Technika výroby repliky mosazné nábojnice většího kalibru

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Sedak

11. 5. 2016, 11:38

Zdravím

Potřeboval bych vyrobit pár desítek kusů replik nábojnic pro střely průměru 37 mm. Mám problém s technologií i výrobci - nejspíš pořádně nevím, jakou technikou na tohle jít. V originále byly patrony snad lisovány a taženy z tlustší placky mosazi.

Mně by stačilo použít trubku většího průměru kolem 45 mm v jednom místě provést její postupné zúžení (redukci) na 38+ mm podle tloušťky materiálu (nábojnice je standardně širší po většinu své délky a jen ve předu je zůžená, aby obejmula střelu). Zadek by se klidně nechal přivařit, nic lepšího mě nenapadá.

Jak jsem si zjistil, tak redukce mosazi se provádí jen za tepla a určitě k tomu budou potřeba netriviální výrobní postupy. Poradíte mi, na jaký typ firem či výrobců mířit?

Díky moc,
Sedak
doncarlos

12. 5. 2016, 4:53

Nábojnice se vyrábí vytlačováním z nastříhané kulatiny na velkých lisech - dutinka vyběhne nahoru proti trnu. Kuželové zahrdlení
se válcuje. Takto se vyrábí i ocelové, které je nutno po každém tváření vyžíhat. U nás se takto z měkké oceli vyráběly patrony pro samopaly,
kulomety, kanóny 30mm protiletadlové, a pro náboje 100mm do tanků T55. Malé patrony se moří a lakují, velké se zinkují. Tím se ušetří
značné množství barevných kovů. S výrobou železných nábojnic do pušek začali už za války Němci, ale nedotáhli to k úplné dokonalosti - docházelo
k zakusování a praskání. Naproti tomu Rusové se takovým šetřením asi vůbec nezabývali, dokonce i cvičnou slepou munici mají z krásně červené mosazi,
což jsem osobně viděl při společném cvičení.
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2016, 5:42

Sedak: Hrdlo se dá udělat lisováním v matrici. Pokud je to stažení velké, tak na několik kroků (+ žíhání). Alespoň u nábojnic běžných rozměrů je to celkem běžná amatérská metoda jak na nábojnici krček udělat, nebo naopak odstranit. Ale u té 37mm bych asi udělal trn a kovotlačitelsky to stáhnul na soustruhu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2016, 6:06

jinak to asi nebude mosaz ale CuZn10 tombak
asi tezko sezenes ale oproti mosazi je to nesrovnatelne taznejsi
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

12. 5. 2016, 8:13

já bych to odlil přesným litím ,problém je min tloušťka stěny 2mm.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Francotirador

12. 5. 2016, 10:48

Sedak píše:Zdravím
Potřeboval bych vyrobit pár desítek kusů replik nábojnic pro střely průměru 37 mm.…
K čemu budou sloužit? Jako vizuální příslušenství k nějaké replice (no asi spíš maketě) lehkého děla?
Něco podobného se řešilo tady http://foro.metalaficion.com/index.php? ... #msg238268" onclick="window.open(this.href);return false; i když šlo primárně o projektil, stejně nakonec skončily u soustružení ze dřeva + nátěr :wink: .
Materiál na funkci živočicháře stejně vliv mít nebude (nábojnice tak jako tak nebude střelby schopná) tak proč si komplikovat život technologií výroby ve snaze držet se originálního materiálu.
Za mě: Vysoustružit celý náboj podle šablony ze dřeva (dřevo je relativně levné :) a snadno obrobitelné) stříknout plničem a jako finál třeba restaurátorskou mosaznou barvou např. https://www.granit-parts.cz/product/PR% ... 0011102400" onclick="window.open(this.href);return false; . Na přehlídce pak v bedně vedle makety děla udělají parády až až :wink:
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Sedak

12. 5. 2016, 11:27

Díky všem za reakce!

Zatím mi zní redukce lisováním a žíháním jako nejdostupnější varianta, poslal jsem už nějakou poptávku na vhodné firmy. Lití by asi bylo dražší kvůli formě a pokud je síla stěny kolem 2 mm problém, tak i díky tomu.

Soustružení ze dřeva a nátěr pro mě nejsou varianta, protože to nebude jen maketa. Bude v tom strčený "projektil" z pěnovky vystřelovaný trochou stlačeného vzduchu. Ten mosaznej těžkej nábojnicovej "feeling" tam musí být :) Navíc tam bude pár barů a (byť se to opře o nábojovou komoru v závěru) dřevo bych tam určitě za těchto podmínek nestrkal.
Francotirador

12. 5. 2016, 1:35

Sedak píše: Bude v tom strčený "projektil" z pěnovky vystřelovaný trochou stlačeného vzduchu. Ten mosaznej těžkej nábojnicovej "feeling" tam musí být :) Navíc tam bude pár barů a (byť se to opře o nábojovou komoru v závěru) dřevo bych tam určitě za těchto podmínek nestrkal.
Aha tak ona to nebude maketa (nefunkční replika), ale funkční nábojnice sloužící jako zásobník stlačeného vzduchu pro větrovku (i když si nejsem zaškatulkováním zbraně v této koncepci jist, ale lepší mě nenapadá, v každým případě by ta vystřelená guma neměla mít víc než 16J).
Naposledy upravil(a) Francotirador dne 12. 5. 2016, 1:40, celkem upraveno 1 x.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Sedak

12. 5. 2016, 1:39

Já bych to neškatulkoval, to úplně nejde. Ten stlačený vzduch bude nábojnicí jen procházet (vzadu bude kroužek, ne uzavřené kolečko). Hilsna bude jen pěkná škatule pro pěnovou munici.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2016, 7:13

v tom pripade osoustruzit vnejsi tvar
vyvrtat rovne vrtakem ke dnu (vnitrni prostor nerozsirovat)
prachovy prostor netreba mit veliky kdyz tim bude profukovat pouze vzduch (spis by to mohlo byt i na skodu)

ten feeling pak bude jeste lepsi :twisted:
Sedak

13. 5. 2016, 7:18

robokop píše:v tom pripade osoustruzit vnejsi tvar
vyvrtat rovne vrtakem ke dnu (vnitrni prostor nerozsirovat)
prachovy prostor netreba mit veliky kdyz tim bude profukovat pouze vzduch (spis by to mohlo byt i na skodu)
Ale jo, tohle zní jako dobrej nápad! Děkuju. Rozhodně to zvládne více firem, než tváření za tepla a redukování! Mosazná tyč a soustružení bude dost možná ta správná odpověď. Minimálně pro úvodní menší várku.

A ano, hmotnost té masy nahradí chybějící hmotnost projektilu. Zase při extrakci nábojnice ta nesmí nikomu spadnout na nohu :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2016, 7:26

no se bojim pri tom lisovani ceny tech pripravku - nastroju
kdyz jsem sel kolem neceho podobne jednoducheho posledne tak to i prez jednoduchost stalo 800 000,-
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2016, 8:54

Zredukovat trubku kovotlačitelsky na běžném soustruhu za použití jednoduchého trnu z kusu kulatiny je asi nejrychleší a nejlevnější řešení. Jen nevím jak to bude s dostupností vhodné Ms trubky. Možná by se to dalo pořešit i dostupnější topenářskou Cu trubkou, která se bude redukovat velice ochotně a pak to jen dohnat patinou na Ms vzhled, nebo pomosazením. Nakonec ta měď by šla krásně zredukovat (nebo roztáhnout) i lisováním do matrice. Nebo udělat vnější formu na 2ks, na trubku napájet čela a wapkou do toho pustit vodu ...... a ta už si to ke stěnám formy dotlačí sama.
Sedak

13. 5. 2016, 10:26

S Cu trubkou by to byl dobrý nápad, kdyby nedělali pro moji ráži jen nepoužitelné průměry. 42 mm je málo a 54 mm příliš. Nic mezi tím se v mědi asi nedělá.

Mosazná trubka se dělá 50 mm, ta by šla použít dobře. Nevyhnul bych se svařování k přivaření zadního kroužku, ale budiž. Zkusím si to cenově porovnat se soustružením a vrtáním z mosazné tyče.
QNX
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2016, 11:16

Sedak: Zredukovat tu Cu trubku můžeš i v tom silném průměru. Prostě to budeš postupně přitlačovat k trnu po celé délce. Nebo naopak roztáhneš tu tenčí trubku na větší průměr. Na co to vlastně bude? Nebylo by možné použít nějaké existující nábojnice?
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“