Zdravím Vás všechny,
dovolte abych si tu trošku "pobrečel" a snad to třeba i někomu pomůže při rozhodování, zároveň by mě i zajímal názor ostatních.
Abych předešel otázkám typu proč sis kupoval zrovna tohle, tak jen v krátkosti napíšu že (zatím) mám opravdu hodně malou dílnu a chtěl jsem především vcelku výkonnou vrtačku s převodovkou a možností reverzace kvůli závitování a na stroje o jedné tuny prostě nemám místo.
Navíc jsem tuto mašinku už jednou měl když u mě "parkoval" jeden kamarád který jí koupil a byl jsem vcelku spokojen, i to občasné menší frézování je docela použitelné.
No a teď k mému problému.
Vrtal jsem se strojem 40mm vrtákem do 5/4" trubky, zvětšoval jsem světlost a úběr materiálu je tedy cca 2+2mm. Na toto vrtání jsem použil autoposuv na nejnižší nastavení 0,12mm/ot. Vrtačka má zdvih vřetene 110mm, já byl asi na 80ti milimetrech kdy mi to vyhodil doraz který je stavitelný u páky.
Tak jsem doraz poposunul a vrtal ještě kousek dál.
Zachvílku se ozvalo prasknutí a vřeteno se zaseklo. Došlo k prasknutí západky, funguje to obdobně jako cvrček na kole, možná ještě něčeho jiného to nevím. Stroj jsem nerozebíral a předpokládal jsem že to vyřídím reklamací.
S firmou jsem si napsal pár emailů, stroj odeslal a bylo mi pak zděleno, že jsem stroj neodborně použil a tudíž si mám jak cestu, ta stála asi 1800 jedna cesta a pak především opravu za 6000kč zaplatit sám. Chvíli jsem nesouhlasil ale asi po týdnu mě to přestalo bavit protože to bylo bezvýznamné a dost mě to omezovalo být bez vrtačky takže jsem tratil další peníze.
Protože nemám reálnou zkušenost s jinýmy stroji, docela by mě zajímal názor Vás ostatních. Já si myslím že každý stroj by měl být opatřen mechanickou ochranou aby se případně nemohlo stát že snad autoposuv vysune vřeteno až někam za možnosti stroje i když ješte jednou píšu že jsem na konci nebyl.
Stroj má tedy evidentně jen elektronickou ochranu na koncích tím že to prostě vypne motor, to je sice hezké ale mě do této polohy chyběly asi 2cm.
Firmě jsem napsal že když se ohrazují na neodbornost obsluhy, tedy mě, tak k tomu mají dávat návod, nebyl u toho krom dokladu o zaplacení nic a protože jsem si chtěl alespoň trochu rejpnout, napsal jsem jim samozřejmě v češtině. Ten jsem kupodivu pak s vrtačkou dostal, je to tedy asi jen přeložení gůgl translátorem takže to tak vypadá. Dokonce i nálepky jsou najednou v češtině.
Návod ani samolepky mi pochopitelně nic nového nedali, ale čekal jsem že nic nepošlou. Přikládám obrázek přeložené jedné nálepky která stojí za to.
Věta "při řezání závitů použít posuv přívodu" je opravdu k popukání nehledně na to že by se to dalo pochopit i tak že má člověk použít autoposuv což je samozřejmě minimálně nesmysl.
Dnes už bych tedy tento stroj nikomu nedoporučil, tim spíš od poláků a když už snad přece, je tu již český přeprodejce se kterým se dá alespoň nějak mluvit.