Řezné podmínky - překližka
Dobrý den, potřebuji poradit s řeznýma podmínkama. Mám dvoubřitou frézu průměr 1,6mm. Rychlost posuvu 600mm/min. Otáčky vřetene jsem zkoušel od 20tis. do 30tis/min (Dremel) do kvalitní překližky 2mm. Několikrát se mi stalo, že se fréza začala "zavrtávat" do materiálu - Vytahovala se z kleštiny. Mám asi špatně nastavené řezné podmínky. Můžete mi pomoci?
to "jemne" klucom nemusi postacovat. Aka velka je osova sila to urcuje geometria nastroja. Stranka vyrobcu a skontrolovat co odporuca pre tento nastroj (otacky, posuv atd).
Dalej samozrejme skontrolovat kliestinu a upinaciu plochu nastroja ..
Dalej samozrejme skontrolovat kliestinu a upinaciu plochu nastroja ..
Ahoj,
myslím,že bude problém v dostatečném dotažení anebo v sevření stopky v kleštině,stopka nástroje by neměla být upnutá pod hranicí cca 2/3 styčné plochy v klešnině potom se kleština deformuje a má tendenci stopku vytlačit a jestli má frézka šroubovici a ne rovný břit o to je to horší,některé nástroje výrobce potahuje nějakou gumovou hmotou proti poškození a je možné,že nástroj je mastný,pak se zamastí i kleština nachytá se na to prach a je to.
Hanések
myslím,že bude problém v dostatečném dotažení anebo v sevření stopky v kleštině,stopka nástroje by neměla být upnutá pod hranicí cca 2/3 styčné plochy v klešnině potom se kleština deformuje a má tendenci stopku vytlačit a jestli má frézka šroubovici a ne rovný břit o to je to horší,některé nástroje výrobce potahuje nějakou gumovou hmotou proti poškození a je možné,že nástroj je mastný,pak se zamastí i kleština nachytá se na to prach a je to.
Hanések
Hmm, nevim. Je to freza z www.gravirovani.sk a ja upnuta "co to de". Hloubka upnutí je také dostatečná, protoze to uz hlouběji do kleštiny zastrčit ani nejde. Je to upnuto až po umělohmotný doraz. Řezné podmínky od výrobce nemám. Budu je muset zkontaktovat.
Ještě bych zkusil snížit otáčky aspoň na polovinu z těch 20-30 t. je moc hlavně kvůly životnosti frézky.
Pokud jsou to ty to kleštiny http://www.dremel-shop.cz/strom1/dremel ... vi/v004003 tak proříznutí není po celé délce a na konci je celistvý materiál,ten by měl být vnitřně průměrově větší než je průměr pro sevření nástroje,pokud není tak brání rovnoměrnému sevření.
Pak zkusit upnout nástroj jen poto proříznutí nebo novou jinou kleštinu.
Nic jiného mě nenapadá.
Hanések
Pokud jsou to ty to kleštiny http://www.dremel-shop.cz/strom1/dremel ... vi/v004003 tak proříznutí není po celé délce a na konci je celistvý materiál,ten by měl být vnitřně průměrově větší než je průměr pro sevření nástroje,pokud není tak brání rovnoměrnému sevření.
Pak zkusit upnout nástroj jen poto proříznutí nebo novou jinou kleštinu.
Nic jiného mě nenapadá.
Hanések
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli je opravdu dobře upnutá tak by se měla spíš zlomit než vytáhnout z kleštiny. Možná máte nevhodnou kleštinu - upínací rozsah kleštin bývá někdy dost malý, někdy dokonce jen jmenovité průměry, takže třeba fréza 1.6 do dvojky kleštiny už může být problém. Pokud jsou břity do spirály (což skoro vždycky jsou) tak je jasné, že tam působí síla která se snaží nástroj vytáhnout z kleštiny (u pravotočivé spirály), ale obecně ta síla není nějak zvlášť vysoká.
Aleš Procháska
Pokud nástroje z www.gravirovanie.sk mají skutečně stopku 3.1 (údaj ze stránek) a kleština je standardní 3.23, tak nástroj pořádně nesevře.
Radek
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
-
- Kontaktovat uživatele:
Já řežu s těmi frézkami bukovou překližku 3mm a beru to najednou.Otáčky mám asi stejné kolem 25 tis.Mám ale menší posuv na 300.Kupuješ tu frézku na překližku 1,6 mm č. 116 ?Ty tzv. pilníky jsou lepší na laminátové desky.Zkus zmenšit posuv ,třeba to frézka nestačí brát proto jí posuv vytlačí z klíčidla.