Slovenský CauCau Kompas F600 vs čínský 6040

Odpovědět
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2016, 7:59

Jsem amatér. Živí mně fotografie. Občas mám nějaký nápad, který někdy realizuji, jindy ne. Vymyslel jsem si projekt ke kterému potřebuji vyrábět v malých sériích různé součástky. Ty se během rohu asi třikrát změnily a to dosti zásadně. Na začátku jsem obráběl ve svěrácích a řešil rovinatost. Teď dělám na vlastním stole, ale stále nejsem spokojený. Tak už to asi je. Na otázku zda sem ito neoplatilo nechat někde vyrobit říkám rovnou, že NE! I po započtění asi 20 polámaných fréz z výprodeje (celkem asi 6.000Kč) se mi to vyplatilo:)
Mám slovenskou mašinu od Pána Dudáše a jsem vcelku spokojený. Jsem velmi rád, že jsem nenaletěl a nekoupil frézu 6040 1500W od 4isp za přemrštěnou cenu. Kolega si ji totíž koupil na obrábění dřeva a akrylu (tenké desky, dělá fotoknihy). Už dvakrát měnil vřeteno. Pokazil se jeden krokový motor a asi je to pravda s těmi drivery, protože taky mu měnili celou bednu. Já musím zaklepat, žádný problém.
Měl jsem anomálií s 3 po sobě zlomenými frézami, kdy mi zajely asi 20mm plnou rychlostí do materiálu, ale poté jsem zjistil, že chyba byla v projektu a nemůže za to ani stroj, ani Mach3 ale spíše anomálie někde mezi Corelem (nemám AutoCAD, takže kreslím vše v Corelu nebo TinkerCADu). Všechny chyby jsem udělal podobným způsobem. Často jsem si nevšiml, že se mi podařilo při exportu g-kodu změnit mm na inche. Prostě takové banality za které mohu jen já a ne mašina.
Každopádně nemám takové zkušenosti co Vy, ale mohl jsem pracovat na MUMCO KX3 za 4x tolik peněz a mohu z klidem říct, že nevidím rozdíl. Dělali jsme s kolegou porovnání a ve výsledku to bylo totéž. Takže opět opakuji, na moje hobby je Kompas F600 dobrá volba.

Teď bych chtěl koupit ještě jednu mašinu a zajímá mně spíše vertikalka s vyklápěcí hlavou. Co si myslíte o těch malých frézkách typu BF25 a podobně? Na mašině bych potřeboval dělat otvory 50-55mm hluboké (průměr 50mm pod úhlem 13st). Chci CNC a Dudáš má právě takovou mašinu: http://cnc1.eu/sk/kompasvf25gs-cnc.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Co si o tom myslíte?

Díky a fajn den:)
chb

6. 6. 2016, 2:22

ten VF25 ti ale šikmou CNC díru neudělá, můžeš sice vyklonit vřeteno, ale krokáč tím opět bude šoupat jen kolmo dolů.
nestačilo by naklonit výrobek ?

jako majitel podobného strojku jsem k naklápění vřetena přidal další dva šrouby, seřídil (docela pracně), utáhl a proboha ... už na to nesahat
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2016, 12:20

Jojo, to mi došlo hned. Já myslel, že se vřeteno chodí ve hlavě a to celé na sloupu a tak jsem myslel, že to jde takto řešit. Jasně, udělám si klín a součástku vypodložím. Jinak je ta mašina v pohodě? Občas potřebuji něco vyššího a tak se ten sloup hodí. Zároveň bych to používal jako vrtačku, protože s tou co mám, nejsem schopen udělat přesnou díru:(
RaS

8. 6. 2016, 12:24

Když natočí vretenik a pojede současně s osou x a z pod daným úhlem tak to přece bude vrtat pod úhlem ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fmodel
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2016, 12:34

Ano, pokud je system dostatečně přesnej a stroj dostatečně tuhej.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb

8. 6. 2016, 2:08

Mrosconi píše:Jojo, to mi došlo hned. Já myslel, že se vřeteno chodí ve hlavě a to celé na sloupu a tak jsem myslel, že to jde takto řešit. Jasně, udělám si klín a součástku vypodložím. Jinak je ta mašina v pohodě? Občas potřebuji něco vyššího a tak se ten sloup hodí. Zároveň bych to používal jako vrtačku, protože s tou co mám, nejsem schopen udělat přesnou díru:(
ale ano, vřeteno chodí v hlavě - nějakých 55 mm - ale jen ručně,
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
chb

8. 6. 2016, 2:12

RaS píše:Když natočí vretenik a pojede současně s osou x a z pod daným úhlem tak to přece bude vrtat pod úhlem ne?
jo jo, obzvláště strojky velikosti BF20 jsou na tento postup ty nejvhodnější :-)

ale vážně, už jsi někde viděl, že by na CNC takto vrtali - že nahradí osový posun natočeného vřetena pohybem stolu ?
Nejen že musí pohyb X-Z být dost přesný, současně musí umět i ve stejné přesnosti naklopit/změřit úhel vřetena.
RaS

8. 6. 2016, 2:56

U petiosek je to bezne... ale je pravda že u bfky je vic neznamejch a může to dopadnout všelijak pokus někdo blbe zmeri úhel
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
doncarlos

8. 6. 2016, 3:03

ale vážně, už jsi někde viděl, že by na CNC takto vrtali - že nahradí osový posun natočeného vřetena pohybem stolu ?
Nejen že musí pohyb X-Z být dost přesný, současně musí umět i ve stejné přesnosti naklopit/změřit úhel vřetena.
Můžu tě ujistit, že se žádný jiný způsob než pohyb více os současně při šikmém vrtání nepoužívá, ani jsem nikdy neviděl
NC frézku, která by měla řízené výsuvné vřeteno - leda tak ruční ovládání výsuvné pinoly - třeba PICOMAX.
RaS

8. 6. 2016, 5:24

no tak ještě jsou pětiosky s kolíbkou a s rotační osou a tam se vrtá díra po natočení os jen v Zku, stejně jako na klasické 3os , je to takovej nejjednodušší přechod na 5os kdy se dá ještě spousta věcí programovat i ručně..
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“