stavba cnc plasmy

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
hobart

4. 6. 2016, 1:21

Ahoj, tak to bylo tím, mašina už jela a hned klekla :-/ jednu desku to vypálilo parádně, ale jak jsem to resetoval a zkoušel to vypálit znova tak to udělalo jednu drážku cca 20cm řezu a zastavilo se to. plasma jela dál, nešlo hejbat myší ani s tím hýbat -zastavit, nic. motory drnčely a nejely. dopadlo to vypnutím pc ze sítě a pc jde normálně i znovu spínal plasmu jak má, v programu to samé ale motory vrčí jako kdyby jely ( i zvuk) ale stojí na místě. na desce se rozsvítí ledky ale motory jen drnčí . že by driver ? deska ? nebo snad motory ?? jak tomu mohu později předejít ? když koupím novou desku + drivery, mohu zkusit napojit staré dr k nové desce ? da se nějak jednoduše zjistit zdali jsou motory v pořádku ? popř driver ? nikde není vidět žadné spálení. děkuji za každou radu.
atlan

4. 6. 2016, 4:05

Tak daj fotky a popis ako ai co poprepajal hlavne plazmu k stolu, ako mas vedeny PE vodic. Ako kas zemnene motory skadial a ako napajane 230V
hobart

4. 6. 2016, 4:34

Fotky hodím později, nemám tu kabel. tak že, napájení zdroje mám normálně do zásuvky třílinkou. vše ( drivery, desku, zdroj mám v plechové elektro rozvodné krabici) vše je přišroubované plechu v krabici který jsem uzemnil k traverze která je zabetonovaná cca 1,2m do země. pak mám ukostřen jen stůl. na boku v půlce. motory jsem neukostřil, měl jsem za to že když je celý stůl kovový tak že je to propojené tou konstrukcí. vše mi vede v kabelovém řetězu kabely od motorů (2x dvoulinka - obyč) silovej kabel od hořáku a hf kabel. desku pod jsem také zvlášt neukostřil, když jsem to ted odmontoval tak jsem zjistil že jsou ty mezikusi plastové. plasma je na 380v. drivery jsou přikostřene tělem, tím že jsou přišroubované k tomu plechu. zemění od stolu jde na plechovou desku bedny a pak na traverzu. zapojení od desky k driverům

xn - dur-
xd - dir+
xs - pul+

dur- a pul- jsou propojeny, více připojeno nemám. jinak kabel (tlačítko hořáku jsem zapínal přímo na desce - dva kontakty reley)
hobart

4. 6. 2016, 8:24

ještě mě napadlo zdali by nebylo jistota dát motory na plastové držáky ?
atlan

4. 6. 2016, 8:43

Ten kabel od horaka a jeho hf by som viedol zvlast. Určite nie v subehu s ostatnimi vodicmi. A bacha na spolahlive spojenie. "Kostry" plazmy s materialom do ktoreho ides palit. Inak studoval si tu na fore niekto riesil plazmu. Tak si to najdi a studuj.
hobart

4. 6. 2016, 9:59

Díky, prostuduji to ale o plasmě toho tu moc není. A hořák s hf raději povedu jinudy. o další el nechci přijít. jinak co si myslíte o tom že bych to udělal na ty silonové držáky motoru, nebyla by to úplně jistota ? je mi jasné že by to s elektronikou pc a desky vůbec nebylo spojeno ale jestli s tím nemá někdo zkušenost že by to chytalo nějaké "vlny" ? a ještě má někdo tip co se mohlo stát s tím driverem ? co je v něm první na ráně ? zdali se to vyplatí opravovat ? jen abych věděl co mě čeká. příklad- měl jsem na co2 pulzní regulátor a ten cca 2x po půl roce odešel, vždy za 50kč tranzistor a jelo se dál. jinak mám velké podezření na driver, připojil jsem jiný motor a bylo to to samé.

Děkuji za všechny postřehy.
chb

5. 6. 2016, 7:09

pocitově jsi docela frajer, před týdnem - první (laické) dotazy - jsi to potřeboval rozchodit "hned"

řekl bych, že tvůj stroj je nyní zralý na nějakého šikovného elektrikáře-slaboproudaře-cnc šikulu, který to nějak srovná a zamezí většině dalších škod. Pravděpodobně také zjistí, co je ještě k opravě a co ne.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
hobart

5. 6. 2016, 9:45

to určitě ano, sice jsem vše zapojil co mi bylo navrhnuto, vše jsem zapojil správně a myslím celkem dobře ale jak to má být nejlépe nastaveno + další vychytávky zapojení, + jak se to chová s plasmou co oddělit a podobně to by chtělo někoho kdo to dělá a nebylo to tak v takové křeči. aby řekl které kabely kde a jak to správně prokostřit a podobně. mechanicky s tím nemám problém a celkem selským rozumem zvládám i tu el.

jinak asi příčina nalezena, spíš dvě :

1) neukostřil jsem osu "y" - zbrklost at už to frčí.

2) možná také plasma, je to starší plasma hobart, je to sice profi mašina ale nějakej pátek už má. tak že asi další pokus bude s alfou. to je sice obyč trafo ale tak snad to bude vychytanější pro stůl.
hobart

6. 6. 2016, 12:56

Nikdo nemá zkušenosti s plasmou ?
hobart

6. 6. 2016, 1:17

jinak byly to opravdu drivery, tak jsem koupil silnější 5A a chodí to tak o 100% lépe, jinak vše (každý motor každá část konstrukce ) ukostřena zemi v proti zásuvce a na zmíněné traverze, poradí prosím někdo ještě čemu bych se měl vyvarovat ? hodně otálím se znovu spuštěním.
atlan

6. 6. 2016, 5:57

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=24&t=15996&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Skus postudovat.
hobart

6. 6. 2016, 9:43

Děkuji, toto mi moc pomohlo, vůbec jsem to nějak nemohl nalézt nebo jsem si nevšiml.
hobart

6. 6. 2016, 11:29

Ještě se optám na to připojení k pc ? píší že má čidlo a měření zapálení a držení řezacího proudu ? má to být "něco jako thc" ? nebo jen spínání ?
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

7. 6. 2016, 4:35

Ahoj,
jak je to tam přesně napsáno. S tím čidlem se mi to nezdá a
v odkazech to nemouhu nikde najít.
hobart

7. 6. 2016, 6:58

Ahoj, jediné co tam je je toto. ale vyfotím to schéma, mám to na dvířkách a vyfotím přímo tu desku. jen jsem zvědavý jak to bude frčet, je to odbočka a když sepne tak dost "trafácky" hučí.
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“