co dělat

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
lubos
Sponzor fora

5. 3. 2016, 6:45

Engineer píše:
lubos píše:Když děláš se sklem zkus nabídnout kvalitní skleněné desky ( broušené) pro 3D tiskaře. Kamarád má tiskárnu od průši a to sklo k tomu dává je tragédie. Když to s ním řešil tak prý jsou křivé všechny. To může být pro tebe dobrý produkt ( ale možná se pletu). Jak psal Ras, ideálně je upnout blok duralu a za 5-8 hodin vyndat. Bohužel vymýšlet produkt není sranda a je s tím okolo mnoho starostí, a jak píše klasik vyrobit umí každý, ale prodat to je kumšt.
No jo Luboši, ale dají lidi co maj "vytištěnou" tiskárnu v ceně do deseti litrů za kvalitně broušenej, rovnej borofloat několik stovek (možná i víc) peněz?
Jinak souhlas .... vyrobit jde ledasco, prodej a strefit se produktem do nálady lidí je to hlavní.
Ono i to křivé sklo u průši stoji 100kč.
A viděl jsi kolik těch frézek na ebay prodal? Pro lidi co si koupí tiskánu za 12 je to přesně to co chtějí, hračku na které několik hodin budou dělat jeden díl a je jim jedno že to brousí.
Podle mě by bylo reálné udělat pěkný soustruh a pěknou frézku. Podle mě by se našlo dost lidí a firem co chtějí malý přesný stroj.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
fmodel
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2016, 6:55

lubos píše: Podle mě by bylo reálné udělat pěkný soustruh a pěknou frézku. Podle mě by se našlo dost lidí a firem co chtějí malý přesný stroj.
Asi máš pravdu sám jsem o tom přemejšlel ale není čas ,aby to bylo k něčemu musí se to pořádně vymyslet a materiál by měla být litina což není problém pokud umíš modely a jaderníky ,jen ta cena litiny tak průměrně 100Kč za kilo .Nebo zmáknout polymerbeton na slušný úrovni ,pak stačí jen slušný formy a vibrátor.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
lubos
Sponzor fora

5. 3. 2016, 7:07

Ano myslel jsem litinu. Vem si kolik stojí mašina od mullera a jak dlouho na ní čekáš.
Když si vemeš kolik stojí třeba wabeco v cnc verzi tak je tu dost prostor. A pokud uděláš kvalitní stroj a trochu se pověnuješ reklamě musí to vyjít. Bohužel chce to investice a kuráž.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
fmodel
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2016, 9:31

Kdybych neměl jiné aktivity tak bych se do toho sám pustil ,stačí to nakreslit tak abys to uměl obrobit na svejch strojích a nemuset kooperovat každou pí..nu.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2016, 10:48

lubos píše:Ano myslel jsem litinu. Vem si kolik stojí mašina od mullera a jak dlouho na ní čekáš.
Když si vemeš kolik stojí třeba wabeco v cnc verzi tak je tu dost prostor. A pokud uděláš kvalitní stroj a trochu se pověnuješ reklamě musí to vyjít. Bohužel chce to investice a kuráž.
No já Ti nevím .... když to vypadá tak snadný jak to, že to nechrlí aspoň deset firem co jsou na tuhle výrobu už dávno zavedený a mají i kapitál???? :wink:
V litině to bude drahý už jen na váhu ..... malej stolní soustruh co plánuju na CNC automat a co mi dovezl minulej tejden Toptrans vážil 140kg .... no to je jen v litině cca 14 tisíc, aby to mělo aspoň trochu ekonomickej smysl chtělo by to sérii řekněme minimálně 10ks .... no a startuje se na 140 litrech jen za litinu, co lineáry, kuličkový šrouby, ložiska, motory, drivery, zdroje, rozvaděče, konektory, kabely, kooperace, atd .... prostě rozjet takovej projekt tak Ti mego vyšumí než vůbec pořádně začneš a než se Ti něco pohne .....
A jdeme dál ... certifikace, protokoly o přesnosti, reklama, veletrhy ... tohle není 3D tiskárna ve stylu "Průša" a taky to nebude o zákazníkovi co si právě takovou tiskárnu za pár tisíc kupuje.
Ano šlo by to možná dělat i po kusech s menším finančním vstupem, ale pak na tom není možný rozumně vydělat.
Pokud má ten stroj za něco stát tak to taky nedáš bez brusek a bez možnosti některý díly zušlechtit a v tu chvíli to začne finančně fakt lítat.
Mimochodem celkem by mně zajímalo kolik lidí zde na DF aktuálně stojí v pořadníku na toho Mullera. :)
Jo nad malým CNC soustruhem (popř. i přesným ručním) a jeho sériovou výrobou taky uvažuju už delší dobu a měl bych na to i cca 90% technologií svojich, ale i tak to je za daný situace naprostej ekonomickej nesmysl.
karelsklo

5. 3. 2016, 11:08

Engineer:díky za příspěvek-je to podnětné a jsem rád že někdo obětuje čas a kousek upřímnosti...Jsem osvč 16 let a tak vím jak je to těžké.Vůbec nebudu psát o tom že bychom si zasloužili všemožnou podporu.Stačilo by míň klacků pod nohy...Ale to je jiné téma.

Zkusit postavit pěknou portálku třeba 300x400 by byla výzva :) .Obzvlášť když jsou na to nasyslené komponenty z inzerce na fóru :) .
Engineer
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2016, 11:26

karelsklo píše:Engineer:díky za příspěvek-je to podnětné a jsem rád že někdo obětuje čas a kousek upřímnosti...Jsem osvč 16 let a tak vím jak je to těžké.Vůbec nebudu psát o tom že bychom si zasloužili všemožnou podporu.Stačilo by míň klacků pod nohy...Ale to je jiné téma.

Zkusit postavit pěknou portálku třeba 300x400 by byla výzva :) .Obzvlášť když jsou na to nasyslené komponenty z inzerce na fóru :) .
Tak, tak .... ale smysl to má v podstatě jen pro sebe pro radost a třeba na nějakou práci, že si člověk rozšíří technologický možnosti, jako buzines projekt je to bohužel ekonomicky mimo.
Taky mám takovou výzvu .... CNC stolní automat na pidi díly do průměru 8mm, snad se letos zadaří.... základ na něj už mám doma a potřebný díly jsou taky nasyslený a hlavní idea je už nakreslená. :)
Mitas

6. 3. 2016, 12:19

Chlapi cumim na to a rikam kuknout se kolem sebe..projel sem katalogy iscaru,sandviku a nasel mezeru...ti cur...prodavaji za neskutecne love blbe drzaky...,pak sou tu instalateri,topenari a zamecnici....nejde o to najit zlaty dul ale je tu mega moznosti prorazit z vlastnim napadem.Jasne RaS napise ze china to ma lepsi ale prd kdyz to vytunite a nebudete se srat z predsudkama....poslouzite nekomu za par kacek..facebuk byl taky chat a dnes ma miliardy
Wernery 800n a víš,MAS POWER,MULTICUT 500 a 630 a SPY 280,MAZAK INTEGREX 200,VARIAXIS 600 a nemyslitelne množství HITACHI a jiných japoncu rok výroby tak 80,samouk SWorks a EDGECAM
Martinhora

6. 3. 2016, 8:01

Tak si taky něco přihodím. Jsem OSVČ 25 let. Nikdy jsem po státu nic nechtěl. Zvyknul jsem si každoročně platit státu výpalný. Taky jsem si zvyknul dělat pro stát výběrčího DPH - a to na svoje náklady a ještě pod podhrůškou sankcí. O dalších daních, odvodech, zálohách, nesmyslných formulářích, el.podpisech a podobných sračkách ani psát nebudu.

Teď k tématu. Někdy po revoluci (jak se říká tomu divadlu), jsem si vymyslel motáže žaluzií. Všichni mi říkali "ty si se zbláznil - kdopak by to chtěl - to tě neuživí". Hodně let mě to živilo velice dobře - poctivou prací jsem si vydělal na barák. Pak všichni okolo začali dělat taky žaluzie .... Bohužel tím to skončilo, protože se začali přetahovat cenama. Zničili trh .... Skončili dřív než začali.
Tak jsem přemejšlel (stejně jako tady kolega) co dál. Vymyslel jsem si garážová vrata. Ale všichni mi říkali "ty si se zbláznil - to je moc drahý, to nikdo nebude chtít - to tě neuživí". Dalších hodně let mě to opět živilo velice dobře. Nakonec se stalo to samé co v prvním případě ... Takže jsem si vymyslel "výrobu vjezdových bran". Všichni mi říkali "ty si se zbláznil, to nikdo chtít nebude - každej si to svaří doma sám". Opět se mýlili. Brány mě vydrželi dodnes a to již 15 let. Přestože jsem trochu dražší než konkurence, tak mám vybudované jméno - založené na spolehlivosti a slušném jednání. Teď opět vymýšlím něco jiného, přestože vyrábím cca 60 bran ročně. Jen proto, že mám problémy s páteří a tuto těžkou práci už nebudu moct dlouho dělat. Takže jsem si, jak jste asi zaznamenali vymyslel vyrábět složitější věci pro modeláře. Ale už to zase začíná ... Lidi mi říkaj "ty si se zbláznil ......"

Co jsem tím chtěl říct. Nedejte na to, co říkají ostatní. Někdo je nepřejícnej, někdo zklamanej životem, neúspěchem a někdo třeba jen primitivně závidí. Pokud se to nezkusí, tak se nedá říct předem výsledek. Hodně záleží na tom, jak to podáte, jak to prosadíte. A třeba ani není důležitý hnát se za obrovskými zakázkami, chtít vydělávat velké peníze .... Na to je přece život krátkej - mě třeba stačí abych mohl já a moje rodina žít důstojně. Každopádně pokud si něco vymyslíte, vyrobíte a může to bejt i super věc ... tak pokud si to dáte na klín a budete doma čekat až se někdo ozve - tak věřte, že se nikdo neozve. Musí se do toho dát ze začátku trocha energie - pak už to přichází samo.

Ještě jste tady psali o frézkách ... Od doby, kdy jsem tady zveřejnil svoji HGM-500 (Muller), tak se mi ozvalo celkem 8 zájemců s tím, zda bych jim to samé nevyrobil (někdo to chtěl bez ATC, někdo jen s krokáči ....) , takže ten zájem na trhu je i přes vysokou cenu. Já to sám dělat nechci, protože jedna věc je něco vyrobit a druhá dělat na to servis a obstarat více papírů než váží ten stroj. Na to jim kašlu.

Takže závěr je takovej, že zkusit se má všechno a hlavně nedat na názory svého okolí. A sám si předem rozmyslet, kolik energie a nervů jsem tomu ochotnej dát a jaké riziko jsem ochoten podstoupit.
bobik

6. 3. 2016, 9:37

Nešlo by dělat stroje jako stavebnice a tím odstranit nutnost mít ty stroje dle norem a různých certifikátů? Ty certifikáty jsou taky pěkná likvidační sviňárna. Dneska třeba truhlář vám legálně nemůže vyrobit dveře nebo okna, protože by to musel dělat dvakrát. Jedny by musel nechat poslat rozlámat na nějaké zkoušky pro certifikát. Takže se to dělá pokoutně jako repase oken a dveří. Ale už je dotyčný truhlář jednou nohou v průseru, že ho někdo udá.
Hades

6. 3. 2016, 9:40

To: Martinhora
sqvěle napsáno. Sohlasím s tebou.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 9:52

Martine mám podobnou zkušenost :)
bobiku šlo by to, a dokonce v několika modelech podle potřeb a peněz ,ale rozhodně bych cenama nezávodil s šikmoočkama.
milda87
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 9:57

To: Martinhora

To je jako bys +- vyprávěl můj příběh !!
Bude nás asi hodně co se zuby nechty snaží.....
A možná se nás taky na tomhle fóru a možná i na jiných sešlo a schází víc než si myslíme... :D
karelsklo

6. 3. 2016, 10:57

Díky za reakce,je to povzbuzující.Je fakt že i to co děláme teď je atypická věc -prostě jsme tehdy nebyli líní (a snad nejsme ani teď :) )vyrobit zákazníkovi to co potřebuje a postavit na to první stroj...
Jen bych podotkl že mi nejde o žádnou "velkou ránu" a zbohatnutí,přesně jak píše Martin život je moc krátký na to aby se člověk honil jenom za penězi...

Na druhou stranu jak říká můj tatínek "co se nerozvíjí to zaniká" a člověk cítí že když má 30 % volné kapacity tak to není úplně "zdravé"... :D

Beru to trochu jak píše mitas (nakonec musím že :) ) ...
Martinhora

6. 3. 2016, 11:03

Otázka je, zda Tě trápí peníze .... Pokud ano, tak chápu, že chceš využít těch 30%. Ale pokud máš financí tak akorát a netrápí Tě to , tak bych na těch 30% zvysoka kašlal a věnoval je rodině nebo svému volnému času případně zálibám .....
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“