Minivřeténko z Timova setu

Odpovědět
Thomeeque

4. 2. 2016, 12:22

Objednal jsem z HK (International WH)

Kód: Vybrat vše

1x #9171000243/39437 Afro ESC USB Programming Tool = $6.65
2x #9192000129-0/42549 Afro HV 20A MultiRotor ESC High Voltage 3~8s = $16.28

PayPal $0.00
International (Registered) Air Mail 101-200g $5.99
Taxes: $0.00
-------------------
Total: $28.92
a

Kód: Vybrat vše

1x #031000090/24954 B28-57-18L-FIN Brushless Inrunner 1600kv = $19.99
1x #017000384-0/75581 Propeller Adapter (Collet Type) Black 3.17mm = $1.42

PayPal $0.00
International (Registered) Air Mail 201-300g $6.99
Taxes: $0.00
-------------------
Total: $28.40
Regulátor zkusim dát na pořádnej chladič, uvidíme.. doufám, že se moc nezmění kurz USD/EUR, než to dorazí, je to obojí na hraně :roll: T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
atlan

4. 2. 2016, 2:09

Vypocet sa bude robit podla kurzu kedy si to platil. Tak ze by nemal byt problem.
Thomeeque

4. 2. 2016, 3:44

lubos píše:Jediné co by jsi mohl je přepojit toho inrunnera z trojuhelníku do hvězdy a tak dostat cca o třetinu nižší otáčky na volt.
Sorry, že s tim furt votravuju, ale prostě mi to nedá - přeci když kouknu na tuto fotku, vidim, že každý výstup (resp. vstup) je složen z minimálně tří drátů, nejspíš z více (tři nedávájí smysl):
lubos_inrunner_vyvod_detail.jpg
Něco se tam tím pádem musí skládat k sobě a mělo by to jít přepájet za sebe. Nebo fakt ne? Pokud ne, umíš mi vysvětlit těch víc než dva drátů (ideálně nakreslit zapojení)?

EDIT: napadá mě teda jedno hodně prozaický vysvětlení, a to, že jsou jen výstupní dráty párkrát přeložený tam a zpět, aby byl výstup mechanicky bytelnější.. že by? Ale moc to tak nevypadá.. IMHO poskládat stejný průřez z více paralelních cívek dává smysl, s tenčím drátem se líp pracuje a využije se líp dostupný prostor.
atlan píše:Vypocet sa bude robit podla kurzu kedy si to platil.
Měl by, co? tak si držim palce :)

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex

4. 2. 2016, 4:37

Teda koupit si technický výrobek, který se jmenuje Afro ...

Vypočet ceny pro celní řízení se nedělá podle aktuálního kurzu, ale podle tabulek, co na to celníci mají (jsou k dohledání na webu). A ty se aktualizují velmi zřídkavě, mnohem pomaleji, než se mění aktuální kurzy.

Ty si jako obvykle nenecháš říct, a navíc teď už je to zbytečné. Ale s pořádným senzorovým regulátorem (co je nejmenuje jako hnusnej účes), PC zdrojem a outrunnerem bys nadělal víc muziky za méně peněz. A ta obava z vypnutí zdroje a tím zastavení vřetene není hodna Tebe - technika. Přece zdechnout může jakýkoli zdroj, i kdyby třeba jenom tím, že se uvolní přívodní drát. Takže pokud to má jet v autonomním režimu bez dohledu, tak je přece mnohem efektivnější udělat nezávislý systém, který hlídá rotaci vřetene, a v případě potřeby zatáhne za E-stop.

U toho obrázku, kde jsi psal o převíjení, jsem nepochopil Tvou poznámku, že 3 dráty nedávají smysl. Smysl má jakýkoli počet drátů. Je to namotáno svazkem tenkých drátů místo jedním tlustým proto, aby se dal líp využít omezený prostor v cívkách. Takže drát může být jen jeden, nebo můžou být paralelně 2, 3 nebo třeba 50.
Thomeeque

4. 2. 2016, 4:49

Mex píše:Teda koupit si technický výrobek, který se jmenuje Afro ...
:roll: Podívej se na jména ostatních RC regulátorů.
Mex píše:U toho obrázku, kde jsi psal o převíjení, jsem nepochopil Tvou poznámku, že 3 dráty nedávají smysl. Smysl má jakýkoli počet drátů.
Hmm, počítal jsem, že je to zapojený do trojúhelníka (a tam by pak lichej počet smysl nedával), ale vlastně by to mohla bejt hvězda, pravda (počítám ale, že se to moc nedělá, páč by to bylo přesně proti filozofii velkej proud, malý volty).

Moje zkušenost je, že spínanej zdroj z PC při přetížení klekne (proudová ochrana), to zdroj, kterej si udělám z toroidu, umět nebude.

Pořádný senzorový regulátor za 25E je možná taky trochu protimluv (i když vypadá líp než afro, to ti uznám :)), navíc objednaný motorek hallovky nemá.

T.

Btw. přepojit to z trojúhelníku na hvězdu by taky nemuselo bejt marný (skoro dvakrát - přesně √3-krát - větší napětí a menší proud).
packa

4. 2. 2016, 5:56

to přepojeni z trojuhelníku na hvězduasi nebude správá volba, ty regulátory vždy na volné fázi zjištují jak je to s komutací a tím přepojením nevím? hele převinout to není zas takový problém , je tam ve výsledku pár závitů , jenže ono neplatí že dáš dvojnásobek závitů a poloviční průřez a máš z toho hned motor na dvojnásob napětí . a doplnit halovky do motoru je to nejmenší ani ty motorys halovkama bývaj dost předražený ,ale regulátor se dá docela rozumě sehnat.
Thomeeque

4. 2. 2016, 6:10

packa píše:doplnit halovky do motoru je to nejmenší
Dovedu si představit i něco měnšího :) Jak bych je tam doplňoval? Asi leda externě, ne? To se mi fakt nechce. Já nechci žádnej hogofogo pohon, jedinej "nadstandard" je snaha jet na většim napětí a menšim proudu. První pokus bude určitě přes "serializaci" cívek, pokud to půjde.
packa

4. 2. 2016, 6:17

daj se nacpat dovnitř , více méně musí být vevnitř jsou halovky co se vkládají do drážek mezi poly
lubos
Sponzor fora

4. 2. 2016, 6:42

Přepojení z trojuhelníku do hvězdy není problém a hodně typů se dělá do hvězdy. Ten stator co tam je je jako většina navíjený svazkem třeba 20 drátků a když se spojí do trojuhelníka tak jsou vývody ze 40, pokud je do hvězdy tak jich je jen 20. Na halovky většinou nevadí pokud to to přepojuje, halovky a jejich umístění je dané jen počtem magnetů. Umístění dělá časování takže to neni úplně sranda nastavit pokud o tom člověk nic neví. Maximálně by mohlo trochu ulítnout časování. Naopak motory do hvězdy jsou pro regulátory daleko lepší protože fáze na které se čte napětí a která určuje kdy se má komutovat neni ovlivněná proudem ostatních cívek ani špičkama. Ten regl z aliexpresu se mi líbí, pokud by ho někdo objednával jeden bych si vzal. Rozhodně ale bez halovek nepojede. Pokud má regulátor jet s i bez halovek musí tomu odpovídat HW. Pro regulátor bez halovek je tam napětový dělič pomocí kterého se proti virtuální nule měří právě ten průchod pro komutaci ( průchod nulou). Pokud má regl jen halovky toto tam neni a výstupy z hall sond jdou přímo do procesoru. Některé chytré regulátory umí oboje a navíc některé chytřejší si bez senzorů změří pozici halovek a udělají jejich korekce. Ono totiž udělat kvalitní zpětnou vazbu pomocí hall senzorů neni taková sranda. U málopolových motorů kde je elektrická otočka 1/2 nebo 1/4 mechanické to je sranda a případná odchylka nemá takový vliv na správnou komutaci.
K tomu kurzu, je to tak že celní zpráva ho vyhlašuje na měsíc aby jim to vycházelo statisticky. Bohužel většina halovkových modelářských reglu jede na dost nízkým napětí a pokud ne tak jsou drahé ( dělají je ve Zlíně a čínani nic podobného nedělají). To z aliexpresu vypadá použitelně. Já jsem schopný sehnat regl který umí halovky, resolver, bezhalovek a jede do 48V a cca max 50A za cca 4000kč podle konfigurace. Navíc umí i DTC a FOC. Dodělat halovky se samo dá ale podle mě to nikdo z lidí co tu je nedá. Možná tak pro nějaký 2 nebo 4 pol je to reálné a spíš než použít hall senzory bych to udělal jako některé profi modelářské firmy pomocí clony a optozávory. Těžko si totiž v domácích podmínkách namagnetujete koužek který bude mít stejný počet polu jako má váš motor a vkládat hall sondy do statoru u malých motorů dost dobře nejde. Ono je to trochu složitější než to vypadá.
Já ted na malý portálce fézuju oběžkou co jsem dělal ale bohužel jí navinul dost blbě tak mi na 12V točí jen 2500RPM a dá s tím žít , naopak díky brutálnímu kroutáku by z toho bylo dobré vřeteno třeba na železo. Pokud to chce větší otáčky než 12 tis tak bych doporučoval inrunnera. U těch oběžek je taky trochu problém že je čínan moc nevyvažuje a tak bych se při případném přetáčení trochu bál.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
lubos
Sponzor fora

4. 2. 2016, 6:44

packa píše:daj se nacpat dovnitř , více méně musí být vevnitř jsou halovky co se vkládají do drážek mezi poly
Do drážek to jde nacpat jen za určitých podmínek jinak bude časování v háji. Navíc na to tam nemusí být místo. Správěn elektricky je umístění uprostřed sloupku ale to se na hotovém motoru dost blbě dělá.
IQ156
packa

4. 2. 2016, 6:54

jasný , já jen říkám že tojde a taky se to dělá , samo že k tomu musí odpovídat regl , většinou však bývá místo hned nad svazkem kde vyčnívají izolace drážek , jinak jsem viděl halovky v smd kde maj zhruba 1x2mm
Thomeeque

4. 2. 2016, 7:25

lubos píše:Ten stator co tam je je jako většina navíjený svazkem třeba 20 drátků
No výborně, takže neni třeba nic přemotávat ani rozebírat, stačí si je venku poskládat do série (resp. nějak nakombinovat, třeba 10+10, pokud zůstanu u tvého příkladu), to jsem chtěl slyšet. Pokud je to teda trojúhelník.
lubos
Sponzor fora

4. 2. 2016, 7:38

Ano je možné udělat nějaké přepojení není to ale taková sranda. Nejdřív musíš od sebe oddělit jednotlivé fáze aby jsi měl 6 vývodů a pak už to relativně jde. Záleží hodně na laku který čínan použil aby to šlo do sebe oddělit a taky záleží zda tam nejsou mezizávitové zkraty. Na druhou stranu to co mám vyfocené budu převijet tak jestli chceš experimentovat tak se pro to stav a můžeš si to svičně zkusit rozděli změřit a třeba i odmotat a zjistit jak je to navijené a klidně to můžeš zkusit i navinout a uvidíš sám . Když se to nepovede tak si to navinu pak sám. Já na to rozhodně ted nebudu mít čas.
IQ156
Thomeeque

4. 2. 2016, 10:34

To by mohlo bejt zajímavý, zvážim to, díky!
Mex

5. 2. 2016, 12:10

Thomeeque píše:to jsem chtěl slyšet
Vždyť už jsi to slyšel, resp. četl. ;-)
Mex píše:Je to namotáno svazkem tenkých drátů místo jedním tlustým proto, aby se dal líp využít omezený prostor v cívkách. Takže drát může být jen jeden, nebo můžou být paralelně 2, 3 nebo třeba 50.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“