Prosím o pomoc s takou banálnou otázkou.
Staviam si malý hydraulický lis o sile 10 ton na základe auto zdviháku a nerozumiem nasledovnej veci:
Pri údržbe som nechtiac úplne vytiahol piestik z pumpičky a tak som čisto zo zvedavosti odmeral priemer jej valca aby som mohol zistiť hydraulický pomer medzi pracovným piestom a piestom pumpičky a tiež maximálni pracovný tlak. Lis nemá manometer tak som chcel tlak aspoň odhadnúť s prevodu sily na koniec pumpovacej páky a na pracovnom pieste aby mi nepraskali ložiská, domčeky neohýbali sa osky atd.
Výsledkom merania a následného výpočtu som zistil, že nato aby som dosiahol maximálnu silu 10 ton a max tlaku 74,13MPa by som musel na koniec páky vyvinúť silu 375,71Kg.
Počítal som to z Pascalovho zákona a do výpočtu som zahrnul aj páku pumpy. Čísla vyzerajú takto:
priemer/plocha piestu pumpy: 1,1Cm/0,950Cm2
priemer/plocha pracovného piestu: 4Cm/12,566Cm2
prevodový pomer páky: 13,392 (37,5Cm/2,8Cm)
Celkový prevodoví pomer páky zdviháku na pracovný piest cca: 26,615 (10000Kg/26 = 375,71Kg)
Takže netuším, kde robím chybu pretože ručný zdvihák s takými parametrami vyzerá ako vtip. Takže prosím znalejších o radu a omlúvamsa že vás otravujem s takýmito haluzami.
hydraulický zdvihák panenka
kde jsi měřil ty průměry? neměřil jsi jen průměr té zdvihací tyče? nějak mě nesedí ty tvoje 4cm pro 10tunovou panenku.. panenku mám jen 3,5tunovou a ten píst má průměr alespoň 10cm.. pak je ta plocha uplně někde jinde.. a délku páky mám tedy u té 3,5tunové panenky taky delší než 37cm.. mám tam tři díly a každej má alespoň 20cm dohromady to má alespoň 60cm...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Je to tento hever je tam aj dokumentácia:
http://www.autokelly.sk/#PATH=35647277; ... HT=3|LNG=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Meral som na pieste pumpičky pod O krúžkom a pracovný valec som meral normálne vysunutý. Podľa nákresu z dokumentácie je jeho priemer rovnaký až dolu. Páka má dva segmeti a od čapu pumpy po koneic merá 37,5Cm a od čapu pumpy po záves 2,8Cm (37,5/2,8=13,392)
Mohol by som to nafotiť ak by to pomohlo.
Naozaj sa v tejto problematike nevyznám a pochibujem že by bolo možné predávať takúto hovadinu takže chibu mám asi volade ja.
Potreboval by som poradiť ako to mám odmerať a spočítať správne.
http://www.autokelly.sk/#PATH=35647277; ... HT=3|LNG=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Meral som na pieste pumpičky pod O krúžkom a pracovný valec som meral normálne vysunutý. Podľa nákresu z dokumentácie je jeho priemer rovnaký až dolu. Páka má dva segmeti a od čapu pumpy po koneic merá 37,5Cm a od čapu pumpy po záves 2,8Cm (37,5/2,8=13,392)
Mohol by som to nafotiť ak by to pomohlo.
Naozaj sa v tejto problematike nevyznám a pochibujem že by bolo možné predávať takúto hovadinu takže chibu mám asi volade ja.
Potreboval by som poradiť ako to mám odmerať a spočítať správne.
Díky sisi vedel som že to bude len nejaká haluz.
Takže teraz to je už len 59,423Kg a ja vážim o čosi viac, takže nemusím volať na pomoc Samsona.
Takže Ti sisi ďakujem za pomoc .
Inak ešte by som sa rád spýtal, či mi tu ešte niekto neporadí, ako namontovať do panenky manometer ak je to možné.
Takže teraz to je už len 59,423Kg a ja vážim o čosi viac, takže nemusím volať na pomoc Samsona.
Takže Ti sisi ďakujem za pomoc .
Inak ešte by som sa rád spýtal, či mi tu ešte niekto neporadí, ako namontovať do panenky manometer ak je to možné.
Přesně tak. Pro názornost:sisi píše:Převodový poměr se nesčítá, ale násobí.![]()
![]()
Pokud budeš na konec páky působit silou 560N, tak na malý pístek bude působit síla 560N x 13,392 = cca. 7500N
Hydraulika tuto sílu dále vynásobí poměrem velikostí ploch pístů tj. 7500N x (12,566:0,95) = cca. 99200N