nahodna samocinnost motorov

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
carbonmike

29. 12. 2008, 9:58

Zdravim vsetkych.
Mam nasledujuci problem. Pouzivam elektroniku CNC611
( http://www.youtube.com/watch?v=rju1uKkm6IM )
Motory riadim cez Mach3 z normalneho PC. Pustim Mach3 loadnem Gcode stlacim reset a zapnem napajanie elektroniky. Pustim program, vsetko ide ako ma. Ked mam stastie prejde cely cyklus, ked nie tak v istom momente si zacnu robit motory co chcu. Chaoticky sa tocia, uplne nahodne pohyby, vacsinou ,,skacu,, zo strany na stranu za ucasti hnusneho zvuku. Stlacim reset, nic sa nedeje, vypnem Mach3 nic sa nedeje. Prestane to len na chvilku ked dam reset PC. Potom to bud pokracuje pozmenenym chaotickym rezimom alebo sa nic nedeje. Niekedy sa stane ze to vobec nerobi a vsetko je ok ale niekedy sa to kazi nonstop. Skusal som format disku + nanovo XP uplne cisty system bez programov no robi mi to aj tak. Par krat sa mi stala taka vec ze motory sa tocili bez trhania pekne do jedneho smeru same od seba a to bol vypnuty Mach3. Proste nechapem vobec. Ma niekto take skusenosti? Podrbalo mi to 2x projekt a uz ma to fakt nebavi.
gamas

29. 12. 2008, 10:32

Máš optiku na oddělení portu?
ZX Spectrum 88 - první PC
pájač

29. 12. 2008, 11:10

Nevzniká ti nekde statická elektrina od trecích plôch ?
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2008, 7:33

nemas tam neco co pouziva lpt soucasne s machem?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sejosef

30. 12. 2008, 9:41

Odhaduju to na tak že máš dlouhý kabel od LPT nebo výstupy z LPT nejsou nijak proudově zatíženy. Nemáš schéma od té desky?
carbonmike

30. 12. 2008, 12:58

1)Nemam optiku na delenie portov

2)teoreticky je tam sanca ze mi vznika staticka elektrina, skusim uzemnit kostru

3)nemyslim, jedine zeby nieco v holej instalacke win xp

4)mam 10m kabel :D moze to byt tym? Schemu dosky nemam. Kupil som to ako stavebnicu.
Josef
Sponzor fora

30. 12. 2008, 2:22

Pokud není opticky oddělěné a navíc při strašně dlouhém kabelu je nasnadě, že tam leze brum. Pokud jde kabel poblíž silového vedení je pravděpodobnost velká. Někdy stačí rozdíl zemních potenciálů a dělá to hrůzy. Při trochu citlivých vstupech se není čemu divit.
Opticky oddělit
Zkrátit kabel, nebo použít klasiku na tiskárnu (1,5 m?)
Všechny země, kromě oddělených, svést do jednoho místa
carbonmike

30. 12. 2008, 3:02

2Jozef: ked si tak spatne spomeniem tak mi to asi pri kratkom kabli nikdy nezrobilo. S kratkym kablom som to skusal iba parkrat. Uvidime. Bude to s najvacsou pravdepodobnostou tym. Skusim kupit kratky kabel vyskusam a ozvem sa ;) zatial dikes chalani...
prichy

31. 12. 2008, 12:23

kazdopadne to oddel
Prichy
sejosef

31. 12. 2008, 9:42

Optické oddělení je samozřejmě výhodou, ale není nezbytné. Důležité je pro bezproblémový provoz aby výstup z LPT byly alespoň trochu proudově zatíženy (což samozřejmě otické oddělení také splňuje). LPT port zvládá na výstupu asi 10 mA a pokud jej nezatížíte tak lehko vznikne rušení na delším kabelu. Mám osobní zkušenosti s osazovacími stroji kde signál STEP a DIR vedou po celém stroji stíněným kabelem asi 8 metrů, ale pro svoji správnou funkci potřebují mít na konci zátěž 60mA přičemž tam žádné optické oddělení není. Proto jsem se ptal na schéma které by celou věc vysvětlilo. Šlo by to i změřit. Bohužel né všechno co se koupí na netu má zatížené vstupy, většinou stačí přidat odpůrky.

Správná kombinace pro provoz Machu3 podle mě je :
1. Co nejkratší LPT kabel (max. 2,5m)
2. Výstupy pod proudem asi 3 - 6mA v log. H
3. Step pulse v položce Motor tuning nastaveno na alespoň 2us i když obvod teoreticky zvládá i kratší (souvisí s vynecháváním kroků machu)
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2008, 10:28

sejosef píše:Optické oddělení je samozřejmě výhodou, ale není nezbytné. Důležité je pro bezproblémový provoz aby výstup z LPT byly alespoň trochu proudově zatíženy (což samozřejmě otické oddělení také splňuje). LPT port zvládá na výstupu asi 10 mA a pokud jej nezatížíte tak lehko vznikne rušení na delším kabelu. Mám osobní zkušenosti s osazovacími stroji kde signál STEP a DIR vedou po celém stroji stíněným kabelem asi 8 metrů, ale pro svoji správnou funkci potřebují mít na konci zátěž 60mA přičemž tam žádné optické oddělení není. Proto jsem se ptal na schéma které by celou věc vysvětlilo. Šlo by to i změřit. Bohužel né všechno co se koupí na netu má zatížené vstupy, většinou stačí přidat odpůrky.

Správná kombinace pro provoz Machu3 podle mě je :
1. Co nejkratší LPT kabel (max. 2,5m)
2. Výstupy pod proudem asi 3 - 6mA v log. H
3. Step pulse v položce Motor tuning nastaveno na alespoň 2us i když obvod teoreticky zvládá i kratší (souvisí s vynecháváním kroků machu)
no nevim, kdyz jsem resil nastaveni vstupu na Profistepu skoncil jsem na cca 1.5mA (pokud si pamatuji dobre) - protoze pri spojeni tri vstupu Brake na jeden pin LPT uz spadne napeti na pinu LPT pod rozhodovaci uroven - tech 4.5mA je i tak uplne na hrane a ne nekterych LPT to nejde. Optoclenum by stacilo i 0.6mA, ale pak je to vic nachylne na mozna ruseni.

nicmene to vsechno jsou jen takove berlicky - je treba pouzit linkove budice a optooddeleni - pak to muze byt klidne na 50m bez nebezpeci

optooddeleni tam neni jen tak pro nic za nic - to proste tam byt musi pokud to ma byt spolehlive
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
carbonmike

2. 1. 2009, 6:24

Okej pani, mam to spat na 1,5m kabli. Zatial to vyzera velmi slubne, ide to ako hodinky, klop klop klop. Snad to pri tom ostane.

Dakujem vam za vase rady....
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“