To mi připomíná laboratoře z chemického inženýrství, na první hodině nám bylo oznámeno, že pokud se vejdeme s chybou měření do 30-ti %, tak to bude dobrý výsledek. Holt jedná se o reálná zařízení používaná v menších provozech, nebo poloprovozech, to není klasická laboratoř.
U filtrace křídy nám vyšly ztráty asi -23Kg, tak jsem do protokolu napsal, že i po několikanásobném přepočítání a zkontrolování, nám to vychází takto. Asák mi pak ukázal, kde vznikla chyba, u 6-ti kubíkového tanku zásobníku suspenze byl vodoznak s nejmenším dílkem 200 litrů. Takže chybou bylo špatné odečtení.
Pár let na to, nám odevzdali protokol kde byla vypočítána účinnost čerpadel přes 160%. Tak jsme si s kolegou studenty vzali bokem a projeli s nimi protokol a vysvětlili, jim kde hledat chybu. Kolega to glosoval slovy, no pokud jste to mysleli vážně, tak jste právě vyřešili otázku energetiky, protože těmi vašemi čerpadly budeme čerpat vodu do věží a odtud jí pouštět přes turbínu dolů.
Další týden již donesli protokol s rozumným výsledkem.
V rose 1989 když přišli se studenou fúzí, prý jeden profesor ráno přišel na přednášku s dlouhým papírem, který vypadl z faxu a v rámci cvičení z chemicko-inženýrské termodynamiky začal prověřovat proveditelnost tohoto experimentu. Po dvou a půl hodinách a spoustě popsaných tabulích zakončil cvičení s tím, že je to pěkná hloupost a nemá smysl se s tím dále zabývat. Na dalších cvičeních prý prohlásil něco o tom, že minule jsme si to ukázali pro těžkou vodu, tak tento týden to budeme počítat pro běžnou vodu lehkou. Ještě několik let se někteří lidé pokoušeli experiment zopakovat a dnes je brán jako jeden z velkých podvodů v elektrochemii.
Prostě pokud to bude v nějakých rozumných mezích, tak OK, zkalibrujte si měřák, zkontrolujte odečítání. Pokud je to nějaký úlet, tak si překontrolujte teorii, nebo výpočet. Nejvíce mne však serou lidi, kteří uvěří nějaké takovéto blbosti a pak kopou všude okolo sebe. Jednou mi lidi z ÚPV vyprávěli o člověku, který chtěl patent na distribuci léků po telefonu, prostě že by jste si zvedli sluchátko přiložili k němu speciální přistroj a na druhé straně by byl v lékárně nebo ordinaci podobný krám na mluvítku a přes ten by vás naočkovali, dali vám paralen, nebo antibiotika. Asi pět let jim trvalo, než se toho chlapa zbavili, zabralo až když po něm chtěli vidět funkční vzorek. Další podobní pomatenci jsou ekofašisté s Kaťuškou (biomasa) Jacq v čele.
Takže jak to už psal luboš, pokud mi dáte dokumentaci tak to postavím a po ověření funkčnosti se veřejně omluvím a bez nároku na odměnu předám majiteli dokumentace. Pokud to máte jen jako teoretickou studii na papíře, tak buďte zticha.

Já mám taky v šuplíku teoretickou studii, jak frézovat plexík šestnáctkou frézou s otáčkami 93000 rpm a posuvem 0.5 mm/min bez chlazení a s poloviční energetickou náročností, kdy odpadní produkt půjde použít k 3D tisku.

Prostě řezná rychlost bude už tak vysoká, že plexík se roztaví, odpaří, zionizuje a výsledný iontový plyn bude odsáván odsáván větrákem na vřetenu, kdy mi při průchodu vřetenem bude mazat speciální ložiska navržená Pepou z Dejvické nádražky, kde dojde o oddělení jednotlivých iontů, kdy ty se shodným spinem budou chladit vřeteno a ty s rozdílným spinem půjdou speciálními kanálky přes rotor, kde na základě Pišvejc-Bahnhoffova jevu zvýší rychlost elektronů ve vodičích, čímž sníží náročnost motoru. Za motorem se obě složky budou mísit a půjdou speciální trubičkou na pohyblivou podložku, kdy tento jev půjde použít k 3D tisku.