expertdb píše:Zrovna se mně šiklo toto vlákno. Objednal jsem si na aukru pilečky a uvažoval, jak to udělat.Teď už mám představu. Ale přesto mám otázky.
a) musí být na té pilce vybroušen ten zub? Nestačilo by nechat pilku tak, jak je a řezat přímo zoubky?
b) jaké umístění pilky je lepší pro dělení materiálu ? V ose, pod, či nad ?
c) co se týká tloušťky pilky, platí čím tenší ,tím lepší?
Pozn. mám stolní soustruh. Díky
Na stolní soustruh je to jak dělaný

, takových pičovinek, co ti usnadní práci existuje spousty, akorát ti o tom možná nikdo neřekne, případně se to nedozvíš...atd.
Ta pilečka je príma hlavně v tom, že je broušená směrem do středu (zužuje se)
S těma zubama je to, jak píše sidonie, na pytel, chce to trochu mezeru, aby ta tříska mohla odcházet. U upichování je ta nejdůležitější věc to, že materiál se LOUPE !! pokud je malý posuv, tak musí být i malý otáčky a naopak, tohle ti nikdo na světě po netu nevysvětlí, na to určo dojdeš sám. Důvod proč jsem tu pilku takhle nabrousil je ten, že právě u těch malých soustruhů, co nemají dostatečnou tuhost a výkon(kroutící moment) se to šikne když je ta pilka právě tak tenká

, je tím pádem menší odpor u upichování, neznamená to ale, že tomu naložíš 2500ot/min a pomalu to škrábeš

, musí se to prostě loupat, ta špona dělá takový šnečky
Na SV 18 upíchnu matroš 5mm plátkem jen to hvízdne, pokud budu upichovat tím stejným plátkem na malým soustruhu tak si ani nevrznu, ten soustruh to neutáhne.
Taky jde o to, že pokud chci například upichovat bronzovou kulatinu po malých kouskách s co nejmenším odpadem, tak si klidně i na tu SV 18 vezmu upichovák udělanej z pilky a budu mít řez 0,8 a upíchnu toho mnohem víc atd atd....
O drnčení a nedrnčení upichováku by se toho taky dalo napsat hodně, pokud bude ten upichovák perfektně nabroušený tak je to 90prct. úspěchu

pokud se ptáš jestli pod nebo nad, tak hledej osu a neuděláš chybu

Pokud ti nekdo bude tvrdit, že upichovák se staví mírně nad osu, tak věz, že je to jen z toho důvodu, aby ti na těch upichovaných kusech nezůstávaly takové ty štuplíky, které vadí potom při navrtávání