Co jste dneska bastlili?
Tak se mně ten díl konečně jakš takš podařilo dokončit, nicméně čekám ještě na šestku leštěnou frezu určenou na plasty. je to z PE-UHMW a strašně se to na hranách "chlupí" takže mi dost dlouho trvalo než se mi podařilo nastavit nějaký rozumný postup jak to vytvořit. No a když sem to porovnal s originál vzorkem tak sem zjistil že je něco totálně špatně. To že to je z PE-UHMW mi tvrdí kolega pro kterého to mám vyrábět, a už na omak se mi zdálo jakoby vzorek byl tvrdší. no a po obrobení už když sem vzal oba kusy do ruky tak bylo jasné že je někde rozdíl, po zvážení sem zjistil, že orig. váží 75g a mnou vyrobený vzorek 50g. tak sem zkoušel přepočítávat a hledat co by to mohlo být a vychází mi to podle měrné hmotnosti na POM čili Delrin. i tvrdost tohoto materiálu je výrazně vyšší. takže všechno laborování bylo k ničemu. A můžu začít úplně znovu.
Takový dotaz, kdo má zkušenosti s plasty, mám očekávat že se ten Delrin bude opracovávat lépe nebo hůře, podle toho že je tvrdší a má o něco vyšší teplotu měknutí bych očekával že by to mělo být snazší, poradí někdo nějaký typ?
Takový dotaz, kdo má zkušenosti s plasty, mám očekávat že se ten Delrin bude opracovávat lépe nebo hůře, podle toho že je tvrdší a má o něco vyšší teplotu měknutí bych očekával že by to mělo být snazší, poradí někdo nějaký typ?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Z Delrinu se dá vyrábět přesněji a jemnější tvary, než z toho PE 1000. Nástroje a řezné podmínky viz můj příspěvek výše. Ale ta záměna plastů je divná, tyhle dva se poznají na první pohled. Není ten originál nakonec z ještě něčeho jiného? A ještě poznámka - jestli to musí být zelené, tak s POM bude problém, dokud se toho neobjedná tuna, tak se dá sehnat jen černý a bílý.
Aleš Procháska
Možná je OT, ale toho PE-UHMW (zelený) jsou dva druhy
http://www.eppplasty.cz/pdf/TIVAR_1000.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; - čistý
http://www.eppplasty.cz/pdf/TIVAR_1000R.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; - částečně s recyklátem
Geometrie břitů a řezné podmínky jsou bohužel ve velkých rozsazích
http://www.eppplasty.cz/pdf/geometrie.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.eppplasty.cz/pdf/TIVAR_1000.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; - čistý
http://www.eppplasty.cz/pdf/TIVAR_1000R.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; - částečně s recyklátem
Geometrie břitů a řezné podmínky jsou bohužel ve velkých rozsazích
http://www.eppplasty.cz/pdf/geometrie.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Kontaktovat uživatele:
PE-cko sa robi zeleny PE300, 500, 1000 - od toho zavisi hustota aj tvrdost, malo by to vraj plavat kedze hustota je okolo 950, ale myslim ze neplava
Co sa tyka obrabania PE aj POM tak som porovnaval lestenu frezu na hlinik s obyc. Fraisou na ocel a fraisa ma vzdy krajsie opracovanie... Celkovo ale na PE treba mensie otacky a vecsie posuvy na zub...

Co sa tyka obrabania PE aj POM tak som porovnaval lestenu frezu na hlinik s obyc. Fraisou na ocel a fraisa ma vzdy krajsie opracovanie... Celkovo ale na PE treba mensie otacky a vecsie posuvy na zub...
kluci dík za info, jen doplním, že to že ten muj obrobek je zelený je tím že jsem měl tady takový polotovar na test, originál je bílý jako sníh. A fakt je ten že od začátku se mi to zdálo divné do toho PEčka udělám nehtem rýhu sice jen lehce ale jde to do toho bílého vzorku nikoli. hmotnost jak sem řekl je rozdílná a podle vážení to může být pouze PVC, nebo POM ty mají podobnou hustotu takže sem typnul POM. V každém případě jsem se ještě v noci prokousával internetem a zjistil, že to POMko by mělo být velmi dobře třískově obrobitelné no tak uvidím, Nevím úplně jak je to s vhodností pro potraviny, podle toho co jsem našel tak PE použitelný bez výhrad ale POM je použitelné ale s jistýma omezeníma, ale jakýma? No uvidíme.
tak když už testuji to obrábění z plastů tak sem si hned sfouknul takový malý stojánek na šrouby k upinkam a kleštiny. Co je todle za materiál netuším asi taky nějaký PE ale obráběl se výrazně lépe než PEUHMW a je ještě měkčí. Trochu to chlupí na hranách ale velmi málo, povrch dobrej je třeba brát nízkýma otáčkama velkým posuvem a je to super, tak jak už jste to tu psali
-
- Kontaktovat uživatele:
Ak do toho spravis nechtom ryhu tak je to urcite len PE z tej nizsej triedy - menej molekul... POM je o dost tvrdsi a je ovela lahsie dosiahnut hladky povrch a neostavaju na nom chlpy... PE je zdravotne nezavadny ale iba farba NATUR - takze biela, na farbene ti malokdo da zaruku na trvaly styk s potravinami
Regulátor mám s TDA a součástkově podle toho němce, jak už tady někdo ověřil. Motor má 450 W a 8-mi polové tacho. V prostoru pro řemenice není dostatek místa. Malá řemenice má 40 mm (tj. minimum pro 10 ku klíňák) a velká má průměr slabých 130 mm. Zatěžoval jsem to vrtákem o průměru 22 mm a do plného materiálu. (železo). Při otáčkách asi 400 na vrtáku tj asi 1200 na motoru tacho nestačilo a bylo cítit trhavý chod. Navíc po pořádném přitlačení po chvilce vypla ochrana. Toto přestalo až při otáčkách vrtáku přibližně kolem 500 tj na motoru asi 1500. Otáčky nejsou vhodné pro tak velký vrták, ale šlo o test. Motor má ukrutnou sílu a ani pořádný tlak na vrták 22 mm ho nezastaví a ani nevypne ochrana. Tím nechci říct, že bych to nedokázal, ale nejsem "hovado".
. Potvrdilo se, co už tady psal Pavka a sice, že motor s 8mi polovým tachem chce přibližně 1500 otáček, aby se v plné míře mohlo uplatnit tacho a neztrácelo to na výkonu. Z toho vyplývájí poměry na řemenicích. Chci-li otáčky na sklíčidle (univerzálce) třeba 150, tak poměr řemenic musí být 10 : 1. Dobré by bylo použití původní malé řemeničky na motoru a plochý řemen, ale musela by se zabezpečit řemenice proti sklouznutí řemene a nebo použít ozubený řemen, to by ale u vrtačky byl slušný lamač vrtáků. K té ochraně u TDA. Výborná věc. Pokud motor nestíhal, vyplo a po uvolnění přítlaku po asi 1 až 2 vteřinách zase zaplo. Další a výhodnějším by bylo použití motoru s 16 -ti polovým tachem. S vrtačkou jsem spokojen, jen musím předělat napínání řemenu. Na plný záběr to chvěje a proto jsem zatím použil kus dřeva (parketa) a teď motor jen "ševelí". Žádný kravál. Paráda.