Řezání závitu na čínském soustruhu - nenajetí do drážky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
RiMr71

29. 4. 2016, 4:16

Děkuju moc!
Jestli tomu dobře rozumím, tak je to tabulka pro soustruh s metrickým šroubem? Ptám se pro jistotu.
Takže metrické závity jsou s nulovou chybou a ta imperiální část ukazuje jak se dostat k jaké hodnotě tpi na metrickém soustruhu s jakou kombinací koleček a k jaké chybě dojde, je tak?

Dík!
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2016, 5:58

RiMr71 píše:Děkuju moc!
Jestli tomu dobře rozumím, tak je to tabulka pro soustruh s metrickým šroubem? Ptám se pro jistotu.
Takže metrické závity jsou s nulovou chybou a ta imperiální část ukazuje jak se dostat k jaké hodnotě tpi na metrickém soustruhu s jakou kombinací koleček a k jaké chybě dojde, je tak?

Dík!
Ano je to tak, i na metrickém šroubu jde palcový, modulový a DP závit, jde jen o poměr mezi otáčkami vřetene a stoupáním šroubu jak už tu někdo přede mnou psal, při využití nejmenšího možného počtu oz. kol vznikne nějaká chyba, pokud by měla být co nejmenší musel by se vybrat takový převod, který by se tomu poměru co nejvíce blížil s takřka nulovou chybou, ale to už bys potřeboval větší počet kol, které bys ale naopak zas nebyl schopen naskládat do té lyry pro jejich možnou velikost.
Na tom tvém bude stoupání posuvového šroubu 1,5 mm, dejme tomu, že by jsi chtěl řezat modulový závit šneku pro modul 1,5 což je vyjádřeno v mm 1,5 x pí, skladba by byla 55/35/60/30 což by mělo jít poskládat se sadou pro metriku s doplňkovými koly pro palcové závity (55/57/65)
to uvádím jen jako příklad co mě zrovna napadl :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Zdenek Valter

2. 5. 2016, 12:28

Dík!
Neplkej o metrice a napiš jaké potřebuješ stoupání potřebného šroubu - jak psal tumlík tihle číňaní mají stoupání 1,5 mm na otáčku.
Jestli si nejsi jistý - tak ho změř - nejlépe pro posun 100 otáček nebo více.
Pak nebude problěm Ti spočítat poměr kol popřípadě poprosit jovu zda by Ti potřebné kolo nevychroupal z delrinu.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
atlan

3. 5. 2016, 7:00

Navyse cinan tp 1,5mm stupanie robil na stroji kde bola palcova skrutka tak ze nieje presnych 1,5 :D
Zdenek Valter

3. 5. 2016, 8:12

atlan píše:Navyse cinan tp 1,5mm stupanie robil na stroji kde bola palcova skrutka tak ze nieje presnych 1,5 :D
Já bych řekl, že je. Měřil jsem to - někde tu jsou i fotky (nebo byly) -a tojak na CQ tak na Asistu.
200 otáček šroubu mi dalo opravdu 300 mm - měřeno 3x s odchylkou 0.05 mm
RiMr71

3. 5. 2016, 9:54

Díky všem - přeměřím, jen jsem teď vytížený jinak.
K těm stoupáním - potřebuju točit protikusy do těchto matek, které, jestli dobře chápu, mají 40tpi. Ale možná bude jednodušší koupit očko.
https://maccmodels.co.uk/live-steam-fit ... pples.html" onclick="window.open(this.href);return false;

A pak tam mám ještě "něco", do čeho pasuje pneu ventilek z auta (ten vnější závit). Čekám až mi dojdou závitové měrky, pak budu vědět víc.

Bohužel jsem nenašel nikoho, kdo by to u nás dělal v metrických mírách s jemným stoupáním, každý parníkář si to zřejmě víceméně klohní pro sebe, nebo kupuje hotovky.
almac

3. 5. 2016, 10:15

jo dělat převlečné matice z čepiček k ventilkům, to mě taky napadlo :) problém je ten netypický závit (je to nějaký zvláštní závit pro rubber tyres).
Ačkoliv kupuju anglické fitinky (injektory, napájecí hlavy, vodoznaky), kde jsou běžně W závity, se stoupáními 32 DPI nebo 40 DPI, u spojek trubek jsem se tomu vyhnul a používám na šroubení metrické převlečné matice na hydrauliku (vzduchotechniku), s velikostmi závitů M8x1, M10x1, M12x1... A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
RiMr71

3. 5. 2016, 10:24

Taky by to bylo řešení. Já jsem sehnal nějaké nerez fitinky k akva-technice ale ty jsou ještě dražší :)
Můžeš prosím prozradit, kde se ty převl. matky co používáš dají koupit?
Dík!
jova
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 10:31

Já osobně bych asi raději přešel na metriku.
Stačí koupit třeba metrický závitník a očko M6 x 0,5, kousek 6ti hrané mosazi a nenaděláš si to sám podle potřeby. Trubka se dá rozpertlovat rotačně pomocí vyoseného hrotu koníku, nebo přípravku. Matku z toho mosazného 6ti hranu vysoustružíš v nouzi i nožíkem z nastřelovacího hřebíku. Když máš soustruh, tak proč to kupovat :wink:
Další inspirace je třeba zde: http://steamer.cz/par_fit.html
Přílohy
4.jpg
5.JPG
6.jpg
7.jpg
RiMr71

3. 5. 2016, 10:58

Díky, tu stránku znám, už jsem si podle ní cosi vykutil.
Plánuju si to dělat sám, stojí to nekřesťanské peníze, koupil jsem si sadu jen do začátku cca na jeden stroj, aby mě to nezdržovalo a v budoucnu si to právě chci dělat sám.
A Feronu v Holešovicích mám navíc za rohem :)
almac

3. 5. 2016, 8:04

ty matice jsou obyčejné převlečné matice pro hydrauliku. Třeba jako tady:
http://www.atmhydros.cz/hydraulicka-sro ... e-prsteny/" onclick="window.open(this.href);return false;
SN 20, SM 16 B, FN 25
salus

4. 5. 2016, 7:01

RiMr71 píše:A pak tam mám ještě "něco", do čeho pasuje pneu ventilek z auta (ten vnější závit). Čekám až mi dojdou závitové měrky, pak budu vědět víc.
Tady: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=53&t=3061" onclick="window.open(this.href);return false; se "ventilkový" závit už řešil :D
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Zdenek Valter

8. 5. 2016, 10:25

Zdenek Valter píše:
Dík!
Neplkej o metrice a napiš jaké potřebuješ stoupání potřebného šroubu - jak psal tumlík tihle číňaní mají stoupání 1,5 mm na otáčku.
Jestli si nejsi jistý - tak ho změř - nejlépe pro posun 100 otáček nebo více.
Pak nebude problěm Ti spočítat poměr kol popřípadě poprosit jovu zda by Ti potřebné kolo nevychroupal z delrinu.
Posílám tabulku z CQ a ASIST - jsou tam všechna tebou požadovaná stoupání:
Prevody.JPG
Asi budeš potřebovat kola 63 a 54 - ty nebyly v sadě ;-)
darc

9. 5. 2016, 12:31

Ja take matice robim doma na sustruhu,
Na svojich parnych strojoch pouzivam system matica a rozpertlovana trubka
vyroba matic je rutina

diera podla priemeru trubky +0,2 hlbka- podla potreby, ja robim 10mm,
diera 5,2mm vrtakom na zavit (6x0,75), hlbka podla potreby, ja vrtam tak 6-7mm,
narezat zavit
upichnut cca 8mm, a matica je hotova.
na naucenie to staci.. postupne mozes este obrobit konce matice atd.. nech su aj pekne.. :-)

najbeznejsie potrebujes zavit M6x0,75 a M8 x 0,75, tazke treba kupit zavitnik a ocko aj jedneho aj druhého rozmeru.. ja som zacinal s cinou, ale uz si kupujem kvalitnejsie u nas v obchodoch.. ale na naucenie staci cina.
trubky si rozpertlujem takym sadomaso spôsobom v pripravku.

6 hran pouzivam mosadzny SW 7, 8, 9, 10, 11 podla toho na co ro bimm a kolko mam miesta.. da sa kupit skoro bezne v obchodoch s hutnym materiálom..

ziadna veda.. vyroba jednej matice je robota ked mas vsetko po ruke tak na minutu a pol..

vôbec by som sa nezaoberal vymenou ozubených kolies na rezanie zavitu
RiMr71

9. 5. 2016, 12:46

Díky všem!
K dělání těch matic - nevím jak to napsat - zkrátka jak má závitník tu nabíhací konickou část kde ještě není plný závit - nevadí to, že ten závit začíná v té matce třeba až 3mm od dna matky, jestli mi rozumíš?
Nebo je ten závitník nějak "ošetřený"?
Jestli se tedy bavíme o převlečných matkách?
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“