Elektromagnetický upínač

Odpovědět
aleshonsa

12. 2. 2016, 12:17

Já mam stroje taky na práci, i když nekomerční - potřebuju dělat nějaké věci pro sebe.
Co se týče magnetu tak se podívej na http://www.cez.cz/edee/content/file/vzd ... -volny.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; strana 33 a 34. - to jsou všechno magnety, kde byl taky dostatek času na vývoj. Shodou okolností tam testuje i nějaký starý s oválnými póly. Další věc je, že to momentálně mam k nástrojové brusce 3M642 (protože jsem za rozumné peníze velikostí vhodnější magnet nesehnal), kde prostě řezná síla při broušení nebude z různých důvodů tak velká jako na magnetce, takže celkově si třeba vůbec vystačím s menší silou. Samozřejmě z hlediska ceny uspořené energie je to zanedbatelné, bavíme se o korunách. Nicméně proč mam nějaké zařízení zatěžovat třeba 100W, když může běžet jen na 50 nebo 30 W.

Nicméně, i kdybych se na tyhle všechny teorie vykašlal tak vzhledem k neznalosti stavu vinutí (protože dovnitř nikdo nevidí, jediné co vím, že odpor tak nějak souhlasí s odporem obdobných magnetů) bych si stejně netroufnul do toho pustit na plno 110V (a i mi to celá řada lidí nedoporučuje). Stejně bych začal třeba na 30V a zkoušel, jak to hřeje, pak jak to bude vypadat na 50V, jak na 70V, atd. Takže zjištění charakteristiky síla/proud je tak nějak vedlejší produkt. Když zjistím, že třeba při 50V se nic neděje a stále mi to drží dostatečně a na 70 nebo 80 V už mi to třeba dost hřeje, tak to prostě budu provozovat na 50V.
Samozřejmě je pravdu, že s těmi 50V mi to třeba může za rok občasného používání odejít stejně tak jako skoro okamžitě když tam pustím rovnou 110V. Anebo taky ne, taky mi to může bez problémů fungovat 20 let.

Až budu mít čas, tak si prostě od Robokopa půjčím potřebné věci, popř. to někde mezi tím seženu, a pak si přeměřím, jak to funguje nebo ne.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

12. 2. 2016, 8:34

Jinak abyste měli představu o mnou stráveném čase měření, tak ten nebude nikterak významně delší, než když do toho pustím rovnou 110V. Stačí nastavit napětí, zjistit adhezní sílu a třeba hodinu nechat běžet a občas na to sáhnout jestli to nějak extrémně netopí. Když budu zvyšovat napětí po 20V a začnu na 30V, tak to po 110V znamená toto zopakovat celkem 5. Jestli s tím v součtu strávím 15min tak to bude hodně. Tak z toho proboha nedělejme akci, jako kdybych u toho seděl celý den a koukat na to jak trubka.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
soustružník

12. 2. 2016, 10:23

RaS píše:mimochodem abych psal k věci a ne mimo tak ti nabízím že ti půjčím siloměr...
RaS píše:mám tady analog - taková váha na pytle se dvěma hákama...
Nebude to spíš mincíř. :wink:
RaS

12. 2. 2016, 10:58

jaký je rozdíl mezi pružinovým siloměrem a mincířem? princip stejnej, měřej to samé..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kilovolt
Sponzor fora

12. 2. 2016, 11:04

Hele Aleši-psal si, že ten elmagnet má proud 0,3A- no tak to do něj pusť-prostě zvedej napětí tak dlouho, až tam ten proud bude a uvidíš.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
soustružník

12. 2. 2016, 11:36

RaS píše:jaký je rozdíl mezi pružinovým siloměrem a mincířem? princip stejnej, měřej to samé..
Siloměr měří sílu a mincíř hmotnost. Pravda, zbytečně tím špiním, ale pro pořádek, když už je tu taková hezká akademická debata. Nemyslel jsem to zle. :wink:
aleshonsa

13. 2. 2016, 1:59

Kilovolt píše:Hele Aleši-psal si, že ten elmagnet má proud 0,3A- no tak to do něj pusť-prostě zvedej napětí tak dlouho, až tam ten proud bude a uvidíš.
Otázka ani tak není, při jakém napětí poteče proud 0,3A. Vzhledem k odporu 105Ohm by to mělo být při cca 31,5V (za předpokladu vyhlazeného stejnosměrného napětí, kdy se nebude projevovat induktance, atd.). Otázka je spíš, jestli bude mít upínač při 31,5V dostatečnou adhezní sílu. Vzhledem k výkonu necelých 10W a mase upínače (hmotnost 65kg) při tomto napětí nečekám žádné problémy s ohřevem. Pak si taky nemyslím, že 31,5V není natolik velké napětí, aby odpor nějak dramaticky klesl vlivem porušení izolace vinutí. Jako že třeba multimetr používá k měření odporu hodně nízké napětí, při kterém se neprojeví průrazy, kdy už bude izolační schopnost narušena, jako při vyšším napětí. Nicméně klidně můžu začít třeba na 10V a pak plynule zvyšovat na 30V a kontrolovat protékající proud.
Další věc je jak se bude chovat (ohřev, adhezní síla) když budu napětí zvyšovat až na 110V. Tj. postupně třeba po těch 20V zvyšovat až třeba na 110V.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

14. 2. 2016, 3:15

Takže variak už mam. Sehnal jsem jeden na 5A. Dokonce má vestavěný i ampérmetr a je tam možné přepnout výstup přes usměrňovací diodu. Tj. v podstatě bych mohl zkusit i pustit do toho tento nevyhlazený výstup po jednocestném usměrnění. Nicméně podle mě to asi nemá smysl. Stejně, jak jsem psal výše, bych použil nějaký existující zdroj, co má vyhlazený výstup po dvoucestném usměrnění.
Můstek buďto použiju ten z improvizovaného zdroje, nebo koupím nový. Stejně budu muset do GM pro kondenzátor. Dám to do variaku místo té diody, snad se mi to tam vejde.

Platí tedy, že tam mam dát kondenzátor cca 10-20 uF?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
RaS

14. 2. 2016, 10:03

soustružník píše:
RaS píše:jaký je rozdíl mezi pružinovým siloměrem a mincířem? princip stejnej, měřej to samé..
Siloměr měří sílu a mincíř hmotnost. Pravda, zbytečně tím špiním, ale pro pořádek, když už je tu taková hezká akademická debata. Nemyslel jsem to zle. :wink:
tohle měří sílu ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
origosch

14. 2. 2016, 10:13

Bez koďánu ani ránu. :)
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
lubos
Sponzor fora

14. 2. 2016, 10:23

Možná by ještě stálo za to udělat si přípravek, aby jsi viděl jak tam je to magentické pole a roznou zjistil, že je všude stejné a není tam třeba ten mezizáviták nebo částečně zkrat. Vem si nějaké průhledné desky ve velikosti toho magnetu a do nich si zavař jemné železné piliny. Případně je dát mezi 2 plexi. Krásně ti to pak vykreslí siločáry a uvidíš sám jak na tom pole je. Případně si v gmku ještě kup nějakou hall sodnu a můžeš měřit jak je na tom reálně magnetické pole. Pujčil bych ti tesla metr ale nekoupil jsem si ho protože pro moje účely je nepoužitelný ( z mechanického hlediska).
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
fmodel
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2016, 10:33

lubos píše:Možná by ještě stálo za to udělat si přípravek, aby jsi viděl jak tam je to magentické pole a roznou zjistil, že je všude stejné a není tam třeba ten mezizáviták nebo částečně zkrat. Vem si nějaké průhledné desky ve velikosti toho magnetu a do nich si zavař jemné železné piliny. Případně je dát mezi 2 plexi. Krásně ti to pak vykreslí siločáry a uvidíš sám jak na tom pole je.
Luboši ty jseš hlava ,tohle má alespoň hlavu a patu .Dobrej nápad na jednoduchej test.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa

14. 2. 2016, 12:16

Mezizávitový zkrat se má dát zjistit i měřením. Kolega mi to popisoval. Bohužel to bylo dost v rychlosti, takže se ho na to budu muset zeptat znovu. To samozřejmě neurčí kde je, ale že je. Pak bych použil tu sondu jak na měření síly upínače při daném příkonu (tím odpadnou problémy s rozsahem siloměru atd.), tak třeba pro nalezení kde konkrétně zkrat je a jak je relevantní (z hlediska výsledného dopadu).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

14. 2. 2016, 12:18

origosch píše:
Bez koďánu ani ránu. :)
Dotaz nebyl, jestli kondenzátor ano, ale jak velký. Resp. jak velký je dostačující.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
origosch

14. 2. 2016, 1:58

Já vím, umím číst a dělám si legraci. Mám dvě magnetky a v žádné kondenzátor není. Tak se omlouvám.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“