CNC Frézka na balsu
než se sr..t s trapézem který na takovou aplikaci není dělaný, a seřídit perfektně se ani nedá( pokud není broušený )To za ten čas strávený při seřizování trapézových matic , a následným shánění blba kterej to odkoupí si můžeš tu trochu peněz vydělat jinak na použitelný kuličkáče.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nedávno jsem kupoval kuličkáč na Aliexpressu, stálo to pár dolarů. Přesnost jsem neměřil, nezajímala mě, ale funguje a nedovedu si představit ani půl důvodu proč použít trapézák. Když jenom ložiska s domečky pro šroub stála víc než šroub samotnýLify píše:Kuličkový šrouby - někde na foru jsem četl ,že mají horší kvalitu než ty trapézy
Ale kouknu na ebay spočítám a když to bude větší rozdíl ,tak objednám a ještě se chci zeptat kolik korun je max ,aby neprohledávali na celnici a neplatil clo ?

Aleš Procháska
-
- Kontaktovat uživatele:
Já za sebe mužů říct že trapez jsem seřídil celkem rychle ale kuličkač je prostě kuličkač..trapez dle mě odpustí drobnou nepřesnost uložení v tom vidim jeho +.
Zbytek jak píší kolegové
Zbytek jak píší kolegové
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Pánové, nemám sice prostudované celé vlákno, ale přečetl jsem si titulek a tady už čtu o kuličkových šroubech
...
Honěním tuhosti a přesnoti požadované na produkčních mašinach pletete tomu 15 letému klukovi hlavu, se mne zdá.
Jaká že je požadovaná přesnost? Nebudou stačit desetiny? Jaké má technologické, materiálové a hlavně finanční možnosti, berete to v potaz?
Nestačila by překližka či rám sešroubovaný z ocelových profilů, lineární vedení založené na rolnách a pohon ozubeným hřebenem? Rázem se klučina pohybuje v řádech 10-100,-Kč za položky a účel to asi také splní...

Honěním tuhosti a přesnoti požadované na produkčních mašinach pletete tomu 15 letému klukovi hlavu, se mne zdá.
Jaká že je požadovaná přesnost? Nebudou stačit desetiny? Jaké má technologické, materiálové a hlavně finanční možnosti, berete to v potaz?
Nestačila by překližka či rám sešroubovaný z ocelových profilů, lineární vedení založené na rolnách a pohon ozubeným hřebenem? Rázem se klučina pohybuje v řádech 10-100,-Kč za položky a účel to asi také splní...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ozubený hřeben je podle mě to nejpracnější možné řešení, pro někoho, kdo nemá možnost levně frézovat možná až nedostupné. Naproti tomu kuličkáč je nejjednodušší, stačí koupit, sesadit a přišroubovat. Klidně na vyzkoušení a naučení třeba ke kusu prkýnka 

Aleš Procháska
Já tedy používám trapézy viz. moje stránky, a tedy není mě jasné - pokud někdo používá ten můj systém, kde je problém ve vymezování případné vůle - stačí slabulinkaté pootočení jednou TR maticÍpiskoteek píše:Já za sebe mužů říct že trapez jsem seřídil celkem rychle ale kuličkač je prostě kuličkač..trapez dle mě odpustí drobnou nepřesnost uložení v tom vidim jeho +.
Zbytek jak píší kolegové

Tam asi od kolegy Grad bylo spíše myšlené ozubený řemen, než ozubený hřebenprochaska píše:Ozubený hřeben je podle mě to nejpracnější možné řešení, pro někoho, kdo nemá možnost levně frézovat možná až nedostupné. Naproti tomu kuličkáč je nejjednodušší, stačí koupit, sesadit a přišroubovat. Klidně na vyzkoušení a naučení třeba ke kusu prkýnka

Souhlas frezovat se u hřebenu bude muset, ale nechat si vyfrézovat na klasice 2-3 drážky pro osazeni ozubeného hřebene do U či I ocelového profilu délky max. 500 mm bude za jiné peníze než si nechat na CNC frézovat kompletní AL desky...
No a když už to na té frézce bude upnuto, tak při šikovném návrhu rámu může frézař sjet i pojezdové plochy na rolny z ložisek, třeba velikosti 608 pro inline brusle bratru za 200-400,-/18ks
Pro přesnost v desetinách to bude asi OK...
Inspirace pro takové řešení je na netu dost třeba tady.
No a když už to na té frézce bude upnuto, tak při šikovném návrhu rámu může frézař sjet i pojezdové plochy na rolny z ložisek, třeba velikosti 608 pro inline brusle bratru za 200-400,-/18ks

Inspirace pro takové řešení je na netu dost třeba tady.
Ahoj poslal by si fotku s cenou ? i když nevim jestli 12mm stačí. (opracování by mi udělal soused)piskoteek píše:ono seřídit trapez taky není žádná výhra, tzn dve matice dotáhnout proti sobě to už máš cca 1000kč (šroub + dve bronzové matice) a nezapomeň na opracování konců
Na aukro sem viděl kuličkáče kolem 1200kč(určitě je prodejce koupil v číně) v délce 500 a oba konce opracované..
http://aukro.cz/listing/listing.php?str ... rch_scope=" onclick="window.open(this.href);return false;
Je možný že budu předělávat malou mašinku na kuličkáče, můžu ti přeprodat 12*3 trapez opracovanej i s bronz.matkama a pouzdrem na ně.- délka cca 600.
Šikovnej nerozhodnej trpaslík
Věčný tazatel
Věčný tazatel
No přesnost ... chci si na tom dělat domy a letadla z překližky a balsy a občas něco vygravírovat do hliníkuGrad píše:Pánové, nemám sice prostudované celé vlákno, ale přečetl jsem si titulek a tady už čtu o kuličkových šroubech...
Finanční možnosti nejdřív jsem myslel 10k ,ale když jsem zjistil,že ty desky budou stát okolo těch 10k ,tak jsem rozpočet dal na 30k s tím ,že to budu kupovat po částech
Z překližky mám hotový dvě osy a je to na ... přesnost na vrtačce neudělám --> z jedné strany na druhou se to hlo o 3mm + tyče 10mm se prohýbají -------> bud to postavit z 20mm hliníku nebo 20mm překližky s tím ,že by se to obrobilo na cnc fréze
Věčný tazatel
Věčný tazatel
-
- Kontaktovat uživatele:
stejne byt tebou toho dřeváka nějak dostavím a rozchodím, naučíš se dost, abys to mohl využít na další pokus, kde už budou lítat tisíce kč...I kdybys toho dřeváka měl rozchodit na klasických zavitovkách(obrobíš u souseda) atd
min postav k němu dobrou elektroniku, krourou použiješ na pokus č2...
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
Tak tak, dodělej a rozpohybuj to co máš a investu raději do elektroniky kterou budeš moci použít i později. Když tak dej fotky co máš i s nástřelem jak to chceš dokončit, třeba to půjde ještě i nějak vylepšit. Například ty 10 tyče půjdou určitě vylepšit...piskoteek píše:stejne byt tebou toho dřeváka nějak dostavím a rozchodím, naučíš se dost, abys to mohl využít na další pokus, kde už budou lítat tisíce kč...I kdybys toho dřeváka měl rozchodit na klasických zavitovkách(obrobíš u souseda) atd
Pokud ale máš těch 30k, tak řaději kup nějakou skládačku alá Tron, nebo něco hotového z číny a můžeš na tom rovnou tu balzu zkoušet šmrdlat

Pokud vím, tak obráběné díly na TRON dělal Petr Spáčil nick Krutor tady na foru. Takže zjistit za kolik ty obráběné díly ten Petr vyrobí, kolik bude stát to vypálení plechů na toho TRON a už se dá kalkulovat, zatím je to všechno na vodě, jak ta stavba, možnosti atd.Grad píše:Tak tak, dodělej a rozpohybuj to co máš a investu raději do elektroniky kterou budeš moci použít i později. Když tak dej fotky co máš i s nástřelem jak to chceš dokončit, třeba to půjde ještě i nějak vylepšit. Například ty 10 tyče půjdou určitě vylepšit...piskoteek píše:stejne byt tebou toho dřeváka nějak dostavím a rozchodím, naučíš se dost, abys to mohl využít na další pokus, kde už budou lítat tisíce kč...I kdybys toho dřeváka měl rozchodit na klasických zavitovkách(obrobíš u souseda) atd
Pokud ale máš těch 30k, tak řaději kup nějakou skládačku alá Tron, nebo něco hotového z číny a můžeš na tom rovnou tu balzu zkoušet šmrdlat
No ono to ručně frézuje ,že to jde do všech stran a rovnost řezání překližky je strašná ... do elektroniky jsem už dal peníze za TB6560 a už mám objednanou desku pro spojení tébéček a motory budu kupovatGrad píše:Tak tak, dodělej a rozpohybuj to co máš a investu raději do elektroniky kterou budeš moci použít i později. Když tak dej fotky co máš i s nástřelem jak to chceš dokončit, třeba to půjde ještě i nějak vylepšit. Například ty 10 tyče půjdou určitě vylepšit...piskoteek píše:stejne byt tebou toho dřeváka nějak dostavím a rozchodím, naučíš se dost, abys to mohl využít na další pokus, kde už budou lítat tisíce kč...I kdybys toho dřeváka měl rozchodit na klasických zavitovkách(obrobíš u souseda) atd
Už se mi nechce upravovat to moje ,protože tu přesnost na vrtačce neudělám !
Když by mi někdo za nějaký finanční obnos vyfrézoval díly z překližky 20mm ,tak bych to toho šel s radostí !!!!
Posílám dvě verze
Věčný tazatel
Věčný tazatel