Elektromagnetický upínač

Odpovědět
aleshonsa

28. 1. 2016, 3:02

Ahoj,
pořídil jsem si elektromagnetický upínač, který má na štítku parametry 110VDC, 0,3A. Když jsem ho přeměřoval multimetrem tak mi ukázal odpor cca 110Ohm místo očekávaných cca 370Ohm. Máte za to, že je něco špatně (zase to není podezřele malá hodnota jako že by byl zkratovaný ani nesmyslně vysoká jako že je nefunkční), nebo je to tak. že konstrukčně vyšlo vinutí s odporem 110Ohm a kvůli zahřívání atd. se doporučuje do něj pouštět max. 0,3A (tj. použít regulovaný zdroj) a izolace atd. je konstruovaná na max. 110VDC? Tj. že to jsou doporučené maximální provozní hodnoty. Já jsem o hodnotách na štítku uvažoval, jako že to jsou výkonnostní požadavky, tj. budu potřebovat zdroj 110VDC o výkonu alespoň 0,3A.

Já bych to asi řešil tak, že jestli je to takto OK, použít zdroj 33VDC co tam pustí doporučených 0,3A. Nakonec to můžu zkusit - vzít zdroj 33VDC a jestli bude upínací síla dostatečná tak jen dodělat odmagnetovací cyklus a je to a dál to neřešit.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
testone
Sponzor fora

28. 1. 2016, 3:13

tak to zezadu otevři, změř průměr drátu vinutí
pro měděné vinutí transformátorů se uvažuje proudová hustota cca 2,5-4A/mm2 z hlediska oteplení způsobeného ohmickým odporem
tady bych to viděl podobně
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
elbarto

28. 1. 2016, 3:44

Tady mam obavu moc nevymyslis. Pust do neho stitkove predepsane napajeni a uvidis co se stane. Pokud ma mezizavitove zkraty nic nenadelas. Proud na 0.3 si muzes omezit nejakou predradnou treba zarovkou, pokud se bojis bum, bum :-) Snad nezaplaces az to otevres. Uz cich dost prozrazi. Kupovat podobne veci bez vyzkouseni je docela nerozum. Mozna uz to nejaky chytrolin zkousel pripojovat k siti :-(
aleshonsa

28. 1. 2016, 5:15

Problém je, že větší obecně magnetické upínače (jedno jestli permanentní nebo elektro) jsou dost nedostatkové zboží. Obzvlášť pokud to chci koupit za rozumnou cenu. Už jsem počítal i s koupí permanentního upínače přes eBay z USA, kde se jich objevuje relativně více. Jenomže jejich vizuální stav není kolikrát žádná, sláva a funkčnost je s ještě většími otazníky (jen jednou jsem viděl u nabídky fotku kde byla k upínači chycena kostka a za ní upínač pověšen do vzduchu, samozřejmě lez uplatnit garance eBay, pokud se tedy prodejce neschová za vágní komunikaci upínač drží a přitom bude síla nedostatečná). Každopádně kdybych se cenově za současného USD/CZK vešel i s dopravou (námořním kontejnerem, nikoliv letecky), clem a DPH vešel do alespoň 12 000,-, byl bych rád.
Při převzetí byla jediná možnost to přeměřit, pod proudem jsme to možnost zkoušet neměl. Nicméně i kdybych měl tak bych podle mého zjistil mnohem méně. Upínačem by při odporu 110Ohm a napětí 110VDC tekl proud 1A a nějakou upínací sílu by generoval. To že tam teče 1A bych ovšem z funkční zkoušky nedozvěděl. Projevilo by se to, až kdyby se nechal upínač běžet delší dobu (otázka je samozřejmě jakou) že by se neúměrně zahříval.
Jak jsem psal výše, kdyby to bylo úplně zkratované (což by se třeba právě stalo, kdyby to někdo připojil přímo do sítě 230VAC) tak bych nenaměřil skoro žádný odpor. Nebo bych nenaměřil vůbec nic (nekonečný odpor), protože by to bylo úplně spálené.
K upínači nebyl originální zdroj, ale trafo 220VAC na 120VAC doplněné o usměrňovací můstek. S tím to dle slov prodávajícího bzučelo, což je jak jsem se dozvěděl od elektrotechniků od nás z ústavu dáno absencí vyhlazovacích kondenzátorů. Tj. pak jde do upínače pulzní proud 100Hz, musí se o něm uvažovat jako o RL obvodu a hraje rolu induktance.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Kilovolt
Sponzor fora

28. 1. 2016, 7:48

Jak psal Elbarto-záviťáky- vinutí opatrně vyrubat,spočíst závity, navinout nový a zalejt. Na to vrčení by měl stačit filtrační kondr kolem 100uF.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
aleshonsa

31. 1. 2016, 3:13

Tak jsem v So elektromagnet otevřel a nezjistil jsem vůbec nic. Celé vinutí je komplet zalité něčím černým.
Takže jedině sehnat vhodný zdroj a zkusit do toho pustit 33VDC, resp. 0,3A jestli bude síla dostatečná.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Roman Stoklasa
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2016, 9:42

Mohl bys mi prosím nastínit zapojení odmagnetovacího cyklu? Mám sinusovej upínač na 110V/ 6W, koupil jsem malý trafíčko, za něj dal můstek a kondenzátor. Magnet krásně drží, ale zajímala by mě ta možnost odmagnetování. Děkuju.
shower

2. 2. 2016, 11:22

no to by zaujímalo aj mňa (na BPH)

dakde som čítal, že na odmagnetovanie sa má pustiť to magnetu striedavé napätie ktoré sa postupne znižuje do nuly
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2016, 11:35

shower

2. 2. 2016, 12:25

už tu o tejto problematike išla debata (asi v téme "Rovinné brusky"):
ide o to mať ten demagnetizér implementovaný priamo v ovládaní brusky aby sa po skončení
brúsenia obrobok pustil stola a nemusel si to pracne trhať zo stola
jova
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2016, 12:30

Z principu by to neměl být problém.
Jedná se o obvod, který nabíjí kondenzátor a v okamžiku kdy je to třeba odmagnetovat, se ten kondenzátor vybije do cívky magnetu. Pokud se změří impedance cívky a podle toho uvedeného vzorečku spočítá kondenzátor, tak by to mělo pracovat s každým mag. stolem.
Na to uvolnění, by mělo stačit i přivedení střídavého proudu do cívky.
aleshonsa

2. 2. 2016, 2:31

shower píše:no to by zaujímalo aj mňa (na BPH)

dakde som čítal, že na odmagnetovanie sa má pustiť to magnetu striedavé napätie ktoré sa postupne znižuje do nuly
To by taky šlo. Třeba někdo mi říkal, že např. zmagnetizované hodinky se odmagnetují tak, že se k páječce přidělá smyčka, hodinky se strčí doprostřed a pomalu se vytahují v ose smyčky ven.

Jinak něco je zde:
http://www.selfcontrol.cz/emj01_panel.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.selfcontrol.cz/demagnetizer1.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cez.cz/edee/content/file/vzd ... -volny.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

To poslední je celkem zajímavé pojednání o magnetických upínačích obecně.

Jinak k odmagnetování má stačit i párkrát na krátkou dobu pustit do obrobku magnetické pole a několikrát ho přepólovat.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Kilovolt
Sponzor fora

2. 2. 2016, 8:35

Co takhle pustit do toho magnetického upínače střídavinu přes termistor (ptc), samozřejmě ještě omezit počáteční proud.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Roman Stoklasa
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2016, 11:23

Mě by právě zajímalo vyřešit to přes magnet. Nemohl bys Kilovolte nakreslit nějaký blbuvzdorný schéma?
aleshonsa

3. 2. 2016, 5:39

Nevíte někdo jak je konkrétně o takovéhoto elektromagnetu vinutí konstruované? Tj. jestli je to jako u motoru kde jsou na jádro nemotány relativně jemné lakované dráty jeden závit vedle druhého, nebo jestli je to nějak jinak řešené. Jde mi o to, jestli je u takového vinutí mezizávitový zkrat vůbec možný.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“