před tim broušením sis měl cvaknout z té kořalky aby se ti tak netřásla ruka

Ono je to na pobavení, ale po zkušenostech bych se tomu nesmál. Když jsem byl na průmyslovce, tak jsme byli na exkursi ve zbrojovce, už si nepamatuju ve které (1969) a tam jsem viděl "automat na broušení malých vrtáků".snaha se cení, ale ten popis postupu je teda libovej, podle toho to musí nabrousit i úplný nemehlo
Já se nesmál že to brousil v ruce, ale tomu popisuorigosch píše:Ono je to na pobavení, ale po zkušenostech bych se tomu nesmál.
Jo, ale teď jsem z toho popisu zase jelen játumlik píše:Já se nesmál že to brousil v ruce, ale tomu popisuorigosch píše:Ono je to na pobavení, ale po zkušenostech bych se tomu nesmál.Já skoro všechny vrtáky přebrušuju v ruce, jen když chci opravdu přesně a aby i delší dobu vydržel brousím na nástrojovce v přípravku, kdo to ale zná, může potvrdit, že alfa a omega dobrého úhlu hřbetu je v ustavení toho vrtáku do přípravku. Někdy jednodušší a rychlejší je obrousit kužel nakulato, hřbety, které ještě nemají podbrus natřít modrou lihovkou a za otáčení vytvářet v ruce podbrus tak, aby se u břitů vytvořila barevná fazetka stejnoměrné šíře na obou stranách. To platí i u zkurvených vrtáků, nebo vyštíplých, o kterých mluvil Pruduch, tedy nejdříve opravit obroušením kuželu dokulata
![]()
Jakmile docílím co nejjemnější barevné fazetky u břitu, hřbety zalapuju na diamanťovém kotouči do zrcadlového lesku až i ta jemná fazetka zmizí, udělám odlehčení a vrtám. Tímto způsobem se to dá nejen naučit, ale i poměrně přesně a geometricky správně nabrousit s minimálním vybavením
Na tomto videu som ziral, ze aj v profesionalnej vyrobe sa mikrovrtaky brusia rucne, od 7:58 :Cjuz píše:
Já mám oči dobré a brousím si i 0,3mm
petr557 píše:Jestli si to dokážeš vyrobit tak tady máš kompletní dokumentaci
http://homepage.ntlworld.com/j.b.d.will" onclick="window.open(this.href);return false; ... le_tcg.htm
http://www.tumlikovo.cz/rubriky/nastroj ... roubovity/" onclick="window.open(this.href);return false;lukin1156 píše:Jak by jste nastavili úhly na děličce když chci brousit vrtáky ? Nejlíp třeba fotku jestli jste to někdo už dělali.
myšleno na nástrojové brusce když nemám origo příslušenství