti nedokážu posouditHadrovej píše:No ano, ale bavíme se jen o tomhle konkrétním případě a já bych rád věděl jestli je nějaký jiný CAD software, který toto dokáže nějak lépe např. jenom s těmi plochami.
Správný, i vyexportovaný model formy by měl obsahovat i model výlisku. Z něj se ty elektrody také dají vyřezat. V Catii existuje funkce na zmenšení či zvětšení tloušťky povrchu dílu, nevím zda něco takového má i SW. Jsou případy, kdy to zmenšit nejde, vetšinou když je tam rádius menší než jiskrová mezera a měl by se přeměnit na ostrou hranu. V takovém případě používáme zmenšení korekcí v CAMu.
Naposledy upravil(a) bobik dne 25. 1. 2016, 1:47, celkem upraveno 1 x.
To by se mi taky líbilo chytnout myší v importovaný mrtvole plochu a posunem dynamicky měnit třeba úhel úkosufranus píše:Myslis neco jako prime modelovani? Jako abys mohl editovat "neziva" data jako treba STP atd.?

Jj, viděl bych to obdobně. Nedalo mi to a domácí úkol jsem vypracoval - nějak takhle ? http://leteckaposta.cz/131046187" onclick="window.open(this.href);return false; . Tedy jen plochy a odsazení, otisk pozitivu/negativu je už pak maličkost. Můj postup byl následující: 1.Import 2.oprava geometrie 3.odebrání rádiusů 4.úkosování (dvě z osmi ploch šly udělat obyčejným draftem, osotatní byly pomocí plošného modelování, ale šlo o jednoduché tvary, brnkačka) 5.přidání rádiusů 6.odsazení. Moc jsem se tim ne.ral , cca 1h45min čistýho času. Catia V5. Solidworks zatim nemám, nicméně postup bude všude podobnej. Kontrola+oprava importu je velmi důležitá z hlediska dalších prací na modelu (tady mi přišlo že je to už tak třetí import z exportufmodel píše:To není na dvě věty ,nejdřív bych vytvořil polotovar elektrody ,tedy kvádr -pak bych formu a elektrodu nacpal do sestavy ,tam bych zapnul u elektrody upravit díl a nástrojem dutina odebral. Pak bych otevřel elektrodu přes nástroj odebrat plochy a opravit bych vyhnal rádiusy ,upravil bych úhly a orádiusoval .Konkrétně je potřeba mít to břed sebou abych ti to řek naprosto přesně. Určitě se najde někdo gdo to udělá jinak a taky to bude fungovat prostě přesný postup není.

Poslednich par verzi Inventoru by uz melo umet editovat "neziva" data jako stepy, saty apod. a predpokladam, ze dalsi cady taky nezustanou pozadu. Asi se to chce poohlednout po novejsi verzi, pripadne doinstalovat nejakou nadstavbu, modul, nebo jak to nazvat.