Nazdar, pracujem v strojarskej firme u nas v meste (to je jedno kde) da sa povedat ako univerzalny vojak. Ale zacnem od zaciatku - v nasej firme pracujeme na 2 smeny, mame 1 CNC sustruh, 3 CNC frezy 5-ose, 2 CNC frezy3-ose, brusku, vrtacku, lis... V case ked ma prijimali (nevedel som o strojarine nic), bol 1 sustruznik na marodke. To znamena, ze musel za neho zaskakovat chalan, ktory pred tym robil na sustruhu, ale v tomto case uz robil konstruktera = nemal kto kreslit vykresy, na sustruhu bolo vela roboty, tak tahali 12-tky a uz sa to nabalovalo ako snehova gula. Tak mi povedali, ze surne potrebuju sustruznika, hoci som sa pytal na frezu. No ale nerobil som problemy, kedze mi dali sancu a zaucili ma a prijal som ten sustruh. Kratko na to sa vratil sustruznik z marodky, zaucil ma, ale uz som sa za sustruh nedostal, pretoze boli 3 sustruznici na 1 sustruh. Tak som robil co sa dalo - naucil som sa vrtat, potom sme kupili laser (na nom robim viac-menej iba ja, ale nie je tam az tak vela roboty) a trochu som pricuchol aj k nastrojarom. Kedze nedavno sme mali problem s nastrojarmi, ponukli mi, ci by som nechcel robit nastrojara so slovami "surne potrebujeme" (bol podobny problem ako pri sustruznikovi) - to som odmietol. No a teraz mame zrejme problem s frezarmi, tak mi ponukli frezu. A tu sa dostavame k podstate mojho problemu.
1. kedze nikoho nestriedam, robim iba ranne, co mi vyhovuje
2. mam sirsi zaber = snazim sa byt tym padom co najviac nenahraditelny
3. nerobim stale to iste = praca ma nenudi. Dostanem sa aj na sustruh, pracujem na tom laseri a vrtam platne a obcas pomozem nieco nastrojarom
4. stale mam moznost ucit sa nove veci, ktore ale nie su tak narocne, ako frezovanie. Prikl. mozem si spravit kurz na zvaranie, mozu ma zaucit brusit platne... = este sirsi zaber
Tieto body mi vyhovuju. A co mi nevyhovuje je to, ze ked je menej roboty a ostatni su na svojich masinach, tak ja sa tam len ponevieram a nemam co robit - chyba mi nejake zaradenie. A toto je ten problem. Dostal som ponuku na tu frezu, co by mi vyriesilo tento problem, dostal by som sa tam, kam som povodne chcel. Lenze je tu dalsi hacik, a to ten, ze vsetko, co som sa doteraz naucil a co by som mohol zveladit, by som hodil za hlavu. Pretoze u nas je frezar iba frezar. Maju tolko roboty, ze na nic ine nemaju cas.
Co si o tom myslite? Co by ste na mojom mieste spravili Vy? Pripadne mi mozete poradit aj takto - nase frezy maju system heidenheim - je tento system tak dobry a ludia, co na nom vedia pracovat su tak ziadani, ze sa mi oplati toto vsetko zahodit za hlavu?
Ospravedlnujem sa za obsirnost, ale myslim, ze ten pribeh je k tomu dolezity.
Zmena prac. zamerania
evidentně jsi člověk, který je schopen se něco naučit a není líný atd
začni myslet na vlastní zadní kolečka
pomalu si začni vymýšlet a připravovat třeba vlastní podnik
Nauč se cokoli dalšího, třeba můžeš v budoucnu zaskakovat za jiný peníze na IČO a přitom si budovat vlastní živnost
je to jen na Tvé aktivitě
začni myslet na vlastní zadní kolečka
Nauč se cokoli dalšího, třeba můžeš v budoucnu zaskakovat za jiný peníze na IČO a přitom si budovat vlastní živnost
je to jen na Tvé aktivitě
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak píše Bobík, pokud děláte kusovku atedy setam máš hodně co naučit , tak jdi dotoho ,pokud děláte sériovku kde ti někdo odladí program a ty "jen měníšobrobky a nástroje" tak se nato vykašly , každopádně je dobré si s vedením o tomto všem promluvit aby věděla proč do toho třaba taky nejdeš nebo jdeš .
Neviem, ci mam tendenciu otvarat si vlastny podnik. A hlavne co sa tyka zivnosti je to u nas uplne na hovno. Som strojarom 2,5 roka a takto som este nerozmyslal.testone píše:začni myslet na vlastní zadní kolečka
Ano, robime kusovu vyrobu, ale mame programatorov, takze chalani len upnu kus a pustia program od nich. Takze ci budem po 5 rokoch pan frezak... Ci mylim sa? Lebo aspon ja to tak vidim, ze programatori spravia program a frezari len upnu obrobok a pustia. Aj ked vidim, ze stale do toho tukaju...
Jasně, že do toho furt ťukají, mačkají zelenej po kontrolních šponách atd.culo píše: Neviem, ci mam tendenciu otvarat si vlastny podnik. A hlavne co sa tyka zivnosti je to u nas uplne na hovno. Som strojarom 2,5 roka a takto som este nerozmyslal.
Ano, robime kusovu vyrobu, ale mame programatorov, takze chalani len upnu kus a pustia program od nich. Takze ci budem po 5 rokoch pan frezak... Ci mylim sa? Lebo aspon ja to tak vidim, ze programatori spravia program a frezari len upnu obrobok a pustia. Aj ked vidim, ze stale do toho tukaju...

U nás je to tak, že 3D tvarové věci dělá program CAM obsluha a 2,5D se dělá přímo na mašině. Takže máme skutečně už zkušené frézaře schopné samostatné práce. Ale jako začátečník se toho musíš hodně naučit, počítej s tím, že první rok zaměstnavateli moc nevyděláš, v podstatě ti bude dotovat tvoje učení. Ale rozumnej zaměstnavatel s tímto počítá. Horší je, když vezmou mladýho kluka co nic neumí a dají mu stejný plat, jako mazákovi co tam dělá už několik let. To je pak konečná, protože ti pak ti nikdo nepomůže s tím, že máš plat jako on tedy musíš umět i to co on.