CNC Frézka na balsu
V tom případě beru zpět pokud je na ARDUINO hotové řešení kde může uplatnit G code tak to asi opravdu má smysl, a dokáži si představt že to může být levná cesta, Což v jeho případě bude hodně důležité
Vím že to není předmětem tohodle vlákna ale nedá mi to se nezeptat. řídící systém založený na atmelu tedy konkrétně ATXMega sem si také chtěl původně stavět, ale narazil sem na omezení výpočetního výkonu pokud sem chtěl dosáhnout lineárních zrychlených pohybů ve třech osách s rozlišením kolem 0,001mm a rychlosti pohybu kolem 2m/min tohle si myslím atmel prostě nezvládne a proto se také používají u HW interpolátorů FPGA obvody. Jaké je vlastně omezení toho GRBL řešení, jsou tam aplikovány rozjezdové a dojezdové rampy pro pohyb, předpokládám že ano ale nějak mi to nesedí k výkonu toho jednočipu
Vím že to není předmětem tohodle vlákna ale nedá mi to se nezeptat. řídící systém založený na atmelu tedy konkrétně ATXMega sem si také chtěl původně stavět, ale narazil sem na omezení výpočetního výkonu pokud sem chtěl dosáhnout lineárních zrychlených pohybů ve třech osách s rozlišením kolem 0,001mm a rychlosti pohybu kolem 2m/min tohle si myslím atmel prostě nezvládne a proto se také používají u HW interpolátorů FPGA obvody. Jaké je vlastně omezení toho GRBL řešení, jsou tam aplikovány rozjezdové a dojezdové rampy pro pohyb, předpokládám že ano ale nějak mi to nesedí k výkonu toho jednočipu
V praxi to zvládá tak 40 kHz frekvenci STEP (teoreticky až 100 kHz, ale to fakt spíš jen teoreticky).RKal píše:Jaké je vlastně omezení toho GRBL řešení, jsou tam aplikovány rozjezdové a dojezdové rampy pro pohyb, předpokládám že ano ale nějak mi to nesedí k výkonu toho jednočipu
Pokud chceš F2000 a rozlišení 0.001mm, tak to vychází na nějakých 33 kHz, to by to GRBL dalo asi celkem snadno.
Možná je trochu otázka smysluplnosti takové rozlišovačky u podobného stroje, ale jít by to mělo. Pak to totiž vychází při šroubu se stoupáním 5mm a použití krokáče na microstepping 1:25 (v praxi tedy asi 1:32). To je pak sice možná pěkné vzhledem k hladkosti křivky buzení motoru, ale nějakou rozlišovačkou se to už určitě nazvat nedá. Ten stroj mezi polohami třeba 12.457mm a 12.458mm určitě neujede přesně 0.001mm, a už vůbec tu polohu neudrží při záběru vřetene. Budeš rád, když jakž-takž budou v praxi držet polohy microsteppingu 1:8.
Ale jako číslo na papíře to vypadá hezky, to zase jo.
To RKal
1) má to sloužit na první zkoušky řezání do balsy,překližky 3mm a tvrdého kartonu , chci se na tom naučit co a jak abych tomu trochu rozuměl jak to ovládat atd.
z překližky jsem stavěl první verzi -> bylo to měkké ,tak jsem včera udělal zkoušku dvou překližek 8mm a na 30cm se deseti milimetrová tyč prohla o 0,5 mm takže celkem dobré oproti jedné překližce kde se to prohlo skoro o půl centimetru , a přemýšlím ,že to asi nechám na překližce a zesílím to všude a dám tam teda 20mm nepodepřené tyče a trapézové šrouby
3) tak jsem to napsal k*revsky ,arduino nebo oddělovací desku pro 5os jsem přemýšlel že dám k driverům TB 6560(co mám objednané)
Mach 3 mám demo verzi nainstalovanou
Koukal jsem na stroje i na ebay atd. ,ale mám problém --> rodiče nechtějí poslat kartou 10k do číny :/
Ale jestli by teda stačila 16mm překližka a 20mm tyče a trapézové šrouby tak bych se určitě dostal do 10k
Prosím pomoc :/
1) má to sloužit na první zkoušky řezání do balsy,překližky 3mm a tvrdého kartonu , chci se na tom naučit co a jak abych tomu trochu rozuměl jak to ovládat atd.
z překližky jsem stavěl první verzi -> bylo to měkké ,tak jsem včera udělal zkoušku dvou překližek 8mm a na 30cm se deseti milimetrová tyč prohla o 0,5 mm takže celkem dobré oproti jedné překližce kde se to prohlo skoro o půl centimetru , a přemýšlím ,že to asi nechám na překližce a zesílím to všude a dám tam teda 20mm nepodepřené tyče a trapézové šrouby
3) tak jsem to napsal k*revsky ,arduino nebo oddělovací desku pro 5os jsem přemýšlel že dám k driverům TB 6560(co mám objednané)
Mach 3 mám demo verzi nainstalovanou
Koukal jsem na stroje i na ebay atd. ,ale mám problém --> rodiče nechtějí poslat kartou 10k do číny :/
Ale jestli by teda stačila 16mm překližka a 20mm tyče a trapézové šrouby tak bych se určitě dostal do 10k
Prosím pomoc :/
Naposledy upravil(a) Lify dne 1. 3. 2016, 7:05, celkem upraveno 2 x.
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Věčný tazatel
no s tím limitem, pokud ko hliníkové konstrukce tak spíše opravdu tak jak píše thomeeque. tzn. menší rozměry podepřene / nepodepřené tyče popř trapéz šrouby. Vlastně jsem někde na netu viděl jednu konstrukci, možná i zdejšího člena která mne vlastně inspirovala k stavbě. jen teď nevím adresu te stránky, bylo tam i něco s kočkama, už sem to našel http://zbestikova.webnode.cz/stavba-cnc-frezky/ v každém případě je to stroj který asi funguje a ne jenom na balsu. jestli se dá pořídit pod 10k si teda nejsem jist, spíš bych řek že ne, ale jako inspirace to zase tak špatné není a hlavně je to jeden ze strojů který byl dtažen do konce a funguje. ostatně moje konstrukce byla původně taky dost jednoduchá nicméně protože jsem následně došel k tomu že Al potřebuji obrábět vice než balsu či dřevo tak sem ji začal předělávat. Co se týká vozíků už sem to někde psal, jsou tam pouze po jednom ale dlouhé. není to super ale vzhledem k ceně (0 CZK) jsem do toho šel pokud bych to měl kupovat tak dám rovnou pár, teda hlavně na osu Y, u Xka to podle mne problém není.
Moc ne, protože se standardně dodávají v 6-ti metru s tím že je vocasové vozí na ještěrkách a nevadí jim přejíždět nerovnosti s nákladem. To se to potom vždycky hezky zhoupne a mě vstávají vlasy hrůzou, protože ten profil je potom krásně do luku. Toto neplatí pro takové ty zdvojené, ztrojené profily jako 20x40, 20x60, 40x80, 40x120 apod. tedy pokud jsou tou znásobenou stěnou ve směru průhybu (respektive ten průhyb je pak o mnoho menší). Dají se sehnat i profily neprohnuté, ale to musíš koupit celý balík a nejlépe vychytat, že ti jej pošlou přímo z Německa. Ulmer, totiž vždy sjednává nějakého externího přepravce a to jsou kolikrát docela hovada.Lify píše:Na tyto stránky jsem koukal ,ale prohlídnu znovu
*Ted koukám vlastně jdou použít i ty hliníkové profily pro držák podepřených tyčí
No a teď si představ, že na ten nařezaný profil do luku chceš přišroubovat podepřené tyče. Navíc ti s největší pravděpodobností nebudou sedět otvory pro uchycení na drážky.
Elektrochemik holdující strojařině 
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1

Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
! To ALL !
A nebo koupit zatím motory ,drivery (už jsou v Evropě
),ostatní věci a počkat do prázdnin ,kdy budu mít u dědy ve firmě okolo 8000kč měsíčně a začít s trochu bytelnější stavbou "CNC"
Po prázdninách doufám na SPŠ Třebešín a budu mít přístup ke strojům během praxe ,takže se to snad naučím
A nebo koupit zatím motory ,drivery (už jsou v Evropě

Po prázdninách doufám na SPŠ Třebešín a budu mít přístup ke strojům během praxe ,takže se to snad naučím
Věčný tazatel
Věčný tazatel
2Lify: podobné úvahy si projde snad každý stavitel/konstruktér profesionál to nemá lehčí ...
Všichni jsou limitováni financemi/ekonomickými ukazateli ...
Tak si to promysli ,ne že by ti někdo neřekl to či ono ,ale bude to na tobě ...
Proto ti řeknu jak jsem na to šla osobně ,
začala jsem uvažovat jaký stroj je potřeba k výrobě zcela konkrétního dílu -obrobku .
Tím se dostaneš ke koncepci stroje .
Třeba zjistíš že na foru ani takový není .
Budeš hledat kde se dá ,-no na netu kde jinde ...
A pokusíš se si uvědomit co je na všech strojích "skoro" stejné ,
a nebo zásadně jiné ,protože třeba právě obrobek to vyžaduje ...
Budeš hledat optimalizaci rozjezdů ,pohonů ,upínání ,nástrojů které to vyžaduje atd. ,navymýšlíš si toho že ti půjde hlava kolem .
A slétneš na zem protože nemáš bezednou pokladničku ...
No až to kolečko projdeš několikrát dokola budeš mít alespoň hrubou představu jak dál .
Ale třeba také jistotu že opravdu chceš sám stavět CNCčko doma v kuchyni ...
Stanovila jsem si jistá omezení a mantinely a tím si vlastně ulehčila další práci .
Čím více OMEZOVÁNÍ tím ta konstrukce jde snadněji -paradoxně

Na AC servomotorech jsem si dala maximum 200W a tedy i drivery k nim příslušné ...
Lineární vedení THK25 ,kuličkové šrouby průměr 16mm ,vřeteno 2,2kW H2O .
Rozjezdy 250x250x200 ,ale to už je někde jinde a neber to jako "směroplatné"

Všichni jsou limitováni financemi/ekonomickými ukazateli ...
Tak si to promysli ,ne že by ti někdo neřekl to či ono ,ale bude to na tobě ...
Proto ti řeknu jak jsem na to šla osobně ,
začala jsem uvažovat jaký stroj je potřeba k výrobě zcela konkrétního dílu -obrobku .
Tím se dostaneš ke koncepci stroje .
Třeba zjistíš že na foru ani takový není .
Budeš hledat kde se dá ,-no na netu kde jinde ...
A pokusíš se si uvědomit co je na všech strojích "skoro" stejné ,
a nebo zásadně jiné ,protože třeba právě obrobek to vyžaduje ...
Budeš hledat optimalizaci rozjezdů ,pohonů ,upínání ,nástrojů které to vyžaduje atd. ,navymýšlíš si toho že ti půjde hlava kolem .
A slétneš na zem protože nemáš bezednou pokladničku ...
No až to kolečko projdeš několikrát dokola budeš mít alespoň hrubou představu jak dál .
Ale třeba také jistotu že opravdu chceš sám stavět CNCčko doma v kuchyni ...

Stanovila jsem si jistá omezení a mantinely a tím si vlastně ulehčila další práci .
Čím více OMEZOVÁNÍ tím ta konstrukce jde snadněji -paradoxně

Na AC servomotorech jsem si dala maximum 200W a tedy i drivery k nim příslušné ...
Lineární vedení THK25 ,kuličkové šrouby průměr 16mm ,vřeteno 2,2kW H2O .
Rozjezdy 250x250x200 ,ale to už je někde jinde a neber to jako "směroplatné"

Naposledy upravil(a) pavlaxy dne 2. 3. 2016, 8:44, celkem upraveno 1 x.
Tak jsem udělal dvě osy se dřevem a dal jsem tam dremla a zkusil dřevo , dřevo šlo krásně ,ale jak jsem zkusil hliník, trochu jsem dal dolu dremla a hned se to posunulo do strany ,takže zavěr: jdu do hliníku nebo železa .
Naposledy upravil(a) Lify dne 6. 3. 2016, 7:50, celkem upraveno 1 x.
Věčný tazatel
Věčný tazatel