Já tohle používám. Sice ne u soustruhu ale u frézky, a ne na Machu ale na LinuxCNC. Ale to je jedno, princip je pořád stejný.
Ten Mach určitě má ovládání vřetene. Ty ten signál sice nepoužíváš, ale je tam.
No tak si na něho prostě připoj nějaké pískle. Za pár kaček koupíš třeba v GM nějaké samokmitající piezo nebo levnější magnetický pípák. Jen pozor při nákupu, často nemají pořádně rozlišené samokmitající sirénky a malá repruduktorky. Často to ani obsluha neví, tak si to přímo v prodejně vyzkoušej (vezmi se sebou pro jistotu baterku, ale v GM na to mají testovací zdroj).
Třeba něco je tohle: http://www.gme.cz/sirenka-kingstate-kxg-0905c-p641-013" onclick="window.open(this.href);return false;
Aby ti to při zastaveném vřeteni neřvalo pořád, tak tomu předřaď vypínač. Jen nesmíš zapomenou po nahození včetene vypínač zapnout.
Jestli to chceš mít víc trottelfest, tak si tam přidej klopný obvod (třeba 74HC74), který se nahodí hranou při skončení soustružení. Pískání vypneš stiskem tlačítka (vstup Reset na tom 74HC74). Takhle se ti nemůže stát, že bys to zapomněl zapnout.
Mám to takhle natažené po baráku. Frézku mám o 3 patra jinde, než kde přebývám. Tak při dlouhých programech jsem to tam nechal chroupat, a frézka mi za několik hodin oznámila, že je hotová.
Protože včeteno se zastaví i při problému (nájezd na koncák atd.), tak to oznámí i takový případný problém.
Zvukový signál konce programu
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no ja bych to udelal jako ras
pridal bych menic je to lepsi kvuli vydrzi platku a kvalite povrchu
pridal vystup na vypnuti masiny
tj. pojedu treba celou tyc do ktere se vejde x obrobku
tak udelam cyklus s x opakovanimi a po dokonceni necham stroj vypnout aby nebezel zbytecne
bezne ta hydraulika projebe treba kilowatu na prazdno
a zdytecne to topi
pridal bych menic je to lepsi kvuli vydrzi platku a kvalite povrchu
pridal vystup na vypnuti masiny
tj. pojedu treba celou tyc do ktere se vejde x obrobku
tak udelam cyklus s x opakovanimi a po dokonceni necham stroj vypnout aby nebezel zbytecne
bezne ta hydraulika projebe treba kilowatu na prazdno
a zdytecne to topi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex: dnes mi dorazili zmíněné magnetický pípak a diody (chtěm jsem zkusit co bude efektivnější), ale jelikož jsme si přečet odkaz na soft. hlásič od Thomeeque, tak jsem zatím nic nepřipojoval a pravděpodobně nebudu potřebovat.
robokop: Soustruh je klasický převodovkový 450Kg/1,5KW s klasickou univerzálkou, takže nějaké připojení tyče a nevědění o tom nehrozí. Stejně musím posunout tyč ručně utáhnout univerzálu a vřeteno spouštím pravou rukou a levou zároveň běh programu, takže spotřeba/úspora času 0. Mám v každém programu kontrolu zda se vřeteno otáčí a když ne tak program čeká až se roztočí.
Jedu jen dural a mosaz (železo jen jednou za uherský rok) a tam opravdu nějaké opotřebení plátku jsem ještě neřešil. Průměry v 99% do průchodu vřetene, takže do 38mm. Takže změna otáček s průměrem není výrazně nutná.
Celková měsíční spotřeba dílny je 450-700Kč a to ten soustruh někdy jel poctivých 8h deně celý měsíc a nejvíc stejně spotřeboval 2,2Kw kompresor.
robokop: Soustruh je klasický převodovkový 450Kg/1,5KW s klasickou univerzálkou, takže nějaké připojení tyče a nevědění o tom nehrozí. Stejně musím posunout tyč ručně utáhnout univerzálu a vřeteno spouštím pravou rukou a levou zároveň běh programu, takže spotřeba/úspora času 0. Mám v každém programu kontrolu zda se vřeteno otáčí a když ne tak program čeká až se roztočí.
Jedu jen dural a mosaz (železo jen jednou za uherský rok) a tam opravdu nějaké opotřebení plátku jsem ještě neřešil. Průměry v 99% do průchodu vřetene, takže do 38mm. Takže změna otáček s průměrem není výrazně nutná.
Celková měsíční spotřeba dílny je 450-700Kč a to ten soustruh někdy jel poctivých 8h deně celý měsíc a nejvíc stejně spotřeboval 2,2Kw kompresor.
ja ti nenadaval do lenochu, ja jem napsal že někdo je línej něco hledat v manualech... nic osobního
předpokladal jsem že pokud je to cnc soustruh tak tam maš na vřetenu enkoder, nebo servo.
ja mam třeba nastavené že pokud se mi zlomí platek tak to změni zatíženi motoru.. což je logické.. a to mi vyhodnotí měnič a zastaví stroj ,-vřeteno včetně posuvu.je to dobrá věc..
pokud je možnost to řešt gkodem tak maš vyřešeno a není co dál řešit.
to vřeteno bych ale nějak pořešil, pouvažuj nad tim. Ať se dáři
předpokladal jsem že pokud je to cnc soustruh tak tam maš na vřetenu enkoder, nebo servo.
ja mam třeba nastavené že pokud se mi zlomí platek tak to změni zatíženi motoru.. což je logické.. a to mi vyhodnotí měnič a zastaví stroj ,-vřeteno včetně posuvu.je to dobrá věc..
pokud je možnost to řešt gkodem tak maš vyřešeno a není co dál řešit.
to vřeteno bych ale nějak pořešil, pouvažuj nad tim. Ať se dáři

Osobně nemám problém něčemu oětovat čas hledáním, ale zrovna toto jsem správně odhadl, že už někdo vyřešil. Rychlý repord zdílny na reálném stroji - funguje to. Stačí opravdu nahrát do složky makro jen soubor s názvem 1030.m1s s jediným řádkem PlayWave("C:\konec.wav") a při každém kodu M30 ho přehraje (nutno mít povolený v general config přehrávání wave na tom jsem se chvíli zasekl).
Pokud to máš takto udělané, tak je to amozřejmě dobrá věc, ale u těch mojich prací by to stálo zbytečně čas a peníze na pořízení. Jedu hlavně sériovku a při zadávání nebo kusovce si to tak jako tlak hlídám osobně, abych právě síše předešl poškození nástroje a tedy chybu odhalil ještě předtím než se vůbec něco stane.
Pro řezání závitů a informace o otáčkách mám jak jsem psal jen idukční čídlo, což stačí. Pravděpodobně by se dalo napsat makro i v machu, které by hlídalo otáčky vřetene a pokud by se při běhu programu odchýlili o nějakou předem zadanou hodnotu (přetížení vřetene), tak by to zastavilo program. Nožovka se do univerzály nedostane, to je ošetřené mechanickým i el. dorazem. Když se tam dostane vrták (používám téměř vždy max do 10) tak ho to v pár setinách vteřiny urazí bez větších škod( samozřejmě ne na vrtáku
) . Vnitnří nůž by mohl udělat trochu větší problém.
Sám znám jaké to je někomu radit něco co se píše o pár stránek fóra jinde, jelikož na jiném foru pro jinou tématikou mám cca 800 fundovaných příspěvků a také mě už některé dotazi od lidí, co vůbec nehledají štvali, ale tohle nebyl přímo ten případ, jelikož při rychlém hledání jsem přímo nic nenašel, ale to je dáno i tím, že se muselo hledat v angličtině.
Ať sedaří i tobě
Pokud to máš takto udělané, tak je to amozřejmě dobrá věc, ale u těch mojich prací by to stálo zbytečně čas a peníze na pořízení. Jedu hlavně sériovku a při zadávání nebo kusovce si to tak jako tlak hlídám osobně, abych právě síše předešl poškození nástroje a tedy chybu odhalil ještě předtím než se vůbec něco stane.
Pro řezání závitů a informace o otáčkách mám jak jsem psal jen idukční čídlo, což stačí. Pravděpodobně by se dalo napsat makro i v machu, které by hlídalo otáčky vřetene a pokud by se při běhu programu odchýlili o nějakou předem zadanou hodnotu (přetížení vřetene), tak by to zastavilo program. Nožovka se do univerzály nedostane, to je ošetřené mechanickým i el. dorazem. Když se tam dostane vrták (používám téměř vždy max do 10) tak ho to v pár setinách vteřiny urazí bez větších škod( samozřejmě ne na vrtáku

Sám znám jaké to je někomu radit něco co se píše o pár stránek fóra jinde, jelikož na jiném foru pro jinou tématikou mám cca 800 fundovaných příspěvků a také mě už některé dotazi od lidí, co vůbec nehledají štvali, ale tohle nebyl přímo ten případ, jelikož při rychlém hledání jsem přímo nic nenašel, ale to je dáno i tím, že se muselo hledat v angličtině.
Ať sedaří i tobě