Co jste dneska bastlili?
Neboj, Vangelis určitě nepříjde, mimochodem tentokrát jsem to přizvučil opravdu decentně takže zvuk stroje je naprosto zřetelný a to i v pasážích kde bych se s tím zrovna moc chlubit nechtěl. S tím jazykem je to asi fakt že velká část je z čech popř. slovenska. Nicméně i z ciziny se na to dívaj a já osobně považuji angličtinu za mezinárodní jazyk pro techniku, elektroniku. Na druhou stranu dělat tady vícejazyčné verze na to opravdu nemám ani chuť ani čas a asi ani nevím jak. Ono ty popisky jsou stejně jen tak aby tam něco bylo aspoň co to má být a čím se to dělalo. Co by mne mnohem víc zajímalo jestli z Vás má někdo obdobnou zkušenost obrábění plastů HSSkem vz. celokarbid.
- Pepa z depa
RKal ty videa jsou parádní, to já jen tak že je pořád co zlepšovat
, ale jinak jsem všechny HSS frézy vykopal k vrtákům od vrtačky na nějaký hudlačky a všechno jenom karbid a nejlíp se mi osvědčily, nevím jak se specifikují, ale na plasty a plexi nejlepší ty s leštěným povrchem a jednobřitky (pomalejší, ale líp "vyhazují" špony - jestli vyfukuješ kompresorem, tak není třeba, ale ten já ještě nemám
).

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
[quote="RKal"má někdo obdobnou zkušenost obrábění plastů HSSkem vz. celokarbid.[/quote]
Ano, mám to stejně. Na neplněný termoplast jsou nejlepší monolitické karbidové frézy v provedení "leštěná na hliník", nižší řezná rychlost a vyšší posuv než katalogové. To nepoužití nikdy na nic jiného než na plast beru jako samozřejmost, fréza se mi za to odmění prakticky nekonečnou životností. Jednobřité ale nepoužíváme vůbec, spíš dvou- a tříbřité.
Ano, mám to stejně. Na neplněný termoplast jsou nejlepší monolitické karbidové frézy v provedení "leštěná na hliník", nižší řezná rychlost a vyšší posuv než katalogové. To nepoužití nikdy na nic jiného než na plast beru jako samozřejmost, fréza se mi za to odmění prakticky nekonečnou životností. Jednobřité ale nepoužíváme vůbec, spíš dvou- a tříbřité.
Aleš Procháska
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
Jednoznačne karbid, bez debaty, aspoň na umelé drevo a pertinax https://youtu.be/8MLeFMH2fxYRKal píše:Co by mne mnohem víc zajímalo jestli z Vás má někdo obdobnou zkušenost obrábění plastů HSSkem vz. celokarbid.
Obyčajná dvojbritka univerzálna, dovolím si s ňou hocičo, aj 5mm drážku, a furt je ako nová...
Ale zase napr. na mosadz sa mi viac pozdáva HSSCo ako karbid, ale tak otázka neznela

„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál

Zrovna Tvoje praktické zkušenosti budou cenné.prochaska píše:nižší řezná rychlost a vyšší posuv než katalogové
Mohl bys prosím tu řeznou rychlost a posuv vyjádřit číselně?
Dost často potřebuju frézovat polystyrén (klasický HPS), a ještě se mi nepovedlo dosáhnout takového řezu, abych to nemusel dál upravovat. Přitom to určitě jde, protože jsou firmy, které frézují zakázkové otvory do PS krabiček, a prý to už po vytažení z frézky neprochází další úpravou.
Zkoušel jsem to i pod vodou nebo s ofukem kompresorem, ale pořád to rozhodně není ono.
Používám 1-břit karbidovku. ZKoušel jsem i 2-břit, ale ta 1 se mi zdá lepší.
Díky.
Ale jó, mě by to sice nejvíc sedělo bez muziky (dokonce i kdyby to byla nějaká moje oblíbená), ale zaprvý je to tvoje video a za druhý toto je imho férovej kompromisRKal píše:Neboj, Vangelis určitě nepříjde, mimochodem tentokrát jsem to přizvučil opravdu decentně takže zvuk stroje je naprosto zřetelný a to i v pasážích kde bych se s tím zrovna moc chlubit nechtěl.

S tou angličtinou s tebou souhlasím, proto jsem se vlastně původně ozval, i když to tak asi úplně nevypadá

Pepa z depa píše:nerýpej a nahraj něco na youtube raději9 měsíců nic
![]()
Tak to je milá výzva, zkusim to napravitPepa z depa píše:ale bez zardění, fakt bych chtěl zase Mazlika vidět něco točit, se inspirovat ...

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Třeba pro finální jemný povrch (Ra = 0.4 a lepší, bokem i čelně - přestože je to podle učebnic nemožné) používám univerzální tříbřítou karbidovou frézu 8 mm, zavrtávací, stoupání šroubovice 30 stupňů. 8000 otáček, posuv 1200 mm/min, podle potřeby se s ním dá jít o dost výš, ale to ve složitých konturách které dělám stejně nevyužiju a u tenkostěnných obrobků už by zlobila řezná síla (deformace). Pro 16 mm je to 6000 otáček (není to lineární úměra) a 1800 mm/min, rychlost zavrtávání v obou případech 1/3 posuvu. Tyhle podmínky jsou pro POM. Vtip je v tom, že špony jsou částečně natavené (ale zase ne moc), nepřipaluje se obrobek (teplo odnášejí ty špony) a zůstává hladký a přesný. Bez emulze, ta se použije jen v případě obrábění dlouhou frézou v těsné dutině aby se vyplavovaly špony. Pro ten HPS se to bude asi muset trochu změnit. Možná, že ta polystyrénová krabička vibruje, třeba pomůže lepší upnutí.Mex píše:Mohl bys prosím tu řeznou rychlost a posuv vyjádřit číselně?
Dost často potřebuju frézovat polystyrén (klasický HPS), a ještě se mi nepovedlo dosáhnout takového řezu, abych to nemusel dál upravovat. Přitom to určitě jde, protože jsou firmy, které frézují zakázkové otvory do PS krabiček, a prý to už po vytažení z frézky neprochází další úpravou.
Zkoušel jsem to i pod vodou nebo s ofukem kompresorem, ale pořád to rozhodně není ono.
Používám 1-břit karbidovku. ZKoušel jsem i 2-břit, ale ta 1 se mi zdá lepší.
Díky.
Aleš Procháska
Lubosi, nebude to nekdy na poradu dne? -> https://www.youtube.com/watch?v=sTBbjvl ... u.be&t=285" onclick="window.open(this.href);return false; Prsty mne boli za tebe...lubos píše:Jedna taková speciálka
To víš že jsem už o něčem takovém uvažoval aletwiister píše:Lubosi, nebude to nekdy na poradu dne? -> https://www.youtube.com/watch?v=sTBbjvl ... u.be&t=285" onclick="window.open(this.href);return false; Prsty mne boli za tebe...lubos píše:Jedna taková speciálka
nepoužívám fludizované statory ( komaxit) ale jako izolaci používám papír s vrstvou kaptonu a čela statoru bud sklolaminát nebo ted přecházím na FR4 /G11 která je teplotně odolnější , je na větší napětí a je v černý barvě. Navíc navíjčky co jsem viděl zvládnou cca max 6 drátů ale já mám dost často 70-120 drátů ve svazku. Navíc tak jak to dovedu naplnit já nebo tatka ručně tak to podle mě nedovede žádný stroj

XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Tak ti vracím Tvoji laskavost, kdy jsi mne přivedl na nástroje od Navelu na dural (vážně frézují luxusně). My na plasty používáme tyto: http://www.step-four.cz/index.php?optio ... &Itemid=37" onclick="window.open(this.href);return false; nebo http://www.step-four.cz/index.php?optio ... &Itemid=37" onclick="window.open(this.href);return false;RKal píše:Neboj, Vangelis určitě nepříjde, mimochodem tentokrát jsem to přizvučil opravdu decentně takže zvuk stroje je naprosto zřetelný a to i v pasážích kde bych se s tím zrovna moc chlubit nechtěl. S tím jazykem je to asi fakt že velká část je z čech popř. slovenska. Nicméně i z ciziny se na to dívaj a já osobně považuji angličtinu za mezinárodní jazyk pro techniku, elektroniku. Na druhou stranu dělat tady vícejazyčné verze na to opravdu nemám ani chuť ani čas a asi ani nevím jak. Ono ty popisky jsou stejně jen tak aby tam něco bylo aspoň co to má být a čím se to dělalo. Co by mne mnohem víc zajímalo jestli z Vás má někdo obdobnou zkušenost obrábění plastů HSSkem vz. celokarbid.
Pro nástroj s průměrem 1 mm jsou otáčky 13000 - 15000 rpm a posuv 40-50 mm/s záleží na materiálu.
Teď nedávno jsem bral šestkou teflon 10500 rpm a 50 mm/s posuv.
Chce si to jedno odpoledně sednout, vzít kus matroše a laborovat s otáčkami a řeznými rychlostmi. U těch s jestřábím zubem bacha, jakmile s ním zavadíš o upínku (ty máš duralové, já používám železné) tak máš príma polotovar na trénovaní broušení nástrojů.
Vytrénoval jsem se na plexiku, ale někdy je nejlepší si vzít odřezek a před vlastním frézováním si pokusně něco odfrézovat a ladit parametry.
Elektrochemik holdující strojařině 
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1

Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
4rest, dík za tip, nicméně problém je že to co v tom přípravku budu frezovat jsou takové dutiny ve formě stríček (například viz foto) a celý blo je hluboký cca 38mm takže to musí mít docela dlouhou stopku a ještě podbroušenou ty plochy musí být pokud možno hladké. tuhle sem dělal zatím zkusmo takže jen jedna dutina celkem mají být 4. Ale je fakt že tak jak píšeš prvně si to musím zkusit na kusu plastu najít nejvhodnější podmínky, naštěstí sem teď sehnal asi tak 7m plastových desek (zelený Sko) o průřezu 70*20 takže je z čím laborovat.
to nevzhkedné sražení hrany na fotce je způsobeno tím jak sem se snažil skalpelem odříznout ten hnusný otřep co na povrchu vzniknul. bohužel ve finálním výrobků tam má být ostrá hranka, takže to musím udělat tak že bez otřepů. Něco mi ale říká že je to opravdu možná moc vysokýma otáčkam. No až se to podaří tak určitě poreferuji.
PS: s tim Navelem mne to teda těší že ti to pomohlo, to je super.
to nevzhkedné sražení hrany na fotce je způsobeno tím jak sem se snažil skalpelem odříznout ten hnusný otřep co na povrchu vzniknul. bohužel ve finálním výrobků tam má být ostrá hranka, takže to musím udělat tak že bez otřepů. Něco mi ale říká že je to opravdu možná moc vysokýma otáčkam. No až se to podaří tak určitě poreferuji.
PS: s tim Navelem mne to teda těší že ti to pomohlo, to je super.
Nojo, člověk holt při tom navíjení i přemýšlí, na rozdíl od stroje. Kdysi jsme měli ve výzkumáku v navijárně člověka, ten dokázal navinout trafo jak nikdo jinej. Obvykle jsem mu zadal nějakej špek, kdy teoretické plnění vycházelo těsně kolem 100%. Vždycky se mu to tam vešlo. Podotýkám, že to byly fušky, s oficiální prací by se tak nes... a vrátil by to k přepracovánílubos píše:
Navíc tak jak to dovedu naplnit já nebo tatka ručně tak to podle mě nedovede žádný stroj