Nastavení pauzy pro dosažení otáček vřetene
Zdravím vás Pánové,jsem úplný začátečník v EMC2 a potřeboval bych poradit jak zapsat a kam pauzu pro dosažení požadovaných otáček vřetene před obráběním,podle návodu co jsem tu našel mi to nefunguje.Mám měnič jednoduše spínaný a otáčky volím zatím ručně.Dopředu píšu,že jsem na tom strávil poslední tři dny a tohle beru jako poslední možnost.Děkuji za odpověď.
No prozatím to můžeš řešit dopsáním G4 P1.5 (například pro jednu a půl sekundu)
Toto napíšeš do G kódu hned za příkaz M03 spuštění vřetene
Nicméně v LinuxCNC (dříve jménem EMC2) je ideální mít sledované otáčky vřetene.
Systém pak nehrábne do materálu (počká s veškerým pracovním posuvem G1, G2, G3 atd..) dokud se nastavené otáčky neschodují (s nějkou tolerancí) se skutečnými
Ideálně si tedy zapnu vřeteno třeba hned hned po výměně a během rychloposuvu na příslušé místo se mi rozbíhá.
Pokud má po příjezdu k obrobku otáčky OK, tak hned jde obrábět (nezdržuje se čekáním) a pokud ne tak tu chvilku ještě počká dokud se nerozběhne.
Toto napíšeš do G kódu hned za příkaz M03 spuštění vřetene
Kód: Vybrat vše
.....
M03 (spuštění vřetene - otáčky ve směru hodinových ručiček)
G4 P2 (čekám dvě sekundy)
....... (jdu obrábět atd )
Systém pak nehrábne do materálu (počká s veškerým pracovním posuvem G1, G2, G3 atd..) dokud se nastavené otáčky neschodují (s nějkou tolerancí) se skutečnými
Ideálně si tedy zapnu vřeteno třeba hned hned po výměně a během rychloposuvu na příslušé místo se mi rozbíhá.
Pokud má po příjezdu k obrobku otáčky OK, tak hned jde obrábět (nezdržuje se čekáním) a pokud ne tak tu chvilku ještě počká dokud se nerozběhne.
Děkuji za odpověď,zatím to dělám tak,že g-code který mi leze z CUT3D si upravým jak píšeš,ale myslel jsem,že to půjde nějak nastavit v HAL,zkoušel jsem to v custom hal i v custom_postgui.hal ve složkách CNC mill i v my mill,ale při znovu otevření programu mi to píše,že to moje příkazy nezná.
Vzhledem k tomu že nevím co se tam snažíš nacpat tak ti nemohu pomoci.Balloo píše:Děkuji za odpověď,zatím to dělám tak,že g-code který mi leze z CUT3D si upravým jak píšeš,ale myslel jsem,že to půjde nějak nastavit v HAL,zkoušel jsem to v custom hal i v custom_postgui.hal ve složkách CNC mill i v my mill,ale při znovu otevření programu mi to píše,že to moje příkazy nezná.
To už záleží na tobě jak si to zapojíš. Možností je nepřeberné množství.Balloo píše:Jinak jak řešit sledování otáček?I předchozím MACH3 jsem to měl řešeno pauzou před začátkem.Díky za odpověď.
To je jako by ses mě ptal jak máš ráno dojet do práce

Možností je spouste, ale vzhledem k tomu že nevím jak daleko to máš do práce a jestli vlastníš auto, kolo, nebo permanentku na MHD, jestli seš ve městě nebo na dědině, jestli jsi po ránu střízlivý atd... tak ti nemohu poradit nic konkrétního.
Pokud se ti tedy nechce upravovat ručně G-code, tak si můžeš třeba přemapovat příkaz M03 tak aby obsahoval i tu pauzu.
Nebo si můžes v HAL napsat logiku která bude simulovat náběh otáček tak jako bys ho měřil a využít výše zmíněnou funkcionalitu.
Prostě budeš muset něco nastudovat i sám a určit si které z mnoha možných řešení je pro tebe nejvhodnější

Studuju jak se dá,ležím na tom od rána do večera,jinak jsem zkoušel do custom.hal : net spindle-ready<=timedelay.0.out
net spindle-ready=>motion.spindle-at-speed
Tohle jsem zkoušel i složky custom_postgui.hal a vždy mi mi to píše chybu.
Co se týče řešení řízení otáček s tím bych potřeboval poradit,ale nejdřív si to zkusím vybojovat sám.
net spindle-ready=>motion.spindle-at-speed
Tohle jsem zkoušel i složky custom_postgui.hal a vždy mi mi to píše chybu.
Co se týče řešení řízení otáček s tím bych potřeboval poradit,ale nejdřív si to zkusím vybojovat sám.
Pokud máš vřeteno řízené měničem, tak se zkus podívat, jestli měnič nemá možnost nakonfigurovat nějaký výstup jako signál (třeba napěťový) závislý na otáčkách.
Popřípadě pohledej v dokumentaci měniče, jestli nemá přímo něco jako signál "RPM Ready".
Popřípadě pohledej v dokumentaci měniče, jestli nemá přímo něco jako signál "RPM Ready".
jinak s tím hallem a zpožděním na to jdeš dobře.. to je jedna z cest.. co ti to píše za chybu?
já to mám u stroje (kterej nemá zatím zpětnou vazbu z vřetene) uděláno obdobně jen mám nastaveno rozjezd po rampě cca 1000ot/s takže vřeteno naběhne do 6000ot za 6s a potom hodí spindle at speed, nicméně tak jak to máš ty s tím zpožděním to musí chodit taky
já to mám u stroje (kterej nemá zatím zpětnou vazbu z vřetene) uděláno obdobně jen mám nastaveno rozjezd po rampě cca 1000ot/s takže vřeteno naběhne do 6000ot za 6s a potom hodí spindle at speed, nicméně tak jak to máš ty s tím zpožděním to musí chodit taky
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
hoď sem celej hall, máš ten pin napojenej asi ještě někam jinam ne? to musíš umazat..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
... myslím že jsi celkem blízko. Bohužel pro přesné určení chyby ale nemáme dostatek informací.Balloo píše:chyba ./custom.hal:3: ,,net" requires at least one pin,none given 3787
Stejně tak jsi neuvedl jaký signál používáš jako vstup do "timedelay" (tedy oproti čemu ho spožďuješ)
Doufám že tam máš i inicializaci toho "timedelay"
něco jako:
Kód: Vybrat vše
loadrt timedelay count=1
addf timedelay.0 servo-thread
setp timedelay.0.on-delay 3
setp timedelay.0.off-delay 0