stp v hsmworks

CAM software
Odpovědět
RaS

14. 2. 2016, 4:27

v čem může být problém?
mám válcový díl třeba průměr 100 a v něm díry symetricky po 90st na průměru třeba 50 celé je to ve stepu, pošlu to do solidworksu a v hsmworks dám vytvořit projekt označím že souřadný systém je ve středu horní plochy - tedy logicky by měl být ve středu toho válce a dám vrtat 4 díry.. a nastane problém u některého stp je vše OK u některého to ten střed vypočítá někde mimo a tím pádem jsou i díry mimo (správně by měly být na souřadnicích 0,25 25,0 0,-25 -25,0 a jsou spočítány tak že je střed ustřelenej třeba o 0,2mm, někdy je to o pár stovek a někdy o půl milimetru .. když je to takhle jednoduchej příklad tak to člověk na první pohled vidí ale jakmile je těch děr třeba lichej počet a nejsou v ose tak to prostě vyvrtá blbě..
když oměřím v sw ten model tak vše sedí jak má, když to vytvořím v sw tak nikdy takovej problém nemám, vždycky jen s nějakejma stp .. kdyby alespoň se všema.. ale jen s nějakejma.. nějakej nápad?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Dratenik
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2016, 7:26

Hoj, něco podobného jsem ted řešil taky - step ozubené kolo - > hsmworks - > a středy oblouků zubu byly +- 0,01 mimo střed - měl jsem jich na výber 30 po přiblížení myší.
Teď babo radˇ model jsem taky měřil a vše v pořádku.

Dle mě jsou dvě až tři možnosti
-> při promítání ("focení" stepu) se převede model na kontury v nějaké přesnosti (jaké ? 0,000xxx ? taky bych rád nastavil)
-> používáš 3D myš ? od connexion ? mě se stalo, že vibracema na stole :D se nepatrně posunul model a promítání nebylo kolmé - než jsem na to došel jsem nadával ...
-> na to se musí přijít, čím to je

Nevím těžko se to popisuje.
CNC: frézování 4-osy, Heidenhain iTNC530, soustruhy Heidenhain 4110, Fanuc Oi TC, 3x drátové řezačky, až Z+400, (+9let praxe)
CAD/CAM: SolidWorks 2015, HSMWorks 2016, MasterCam X5, X6, Kovoprog
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2016, 7:47

Pošli mi to, juknu se. Mail je ales (zavinac) prochaska (tecka) cz.
Aleš Procháska
RaS

14. 2. 2016, 7:48

mě to dnes uletělo o 0,5mm, že to už člověk viděl.. dost často mi to ujelo řádově o tisíciny, pár setin.. jenže to člověk nepozná okem ani omylem.. jsem si říkal, že to vzniklo tím že z kruhu udělá N úhelník s chybou pár stovek podle nastavení a tím pádem vznikne i chyba středu.. ale 0,5mm to je strašnej úlet..
je to rozdíl toho pokud člověk vezme střed modelu oproti skutečnému středu vytvořenému pomocí souřadného systému.. jenže je strašnej opruz zbytečně někde vytvářet souřadnej systém když to musí být teoreticky to samé..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2016, 8:17

Já si raději souřadný systém na úrovni modelu dělám vždycky. Už proto, že na pro většinu mých modelů ho stejně CAM nevygeneruje sám, protože málokdy mám přesné válce nebo kvádry. A ani mi to nepřijde tolik práce navíc.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „CAM“