Vyroba ozubenych kolies na sustruhu...

Odpovědět
Zdenek Valter

12. 1. 2009, 5:33

Zdenek Valter píše:Já jsem myslel, že se odvalovací féza vůči ose jen sklopí v úhlu šikmých zubů. Tedy podle velikosti použitého šneku.
Tak co chlapi představuji si to správně ?

Poopravte mne ;-)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2009, 5:51

Zdenek Valter píše:
Zdenek Valter píše:Já jsem myslel, že se odvalovací féza vůči ose jen sklopí v úhlu šikmých zubů. Tedy podle velikosti použitého šneku.

Poopravte mne ;-)
Naprosto mimo.... :D
Sklopení tam je pod úhlem stoupání nástroje pro výrobu přímých zubů, neboť odvalovací fréza je vpodstatě šnek. Pro vznik šikmých zubů je nutný ještě další pohyb (viz výše popis toho diferenciálu) obrobku. Můj stroj tohle bohužel nemá. :cry:
Zdenek Valter

12. 1. 2009, 6:48

Engineer píše:
Zdenek Valter píše:

Poopravte mne ;-)
Naprosto mimo.... :D
Sklopení tam je pod úhlem stoupání nástroje pro výrobu přímých zubů, neboť odvalovací fréza je vpodstatě šnek. Pro vznik šikmých zubů je nutný ještě další pohyb (viz výše popis toho diferenciálu) obrobku. Můj stroj tohle bohužel nemá. :cry:
No já myslím že kmitavý pohyb v rovině otáčení odvalovací frézy je nutný jen v případě, že délka frézy (šneku) je kratší než je spojnice mezi hraničními rovinami ozubeného kola pod úlem sklonu frézy.
Zdenek Valter

14. 1. 2009, 11:53

Zdenek Valter píše: No já myslím že kmitavý pohyb v rovině otáčení odvalovací frézy je nutný jen v případě, že délka frézy (šneku) je kratší než je spojnice mezi hraničními rovinami ozubeného kola pod úlem sklonu frézy.
Takže po dotazu na firmu Klasik Tools http://www.kasiktools.cz/ vím, že jsou schopni tuhle frézu vyrobit na zakázku pro různá ozubení i 0,2 a 0,3
cena řádově okolo 20kKč.

- nejmenší rozměry frézy jsou pro modul 0,2: průměr 25, otvor 8 a délka 10 mm

Pro šikmé ozubení ji stačí opravdu jen natočit ;-)

K těm pohybům frézy v rovině její osy otáčení při vytváření zubů - je potřeba i u čelního ozubení (rovného) při velké tlouštce kola v porovnání s malým průměrem frézy ;-)
Zdenek Valter

14. 1. 2009, 12:12

Engineer píše:Sklopení tam je pod úhlem stoupání nástroje pro výrobu přímých zubů, neboť odvalovací fréza je vpodstatě šnek. Pro vznik šikmých zubů je nutný ještě další pohyb (viz výše popis toho diferenciálu) obrobku. Můj stroj tohle bohužel nemá. :cry:
Sklopení osy otáčení odvalovací frézy na rovné zuby by tam podle mých info být nemělo - právě proto, že odvalovací fréza je sada řezných břitů složených do šroubovice. Osy otáčení obrobku a frézy by pak mely být na sebe kolmé.

Máš-li možnost natočení osy otáčení odvalové frézy v rovnoběžné rovině s osou otáčení obrobku pak bys měl dokázat vyrobit i ty šikmé zuby.

Tolik moje zjištění ;-)

BTW jaké má rozměry ta Tvoje odvalovací fréza na modul 0,2 a 0,15 ?
k

14. 1. 2009, 12:41

v ziadnom pripade . odvalovacka je sklopena voci obrobku aj pri priamom ozubeni prave o uhol stupania skrutkovice frezi. Pri sikmom ozubeni sa sklopi este aj o uhol ozubenia kolesa.
Zdenek Valter

14. 1. 2009, 12:53

k píše:v ziadnom pripade . odvalovacka je sklopena voci obrobku aj pri priamom ozubeni prave o uhol stupania skrutkovice frezi. Pri sikmom ozubeni sa sklopi este aj o uhol ozubenia kolesa.
No jak jsem nakoupil tak prodávám, záleží především na tvaru té frézy. Asi by to chtělo nějaké náčrty či schemata. Nemáš někde odkaz na nějaké obrázkové povídání o výrově ozubení pomocí odvalovací frézy ?
Mambo

14. 1. 2009, 1:51

http://www.sosi.cz/servis-a-opravy-cvic ... ch-kol.pdf na strane 8 je z tech dvou obr. videt ze ta freza je jen vic natocena.
Zdenek Valter

14. 1. 2009, 3:04

Mambo píše:http://www.sosi.cz/servis-a-opravy-cvic ... ch-kol.pdf na strane 8 je z tech dvou obr. videt ze ta freza je jen vic natocena.
SUPER!!! Dík ! Tak jsem si to stahnul.
Takže podstatné zjištění pro mne je však to, že pro stejný modul stačí jedna odvalovací fréza ať se jedná o šikmé či rovné čelní zuby. a že je to vlastně jen v dalším natočení té odvalovací frézy o úhle šikmých zubů.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2009, 3:25

.
Naposledy upravil(a) tumlik dne 21. 7. 2018, 11:43, celkem upraveno 1 x.
Zdenek Valter

14. 1. 2009, 4:02

tumlik píše:Nějakou dobu jsem téma nesledoval teď jsem se podíval a opravdu jsem se zhrozil po přečtení posledních příspěvků musím zareagovat. :cry:
To vaše "info" o tom,že odvalovací fréza(nástroj )nemusí být skloněna vůči obrobku při obrábění přímých zubů je zcela mylné.Pokud to necháte na sebe kolmé tak ono to bude sice řezat ale parádně vám to podřízne patu zubu.Krásně to bude vidět u menšího počtu zubů.
No jestli jsou ty úhly (okolo 1 stupně) jak máš na obrázku tak to okem opravdu nepoznám a teorii jsem možná slyšel před 30 lety.
Proto zřejmě kámoš podlehl stejnému dojmu.
tumlik píše:Ovšem že !!!! ve výrobě ozubení odvalovacím způsobem musíte nástroj vždy naklonit o úhel který se vypočte z t/2 v závislosti na průměru nástroje. Aby se tento úhel nemusel pokaždé když vyměníte frézu počítat tak základní údaj na každé fréze je mimo hloubky řezu hz právě tento úhel .I hodně lidí z praxe nedokáže pochopit,proč kupříkladu když mám dvě odvalovací frézy modulu 2 různého výrobce tak je na každé jinačí úhel nastavení.Je to proto,protože každá z nich má jinačí průměr toť vše.O tom co jsem vám tady napsal není zde třeba vůbec diskutovat.
Jo moc dík za vysvětlení !
tumlik píše:Pokud vám jde o výrobu šikmého ozubení tak SAMOZŘEJMĚ ŽE SE NASTAVÍ TA ODVALOVKA O ÚHEL STOUPÁNÍ TĚCH ZUBŮ!!!!!!! k tomu ovšem vždy musíte buď přičíst a nebo odečíst úhel nastavení té frézy v závislosti na tom jestli je pravo a nebo levořezná a vy děláte levé nebo pravé kolo!!!!!
To je ovšem jen polovina pravdy protože druhý úkon je právě ta přídavná otáčka obrobku z diferenciálu která zajistí šroubovici na tom šikmém zubu jak zcela správně uvedl uživatel K který má dle jeho příspěvků dobrý přehled.
Nechci vám ovšem tvrdit že šikmá kola vyrobit nejdou i bez přídavné otáčky,na snímku držím v ruce kolo se šikmými zuby 11 st. 45z mod. 1,5 a ty zuby nemají šroubovici(do určitého úhlu to jde ) :wink:

To co jsem vám napsal není žádná teorie vycucaná z knížek i když jsem taky kdysi studoval ale praxe.

Na jednom snímku jsem bliknul dvě odvalovky vedle sebe ,každá z jiným úhlem nastavení,páč mají trochu jiné průměry a věřte mi že i ty minuty hrají roli.
Celou dobu jsem se bavil o odvalování na odvalovací frézce na které dělám a ne o výrobě dělícím způsobem.
Opět velký dík !!!! Tvá slova naprosto dokreslují tu teoretickou stať na kterou sem poslal odkaz Mambo.

Princip odvalu je mi už jasný tedy jasný a budu rád když tohle pomůže i ostatním čtenářům.
Pro mne bylo taky důležité zjištění že ta odvalovací fréza stačí pro každý modul 1 a je jedno jestli se jedná o rovné nebo šikmé zuby.
tumlik píše:Mimochodem k tomu obrázku,co jste kreslil s těmi dvěma hroty a mezitím kolo :tak to bude fungovat leda tak na papíře,jeden ten hrot musí to kolo unášet, ta odvalovka nefunguje tak,že ta fréza si s tím kolem otáčí sama :lol: :lol:

snad jsem to napsal polopaticky
hawk
Jasně, jo tak jsem to taky myslel. V rozměrech o kterých uvažuji je zřejmé, že obrobek je výrazně menší než nástroj.
Jde totiž o to, že plast který by se takhle obráběl například v tyči by se pod tlakem nástroje deformoval.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2009, 4:51

.
Naposledy upravil(a) tumlik dne 21. 7. 2018, 11:43, celkem upraveno 1 x.
Zdenek Valter

14. 1. 2009, 6:57

tumlik píše:Jinak bych hodil do placu ještě něco inspirativního.
Někdo tady psal že p. kasík chce za odvalovku v m 0,2 kolem 20k.
Pokud bych to opravdu potřeboval a modelařil tak bych uvažoval následovně:
Budu s tím obrábět delrin jak jsme se tady bavili takže to nemusí být nutně profinástroj který obrábí kov.
Sehnal bych špalek nějaké kvalitní nástrojovky příp. jiného dobře obrobitelného ale tvrdého materiálu udělal přesnou díru ,dejme tomu šestnáctku aby se to dalo dát na trn ,na tom trnu bych to sjel na nějakej rozumnej průměr vůči díře(větší je vždycky lepší :D ).
To celé bych upnul do vřetene soustruhu a v modulovém stoupání závitu udělal šroubovici s vybroušeným nožem úhel 20stupňů.Tady bych ale chtěl upozornit,že to má být přesný modulový závit tak to musí být soustruh s tažným šroubem,který má metrický závit!!!!!!!! Např. SV18 má tažný šroub whitworth ,tudíž u metrického a modulového závitu je chyba!!!!!!!!! modulová chyba je 0,0028%,metrická ještě větší 0,004%. :!:

třeba ta chyba vadit nebude

Na frézce vyfrézoval v děličce drážky tak aby to vypadalo jak zub s řeznými úhly.Dal bych to do kameníčka a udělal výbrus tak,že bych hřbety těch zubů zbrousil ze spádem :!: něco jak kdyby se to dělalo na podtáčecím soustruhu akorát že to bude rovný.

Pokud s tím budu dělat jen delrin,tak si dovolím tvrdit, že to bude ostrý až do doby co budou mít moje děcka fousy :wink:

Ovšem ideální by byl podtáčecí soustruh kteý by ty zuby udělal tak jak má aby se daly brousit na čele furt do aleluja.

No ale jak říkám,na ten delrin to bude fachčit za to dám ruku do ohně.
mějte se
:wink:
Moc dík za inspiraci i radu.
Jen já rozhodně nemám technické prostředky ani ten správný materiál. :cry:
petr557

20. 1. 2009, 7:00

http://www.metallmodellbau.de/
Možná to tak trochu pomůže při výrobě frézy na ozubení
http://www.metallmodellbau.de/GEAR-CUTTING.php
Zdenek Valter

24. 1. 2009, 9:31

petr557 píše:http://www.metallmodellbau.de/
Možná to tak trochu pomůže při výrobě frézy na ozubení
http://www.metallmodellbau.de/GEAR-CUTTING.php
Díky tak to je super inspirace.
Nicméně je to tak trochu ošizení ;-)
Kdyby se ovšem na tom nástroji vyřezal tím tvarovým nožem závit tak by to už ta odvalová fréza byla.

Předpokládám, že takhle nějak to myslel Tumlík (tedy udělat to s tím závitem ;-)
Odpovědět

Zpět na „pro soustruh“