CNC Frézka na balsu

Odpovědět
Thomeeque

23. 2. 2016, 5:29

Kratus píše:Obrázek
Vtipný, ale možná by ses mohl trochu rozepsat, todle mu moc nepomůže.

@Lify: Btw. kdyby se daly bočnice všude tam, kam se dají dát, tak by dost pomohlo, možná jsi to tak myslel?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2016, 5:37

To je tak těžký jít do sekce naše masinky a obšlehnout od někoho jeho stroj v dané cenové kategorii. Ach jo :?
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Thomeeque

23. 2. 2016, 5:44

Asi jo, ještě to nikdy nikdo neudělal (nebo se tim aspoň nepochlubil)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kratus

23. 2. 2016, 5:46

Thomeeque píše:...
Vždyť se tu tyhle konstrukce řeší každý týden. Naposled tvůj zázrak http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=19706" onclick="window.open(this.href);return false;. Asi nejjednodušší tam poslal fmodel - šroubovaná konstrukce z jeklu. Lehce obrobitelná a cenově dostupná.
Thomeeque

23. 2. 2016, 5:50

Z toho ovšem nepochopí, co a proč je na jeho nápadu špatně, což je na celé věci možná to nejužitečnější.
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2016, 6:09

Thomeeque píše:Asi jo, ještě to nikdy nikdo neudělal (nebo se tim aspoň nepochlubil)
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=10499" onclick="window.open(this.href);return false;

Já první mašinku okopíroval tuto a trochu doufám vylepšil(děkuji o5 Lubanovi) , dle mě na začátek portál není úplně ideální na stavbu, je daleko obtížnější než má třeba Tom(doufám, že jsi Tomáš :-) Tím myslím pojezd stolu a sloupy natvrdo.

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=11112" onclick="window.open(this.href);return false;

Tak i tak pokud člověk na začátku(i konci) nezapojí hlavu a nemá v sobě trochu té dávky strojaře-kutila, nikdy to nedokáže postavit.
Lify

23. 2. 2016, 6:34

Tak jsem z mého plánu opustil a koukal jsem na http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=13784" onclick="window.open(this.href);return false; ,co to udělat X500 Y300 Z150 a místo X prizmatického vedení dát podepřenou tyč ? a na Y použít 25mm nepodepřenou tyč ,na Z 20mm nepodepřenou tyč ?
ikdyž ty mašiny co poslal piskoteek se mi taky líbí :/
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
pavlaxy

23. 2. 2016, 6:35

Myslím že zde na fóru už se kopírovalo a dokonce i celý stroj ...jen si nevzpomenu který...
osobně jsem také zkopírovala nohu SVF :wink:
a veřejně jsem to přiznala s poděkováním :oops:
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2016, 6:47

Dělej jak uznaš za vhodné, já už ti radit rozhodně nebudu,pokud neuvidím žes zažil rozum.Držím palce
Lify

23. 2. 2016, 7:18

Achjo :/
d.JPG
d2.JPG
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2016, 7:38

Prosím nic sem měsíc nedavej a dej si cíl každý den pečlivého pročtení jednoho funkčního stroje.Včetně negativních připomínek.Děkuji za tebe
RKal
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 9:46

No, tak sem si dal ten čas a přečetl si celé tvoje vlákno (teda občas totady někdo vydatně zasmetí ale to je prostě forum).

1) zkus se vrátit úplně ale úplně na začátek do tvojeho prvního přízpěvku. K čemu má ten tvůj stroj sloužit. máš nějakej plán co na něm budeš vyrábět, a nebo to má být nástroj k tomu aby ses mohl učit programování CNC strojů. rozhodně bych doporučoval vůbec neuvažovat teď o nejakém obrábění hliníku, pokud ti to zvládne balzu, popř dřevo tak to bude super úspěch. Asi buch v tvém případě (usuzuji že tvůj věk je někde kolem 15ti) směřoval cestou nějakýho překlížkovýho zařízení. Je to o financích, o tom jaké máž zkušenosti z obráběním a přístup k strojům, ono pár dílů ti někdo možná za děkuji udělá, ale celej stroj ne. na druhou stranu s trochu pečlivosti vyřežeš překlížkový díli i ruční lupenkovou pilkou (ale bude tě bolet ruka)

2) co se týká pojezdů šel bych opravdu do něčeho hodně malého pokud to má sloužit ke studijním účelům klidně nepodepřené 16 - 20ky tyče, na dřevo budou stačit šrouby asi trapez ,bohužel kuličkové šrouby (včetně opracování koncu) tě vyjdou na tolik kolik máš rozpočet.

3) řízení, myslím že bych zapoměl úplně na arduino (nebo jak se to píše) ja teda s tím nikdy nedělal ale pokud se nepletu tak je to jen deska s atmeláckým procesorem a nezbytnou bižuterií k tomu. To budeš programovat procesor a ne CNC stroj čili programování partprogramu G-codem. Osobně bych začal s demo verzí MACHu 500 řádků pro pochopení Gcodu stačí, a nebo nějaké LINUX řešení ale s tím nemám zkušenosti.

ve finále je otázka jestli se fakt nedá něco hodně malého byť nedokonalého koupit, osobně nemám zkušenost ale pro učení je asi celkem jedno jestli to jede s přesností na jednu nebo tři desetiny. a pojezdem max 200 mm/min (to byl příklad)
Mex

25. 2. 2016, 10:06

RKal píše:... myslím že bych zapoměl úplně na arduino ...
... ja teda s tím nikdy nedělal ...
Hm, to fakt jde dobře dohromady. :(
RKal
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 10:35

mexy ale to neznamená že sem nikdy nedělal s jednočipy od atmelu začínaje řadou 8051, ansledně MEGY a konče XMEGY, jen mi příde šílenost v 15ti se pouštět do tak komplexního projektu jako je stavba CNC včetně řídícího systému na bázi jednočipu zvládající čtšní GCODU, a chápu li správně tak tak zakladatel vlákna má motivaci k stavbě, protože jde studovat obor programátor CNC strojů nikoli mikročipů

Mimochidem, ohledně ARDUINA, nikdy jsem jej nepoužil protože nemám rád univerzální řešení které je vhodné ke všemu, osobně si radši navrhnu desku s jednočipem pro konkrétní aplikaci tak aby vyhovoval přesně mým pořadavkům, a nemyslím si že bych o atmelech nic nevěděl tos zle pochopil můj zápis.
Mex

25. 2. 2016, 10:49

GRBL na Arduinu je hotové řešení, tam nic programovat nebude.
Nasype to do desky po USB kabelu, nastaví parametry stroje (rozjedy os, parametry motorů) a může začít frézovat.

Arduino je tak univerzální proto, že je to jen nezbytná minimální konfigurace - procesor, krystal a reset. Na některých deskách pak ještě stabilizátor a převodník USB/serial.
A k tomu zdarma předchystané vývojové prostředí, které můžeš ale nemusíš použít.

Síla Arduina je v jeho úžasné cene. Dneska se dá koupit celá deska z Číny za míň peněz, než u nás koupíš jen holý procesor.
No a pak v tom, že je to tak populární. Takže pokud někdo chce programovat, tak může použít mraky předchystaných knihoven a návodů.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“