Pěkný začátek víkendu, rad bych se poradil s následujícím problémem. Mám starou sloupovou vrtačku MAS. Kužel vřetena mk2, motor 750W 3f, otáčky 920. Převod byl placatym řemenem a třístupňovou remenici která dávala otáčky 960, 480 a 240. Chtěl bych přejít na klínový řemen tím pádem tam bude více místa a vlezla by tam 5ti či 6ti stupňová řemenice. Otázka je jaké volit otáčky? Dodržet soucasne min a max otacky a tím rozsahy zjemnit nebo jít s otáčkami i nahoru popř. dolů?
Nejčastěji budu vrtat takovéto bezne garazove vrtání... Od řekneme 5 do 12 mm nejčastěji s občasným vrtáním až do 20 mm víc předpokládám s tím strojem nedam...
Říkám jsem si že bych volil 1600, 1200, 900, 600, 400, 200 ot. co myslíte? Děkuji.
Stará vrtačka - rozsah otacek
nech to jak to je a kup si k tomu měnič
až si spočítáš průměry řemenic tak, aby ty malé měly minimální doporučený průměr a zjistíš cenu materiálu, tak se ti podlomí kolena
ten měnič vyjde levněji
až se ti to někde kousne, tak ti plochý řemen klouzne bez ztráty květinky
až si spočítáš průměry řemenic tak, aby ty malé měly minimální doporučený průměr a zjistíš cenu materiálu, tak se ti podlomí kolena
ten měnič vyjde levněji
až se ti to někde kousne, tak ti plochý řemen klouzne bez ztráty květinky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
u obráběcích strojů je jedno magické číslo, které se u převodovek (převodů) stále opakuje, je to 1,6 (převodový poměr mezi jednotlivými stupni). Je to léty vyzkoušené, jako praktický skok mezi otáčkami. Samozřejmě aby vrtačka neměla těch stupňů moc, tak u té tvojí je to zvýšeno na 2 a vystačí se s 3 stupni. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Děkuji za odpovědi. Já do těch otáček chci vrtat taky z toho důvodu že nejčastěji vrtam díry 5 až 10mm a na to mi 900 otáček pripadne málo... Proto jsem chtěl jít nahoru.
Cenu řemenice jsem zatím neřešil. Jak budu mít jasno s otáčkami tak si nakreslim řemenice a uvidíme za kolik by je někdo vystrouhal.
Neporadil by jste mi ještě někdo jaký průřez řemenu pro ten 750w motor brát jako optimální? Díky.
Cenu řemenice jsem zatím neřešil. Jak budu mít jasno s otáčkami tak si nakreslim řemenice a uvidíme za kolik by je někdo vystrouhal.
Neporadil by jste mi ještě někdo jaký průřez řemenu pro ten 750w motor brát jako optimální? Díky.
-
Při zvyšování otáček hodně záleží na konstrukci stroje, jaká to má uložení, převody mazání. To se z popisu moc nepozná. Mám rozhodně výrazně starší sloupovku Hopfengärtner, která má všechna uložení kluzná (náhon v litině, vřeteno v bronzu) a na vřeteno úhlový převod ozubenými koly. Má také Mk 2. Děda k ní narouboval kilowattový motor a klínové řemenice. Rozsah otáček vyšel zhruba 200 až 600. Při 200 otáčkách byl u děr nad 16 mm problém s tuhostí, vrtačka drnčela a zjevně trpěla. Když jsem tam trochu složitě doplnil převod na asi 65 otáček jde vrtat i přes 20 mm docela dobře. Naopak honit ji na těch 600 už je mi líto. Takže většinou tam mám 200 a klidně tak vrtám i 5 díru bez jakýchkoliv problémů. Samozřejmě nároky na produktivitu nebo jakost povrchu mám trochu jiné než u moderních obráběcích center. Všeobecně bych řekl, že u dnes historických strojů se nemohou brát za vodítko dnešní doporučení pro volbu rychlostí, ale volit mnohem nižší.
skús ten frekvenčný menič.
ja mám nejakú promu po tuningu a používam len jeden prevod (asi 1:1) motor 375W, menič 250W a bez problémov funguje už pár rokov. otáčky od niekoľko za min (rezanie závitov) až po cca 1400. stačí len otočiť potenciometer.
Hlavne je to vhodné keď napríklad vrták píska, skáče a pod. zmením otáčky napr. o 10% a už to je v poriadku.
Ja si dnes už neviem vŕtačku bez meniču predstaviť.
ja mám nejakú promu po tuningu a používam len jeden prevod (asi 1:1) motor 375W, menič 250W a bez problémov funguje už pár rokov. otáčky od niekoľko za min (rezanie závitov) až po cca 1400. stačí len otočiť potenciometer.
Hlavne je to vhodné keď napríklad vrták píska, skáče a pod. zmením otáčky napr. o 10% a už to je v poriadku.
Ja si dnes už neviem vŕtačku bez meniču predstaviť.