Zdravím vespolek. Před cca rokem a půl jsem dovezl domů tohohle mazlíka:
Bruska byla naštětkována ohavnou modrou, hlava nehlava i přes kluzné plochy, takže první věc rozebrat do šroubku, vyčistit od jemných dřevěných pilin s olejem, oškrábat barvu...až poté jsem našel štítek a zjistil, co mám vlastně zač. Když si ji zadáte na fóru Practical Machinist, vyjede vám spousta vláken. Tenhle kousek musí být nějaká hodně ranná varianta, v detailech se od běžně zobrazovaných liší. Vlastně to tak úplně Monoset není, jelikož ten originál pracovní vřeteník, kterej je určenej na vybrušování šroubovic, někdo v nějaké fabrice kompletně vyhodil a napasoval na to stůl profilem odpovídající stolu z naší BN102. Pro mě je to vlastně výhoda, bruska je tak mnohem univerzálnější a splňuje skvěle moji velikostní potřebu, navíc nějaké příslušenství ka BN102 už se mi podařilo nasyslit. Jelikož mám málo místa (větší garáž + jednu malou místnost, kam se musí vejít opravdu hodně litiny), nemohl jsem si dovolit z časových důvodů si nějak vyhrát s lakem, takže narychlo syntetika a naskládat dohromady. Od té doby nějak nebyl čas s tím pohnout, ale začíná mě tlačit potřeba brousit, tak bych se rád posunul dál. No a můj první dotaz zní: Vřeteno je uloženo v ložiscích s kosoúhlým stykem na každém konci, délkovou kompenzaci řeší podložka se šesti pružinkami. Ložiska mám už koupená (FAG v přesnosti P4), jen bych rád vyřešil mazání jinak, než bylo původně; okolo celé hřídele byla mřížka a okolo ní filc, který rozváděl olej do ložisek. Je to patrné z fotky stažené z Practical Machinist:
Myslím, že vřeteno by šlo točit tak do 8000 ot/min (pozdější verze této hodnoty dosahovaly) a nějak se mi nepozdává k takto přesným ložiskům dávat materiál, z kterýho se může uvolnit nějaký smetí. Takže mě napadá varianta mazat nějakou vysokoobrátkovou vazelínou (stejně ji potřebuju koupit), nebo nějak jinak vyřešit mazání olejem. Oba konce jsou těsněné labyrintem. Děkuju za nápady a postřehy. Průběžně budu řešit další věci, ale tohle je myslím první na řadě.
Cincinatti Monoset
-
- Kontaktovat uživatele:
FAG prodává vazelínu na vřetena je v tubě asi 200g.
Ta vazelína není zas tak drahá ,zítra ti můžu napsat označení,mám jí v dílně.
Podle velikosti ložisek bych si typnul tak 12000 ot .
Ta vazelína není zas tak drahá ,zítra ti můžu napsat označení,mám jí v dílně.
Podle velikosti ložisek bych si typnul tak 12000 ot .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Kontaktovat uživatele:
Díky, ty ložiska jsou 7205, teď nedohledám přesný označení. Každopádně bude zajímavý zjistit, jestli to bude mít smysluplnej interval domazávání.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pořizovací cena téměř směšná (6000). Nějakou práci to dá ji zprovoznit, ale jelikož je prakticky nemožný sehnat malou nástrojovku v nějakým rozumným provedení, je tohle i přes imperiální šrouby výhra v loterii. Ty šrouby asi vyřeším osazením os hodinkama. Jinak jsem si psal s technikem z oleje.cz a jeho hrubý odhad na domazávací intervaly s použitím tuku Isoflex LDS 18 Special A by při uvažovaných 8000 ot/min byly asi 1000 hodin, což je pro mě několik let provozu, navíc na těch 8000 to budu točit dost výjimečně. Takže volba je jasná.