Ahoj
Chci dát v práci výpověď a začít podnikat na plno. Jenže nechce se mi začít podnikat s platbou 13 000Kč měsíčně za sociální a zdravotní, což mi nejspíš vyjde jako zálohová platba z příjmů za minulý rok.
Dá se to nějak obejít, abych nemusel platit první rok podnikání takovou dardu. Moc velký příjem první roky neočekávám.
OSVČ
Když já už několik let podnikám při zaměstnání. A zálohy musí platit i začínající OSVČ v minimální výši. Akorád nevím, zda naplňuji definici začínající OSVČ. Bylo období, kdy jsem pár let podnikal naplno, ale to bylo před více než 20 lety.
-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ses před dvaceti roky odhlásil z živnosti a neplatil jsi zdravotní a sociální( předpokládám, že to platil zaměstnavatel těch dvacet let) tak jsi začínající OSVČ.Zdravotní a sociální bude měsíčně a daň z přijmu příští rok do března.
Živnostenský list mám od roku 1993 a za tu dobu jsem se z živnosti neodhlásil. Jen jsem tenkrát podnikal s otcem, který vedl účetnictví. Posledních 8 let podnikám sám při zaměstnání.
Nevím, jestli nemám dát alespoň na měsíc živnosti do klidu, abych alespoň formálně to podnikání přerušil.
Nevím, jestli nemám dát alespoň na měsíc živnosti do klidu, abych alespoň formálně to podnikání přerušil.
Mělo by to být tak jak píše petrgr.
Ale pokud bych byl na tvém místě rovnou bych si založil sro čko a nechal se v něm zaměstnat. Krom toho že by jsi mohl jít na mateřskou dovolenou a měl jí státem placenou tak v případě nemoci taky nějakou tu kačku dostaneš.
Ale pokud bych byl na tvém místě rovnou bych si založil sro čko a nechal se v něm zaměstnat. Krom toho že by jsi mohl jít na mateřskou dovolenou a měl jí státem placenou tak v případě nemoci taky nějakou tu kačku dostaneš.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
s.r.o. neznamená automaticky DPH
s.r.o. ale (proti FO) znamená daleko větší opruz co se týká vlastnictví majetku a různých předpisů.
dát na chvilku živnost do klidu je také volba - ale z jiného důvodu.
Moc dotaz nespecifikuješ, těžko obecněji poradit.
jen poradím - hodně se ptej dopředu, spousta lidí se ptá zpětně a tam už pak moc možností volby není.
s.r.o. ale (proti FO) znamená daleko větší opruz co se týká vlastnictví majetku a různých předpisů.
dát na chvilku živnost do klidu je také volba - ale z jiného důvodu.
Moc dotaz nespecifikuješ, těžko obecněji poradit.
jen poradím - hodně se ptej dopředu, spousta lidí se ptá zpětně a tam už pak moc možností volby není.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů