Stolný sústruh a pomalý pozdĺžny posuv - ako?

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 7:04

Ahojte, riešim takú vec, že v nožovej hlave mám proxon s dia kotúčikom a obrusujem hriadeľ upnutú v sklučovadle, a mám zapnutý posuv.
Ale potreboval by som, aby išiel posuv čo najpomalšie... Teraz mám otáčky cca 50/min (to je minimum), a posuv ide odhadom 5mm/min, resp. 0,1mm/otáčku.
Potreboval by som ale asi 0,001mm/otáčku.

Dá sa to nejako spraviť? Neni na to nejaká finta, teda okrem namontovania sólo motora na posuvovú skrutku.
Prípadne by som to nejako sprevodoval cez ozubené kolesá???

Je to Bernardo 300.

Dík, P.
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
Obrázekwatchmania.skObrázekAmateur WatchmakingObrázekYouTube kanál
atlan

6. 3. 2016, 7:14

Kolecka tam mas dost tak najlespie nejaky motorcek aby to 20z koliesko pasovalo na jeho hriadel.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 7:48

No práveže nijaký vhodný motorček nemám, tak že či na to neni nejaká finta, postup ako na to rýchlo a ľahko a levne :)
atlan

6. 3. 2016, 8:17

zohnat motorcek zo stieracou, alebo pouzit aku vrtacku, napojenu na bateriu z auta, snad je neodpalis prehriatim. ale aj tak tam musis osdait na sustruh tie kolesa co tam maju byt aby si ziskal dobry prevodovy pomer.
Kvako1
Sponzor fora

8. 3. 2016, 12:16

doporučil bych ti dat tam krokový motor a ktomu ten pulzní generator/driver, nevím jak se to přesně jmenuje. někdo to určitě doplní. kupoval jsem stavebnici za cca 500 a ktomu krokač 0,5nm. na tu třístovku musí stačit.
dělal jsem to kamaradovi na soustruh přímou spojkou na posuvový šroub. otačky si pak nastavíš potenciometrem jaké chceš. on ma v nožovce horní frezku a dělá takhle zavity do dřeva- ozdobné sloupky.
a pokud by to bylo ještě pořád rýchle tak se dají koupit převodovky třeba 1/120 v modelařských potřebach.
ten krokač bude ale stačit....
da se to nastavit hodně pomalu. kolama to na tu 0,001 asi nedáš.
chb

8. 3. 2016, 3:18

nešlo by tam vložit do stávajícího převodu ještě jeden, přeci jen bych se snažil mít posuv v nějakém pevném poměru k otáčkám.

dobrá volba s výrazně větší použitelností je krokový motor svázaný nějak elektronicky s vřetenem.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
atlan

8. 3. 2016, 3:28

Pri posuvoch 0,001, nemusi byt zviazaby s vretenom.
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2016, 3:37

Kvako1 píše: dělal jsem to kamaradovi na soustruh přímou spojkou na posuvový šroub...
A ten motor bol v skrini s kolesami alebo napravo? Lebo nech kukám jak kukám, tak ma nenapadá jak tam napravo ten motor uchytiť na spojku. Na remeň by to šlo.
chb píše: nešlo by tam vložit do stávajícího převodu ještě jeden, přeci jen bych se snažil mít posuv v nějakém pevném poměru k otáčkám.
To asi ani netreba, aj tak treba zhodiť ozubené koleso na náhon skrutky. Ak bude treba strojný posuv, tak sa dá kolo naspäť.
chb píše: dobrá volba s výrazně větší použitelností je krokový motor svázaný nějak elektronicky s vřetenem.
Tak toto na ten čínsky motor určite nedám aj keby som chcel :) :) :)
atlan

8. 3. 2016, 3:51

Krokac tam namontujes napr. takto Obrázek

k tomu nejaky driver, a nieco co bude generovat impulzi napr : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=48&t=17709" onclick="window.open(this.href);return false;
WatchManiac
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2016, 3:54

Tak takto áno. Ďakujem veľmi pekne :) P.
Kvako1
Sponzor fora

8. 3. 2016, 7:12

skoro stejně jako Atlan, stačilo zhodit ty kola a dat tam motor . nahodit to tam je otazka 15 minut nebo dat spatky kola..

dokonce cnc shop už prodava ten generator,
http://www.cncshop.cz/gen01-generator-dir-step-s" onclick="window.open(this.href);return false;
krokač spojka a do tisícovky se vlezeš, nejlepší řešení podle mě.

stěračove motorky vrtačky atd, to je nesmysl to se dělalo za komanču , tehdy něšlo nic sehnat...
Kvako1
Sponzor fora

8. 3. 2016, 7:20

hups tak spatky na stromy, ten z cnc šopu je pouze generator, ja to mam už z driverem velikost desky jako na tom šopu cca , ale motor zapojim přímo na tu desku a mam na ni tři čudly a jeden potenciometr.
jednim zapnu, poťákem nastavim rychlost a těmi dvěma dalšíma měnim směr otáčení.
stavěl mi to brácha podle stavebnice z amater.rádia. jeden kus mam ještě doma , někde... pohledám , možná najdu i to schéma.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“