Potrebujem poradiť ako nastaviť menič.
Keď sa motor rozbieha, tak požadovanú frekvenciu prebehne a menič začne okamžite brzdiť a znova rozbiehať. Takto kmitá okolo 6Hz pár sekúnd a niekedy ju ani neprekročí a nedosiahne požadovanú frekvenciu. Počas toho kmitania dosahuje výstupný prúd motoru až 60A a niekedy sa menič vypne na preťaženie.
Pri brzdení je to podobné.
Jedná sa o pohon vretena na frézke. Motor je Kolmorgen (USA)
Údaje k motoru, ktoré mám:
trvalý výkon 9kW pri 6000ot/min.
max otáčky 10000/min.
max napájacie napätie 230V
max. trvalý prúd 55A
izolačná trieda F
motor by mal byť 4-pólový, meral som to mechanickým otáčkomerom
hmotnosť motora je 170kg
model meniču CIMR F7Z 4018
Menič som nastavil do výrobných nastavení
ovládanie meniču je cez potenciometer
zmenil som riadenie na open loop
napájanie meniču 3x400V
max napätie motoru 230V
max frekvencia 320Hz
ref. frekvencia 50hz
ref. napätie 40V
Prúd motoru som skúšal 50A aj 32A, bez vplyvu na rozbeh
k meniču som zapojil aj brzdný odpor (síce inú hodnotu ako požaduje výrobca, ale na otestovanie to musí stačiť)
Omron Varispeed V7 18,5kW a asynchrónny motor
Problém som vyriešil kúpou motoru 7,5kW / 2800ot.
motor je zánovný, beží na 50/60hz.
skúsil som ho vytočiť na 150Hz, tj asi 8500ot. a pripomína to štart stíhačky skríženej s vysávačom.
Budem musieť dať externé chladenie a vymeniť ložiská. Možno ich na začiatok aspoň namažem NBU15-kou.
motor je zánovný, beží na 50/60hz.
skúsil som ho vytočiť na 150Hz, tj asi 8500ot. a pripomína to štart stíhačky skríženej s vysávačom.
Budem musieť dať externé chladenie a vymeniť ložiská. Možno ich na začiatok aspoň namažem NBU15-kou.
Po výmene ložísk je motor tichý. Ventilátor frekvenčného meniču robí väčší hluk. Ešte musím doriešiť externé chladenie.
Prišla mi aj remenica 8M 44zubov tak som skúšal citlivosť čidla na spätnú väzbu.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=19075&start=15
Použil som ABS čidlo z predného kolesa nejakej audiny. na malé otáčky som dosiahol výstupné napätie cca 5-10V pri 50hz to už bolo ďaleko cez 12V. Myslím, že to bude použiteľné napriamo.
Prišla mi aj remenica 8M 44zubov tak som skúšal citlivosť čidla na spätnú väzbu.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=19075&start=15
Použil som ABS čidlo z predného kolesa nejakej audiny. na malé otáčky som dosiahol výstupné napätie cca 5-10V pri 50hz to už bolo ďaleko cez 12V. Myslím, že to bude použiteľné napriamo.
mám ďalší pokrok. dnes som dorobil snímač a spravil merania.
výstupné napätie zo snímaču je asi priamoúmerné otáčkam.
pri cca 15Hz výst. nap. cca 7V
pri 150Hz výst. nap. cca 90V
Teraz potrebujem vymyslieť, ako dostanem informáciu o skutočných otáčkach do meniču?
Môžem použiť analógový vstup?
Nechcem dokupovať prídavnú kartu.
výstupné napätie zo snímaču je asi priamoúmerné otáčkam.
pri cca 15Hz výst. nap. cca 7V
pri 150Hz výst. nap. cca 90V
Teraz potrebujem vymyslieť, ako dostanem informáciu o skutočných otáčkach do meniču?
Môžem použiť analógový vstup?
Nechcem dokupovať prídavnú kartu.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
co jsem resil tak menice umi vzit jako zpetnou vazbu napeti z tacha na druhem analogovem vstupu
nektere naprimo (jsou na vyssi napeti)
nektere 0-10V
takze by jsi v tomhle pripade musel udelat delic a ochranu kvuli prepeti na vstupu
nektere naprimo (jsou na vyssi napeti)
nektere 0-10V
takze by jsi v tomhle pripade musel udelat delic a ochranu kvuli prepeti na vstupu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)