Frézovanie priečneho suportu SV18RD

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
pieskomil

6. 3. 2016, 1:52

Prajem všetkým pekný deň. Momentálne sa dostávam do konečnej fázy opravy a skladania môjho sústruhu. Hneď ako budem so všetkým hotový sa rád podelím o fotky nového prírastku do mojej dielne a skúsenosti, ktoré som pri rozborke nadobudol. Pre úspešné dovŕšenie mojej snahy o spustenie mašiny však potrebujem radu. Viem, že na túto tému už tu bolo niekoľko diskusii a verte že som si ich prešiel a nie raz. Preto by som vás, ktorý ste schopní a ochotní poradiť chcel poprosiť aby ste ma neodkazovali na to čo už tu bolo lebo som to na 99% už prečítal. Bol by som rád keby ste sa vyjadrili k tomuto konkrétnemu prípadu a verím, že informácie ktoré tu odznejú budú obohatením aj pre iných ktorý riešia taký istý alebo podobný problém. :) Takže prejdime k veci.

Jedná sa o priečny suport sústruhu sv18rd ktorý je dosť vychodený. Na fotkách je vidno (ak nie dosť budem sa snažiť spraviť lepšie), že už bol pokus o "vyriešenie" problému (suport zájde len do polohy ako na foto) pravdepodobne uhlovou brúskou. :x Pri dotiahnutí lišty tak, aby bola tuhosť aspoň uspokojivá je za prvé zarazená podľa mňa príliš hlboko, za druhé tým pádom vzadu trčí a nie je možná aretácia skrutkou oproti a za tretie v tejto polohe suport nezájde ďalej ako na foto. Zároveň sa domnievam, že sústruh je zložený z dielov viacerých strojov. :cry: .Možno nie. Lištu bude treba vymeniť a operácie s tým spojené aby to malo nejaký efekt sú predmetom tejto témy. Rád by som vedel ako mám postupovať pri oprave. Chcel by som dať dráhy prefrézovať na cnc fréze. Potrebujem poradiť ako zachovať rovinnosť čo frézovať/brúsiť ako prvé, a či to má význam. Na fotkách tiež vidno, že sane suportu do dosť dobité. Pravdepodobne bola táto časť používaná ako kovadlina. Dávať frézovať aj povrch saní alebo uvažovať nad výmenou keď sú v takom stave? Ďakujem za každú reakciu ktorá ma posunie ďalej k vyriešeniu problému. Ak je niekto v okolí (Žilina SK) kto by mi vedel pomôcť osobne nech sa ozve. K téme pripájam aj fotky.
Přílohy
P1140253.JPG
P1140241.JPG
P1140258.JPG
P1140269.JPG
P1140272.JPG
P1140274.JPG
P1140276.JPG
P1140256.JPG
Naposledy upravil(a) pieskomil dne 6. 3. 2016, 6:07, celkem upraveno 3 x.
qwer

6. 3. 2016, 2:50

To čo nazývaš rybina je klinová lišta (lišta). Ideálne by to bolo dať celé prebrúsiť (najlepšie v Trenčíne- máš to kúsok, robia tam ešte GO), následne zaškrabať najskôr spodok suportu podla prímernej dosky, potom tú časť rybiny kde neni lišta podla trojuhol. pravítka, potom podla toho zaškrabať protiplochy. Potom zaškrabať druhú stranu spodnej rybiny- merať cez valčeky rovnobežnosť, vyrobiť lištu- dlhšiu aspoň o 10 cm (z hrubšej strany), prebrúsiť ju na úkos myslím 1:100 a dopasovať zaškrabaním, skrátiť na mieru. A asi aj novú matku- sa to celé posunie doprava. Ak máš dosť času a pevné ruky, môžeš brúsenie vynechať, zohnať zopár škrabákov, tubu berlínskej modrej, a dosku ti požičiam :D
pieskomil

6. 3. 2016, 3:26

Ďakujem za radu a ponuku zapožičania dosky. :) Na samotné zaškrabanie bez brúsenia si netrúfam. Pevné ruky si myslím, že mám ale po takom niečom by mi asi odpadli. Koľko by asi samotné prebrúsenie stálo? A máš aj trojuholníkové pravítko na tie uhly? (Stačí aj odpoveď do SZ). Prosím neukrižujte ma za moje otázky. 8) Nie, že by som si cenu nevedel zistiť aj sám len sa snažím aby sa tu nazbierali odpovede ktoré pomôžu aj iným. Ďakujem za pochopenie.
fofo

10. 3. 2016, 2:55

Normalne to ofrezuj jednostrannou uhlovou frezou. Podla potteby lizni aj z hran a aj z vrchu aby sa ti doska priecneho posuvu nevozila po vrchu loze, ale aby chodila po klznych plochach. Na svojej SUI som si to tiez tak robil. Potom to uz iba rucne doskrabes a klin vypodlozis podla potreby nerezovym plechom o prislusnej hrubke. Navrtas dierky, narezes zavity a bronzovimy skrutkami ho (plech) prichytis o klin aby sa nepohol, ked ho budes pritahovat. Este som zvacsil diery a vyrobil nove skrutky ktorymi sa ustavuje klin.
pieskomil

11. 3. 2016, 6:24

fofo píše:Normalne to ofrezuj jednostrannou uhlovou frezou. Podla potteby lizni aj z hran a aj z vrchu aby sa ti doska priecneho posuvu nevozila po vrchu loze, ale aby chodila po klznych plochach. Na svojej SUI som si to tiez tak robil. Potom to uz iba rucne doskrabes a klin vypodlozis podla potreby nerezovym plechom o prislusnej hrubke. Navrtas dierky, narezes zavity a bronzovimy skrutkami ho (plech) prichytis o klin aby sa nepohol, ked ho budes pritahovat. Este som zvacsil diery a vyrobil nove skrutky ktorymi sa ustavuje klin.

A ako zamerať rovinnosť pri frézovaní? Ako upnúť suport do frézy. Ako si postupoval? Ja osobne frézu nemám ale pýtal som sa na to známeho čo má strojársku dielňu s klasikami aj cnc frézou. Keď som sa ho pýtal ako by to riešil nevedel mi zodpovedne poradiť ako na to. :?
fofo

26. 3. 2016, 9:12

Ahoj, ospravedlnujem sa ze odpovedam tak neskoro, ale bol som odcestovany (v praci). Takze ako si uz spominal vyindikovat a ustavit ho na k upnutiu na stol tak aby mi ho freza pobrala a bezal rovno ci uz zo starny alebo z plochy bol ozajstny problem. Rovno ti poviem ze som spravil hlupost, kedze som ho vyindikoval podla hran ktore boli znacne oklepane cize mi to malinko uslo a potom ho kamos musel rucne velmi dlho zaskrabavat aby to stiahol a vsetko bezalo hladko. No podarilo sa, akurat to zabralo vela nasho casu a jeho sil a nervov. Aby si vedel tak moj suport bol cely dojebany este viac ako ten tvoj, koly tomu som ho musel ofrezovat, pretoze toto by rucne nezaskrabal ani do konca tohto storocia. Teraz by som ho uz urcite vyindikoval podla strednej casti (plochy) sikmych ribin. Na doske priecneho suportu samozrejme ze podla tej co bezi rovno. Hoci v nich budu vydrete miesta, tak na jednom aj druhom konci ti musi indikator ukazovat +/- rovnaku hodnotu. Cele frezovanie suportovej dosky som robil na jedno upnutie. Dosku priecneho suportu som robil na jedno upnutie s preupnutim upiniek aby mi do nich nenabural nastroj. Je to velmi delikatna robota ktorej som venoval vela casu. Uberal som minimalne po 0.05 az 0.1mm max. s 25mm posuvom pri frezovani jednostrannou uhlovou frezou a 50mm posuvom pri frezovani stopkovou frezou a rychloreznou hlavou. Robil som to dva dni t.j asi 2x po 10hod. Prakticky celu Sobotu a Nedelu. Mam aj vela fotiek, tak ak by si chcel tak ti mozem nieco zaslat na email. Na buduci tyzden zase odchadzam do prace a neviem ako na tom budem s casom a hlavne pristupom na internet, tak sa nehnevaj ak ti zasevodpoviem az o mesiac. Praci zdar.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“