Zdravím, potreboval by som poradiť. Začal som pracovať v jednej firme na CNC rezacom/deliacom stroji. Skolenie som neabsolvoval žiadne, a všetko sa musím ucíť z manuálu. Používame stroj MasterCut 4001.20P od výrobcu Microstep. Viac menej ovládam základy a dokážem vypáliť nejaké tie veci ale ide o kvalitu. Kvalitu dosahujem podpriemernu. Neviem ci je to mojou vinnou alebo chybou stroja. Pouzivame program iMNSC. Tam nastavim parameter ktore udava vyrobca palicky. Lenze s tymito parametrami nevypalim kvalitne nikdy nic. A hlavne rychlost ktora je v tabulkach sa tej ktoru pouzivam ja ani len nepriblizuje. Podla techniky sledovanie horaka pod ocelovym platom, aby bol zvysly, tak musim pouzivat rychlost asi o polovicu mensiu ako je ta v tabulke. Ale pri nizkej rzchlosti sa tvori vela strusky/okuje. Taktiez mame problem s tym ze sa nam robi velmi velky ukos. Niekedy az 15 stupnov. A vo vacsine pripadov potrebujem dosiahnut pravy uhol. Som z toho zufaly. A mam strach ze pridem kvoli tomu o miesto. Aj ked o tom uz aj tak vazne uvazujem nakolko je na mna vyvijany velky tlak. Ale rad by som dokazal ze sa to nakoniec naucim a konecne budu vsetci ticho. Mohli by ste mi prosim poradit ? dodam aj nejake tie fotky ak bude zaujem, ci uz tabulky alebo vyrobkou, stroja.
p.s. ide o plazmovy rezak na vzduch
CNC rezaci stroj
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Normálně jdi za šéfem a řekni mu, aby ti určil někoho, kdo tě zaškolí a všechno vysvětlí. To co se děje není tvoje chyba, ale problém tvého šéfa, že nezařídil, aby tě to někdo naučil, případně že tě nechá dělat na rozhašené mašině.
Aleš Procháska
To může být na hodně dlouho - kdysi dávno jsem jednu řezačku opravoval (tehdy ještě kopírovala trasu podle čáry na papíru, žádné CNC) a nastavení dle manuálu nefungovalo nikdy.Kratus píše:Hoď na stroj kus plechu a nastav několik různých drah. Každou s jinou rychlostí atd...
Ať jsem se snažil sebevíc nic rozumného z toho nevypadlo. Zkušený "palič" k tomu přišel, potočil mnoha knoflíky a aniž by to dávalo smysl byly výpalky super.
Snažil bych se najít někoho s tímto strojem a velice zdvořile se jej dotázal zda se mohu přijít podívat.
(často zkušená obsluha ví víc než "školitel" od výrobce)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
doplním výše uvedené
podívej se do řezací hlavy, může být natlučená/nesouose smontovaná/ zasr.., může v ní být přilepená kulička kovu
v tom okamžiku to fouká někam do.... a je to špatně
nejspíš to všechno nebude mít jednu příčinu, spíš dvacet drobností
podívej se do řezací hlavy, může být natlučená/nesouose smontovaná/ zasr.., může v ní být přilepená kulička kovu
v tom okamžiku to fouká někam do.... a je to špatně
nejspíš to všechno nebude mít jednu příčinu, spíš dvacet drobností
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
to som robil, tam to ide v pohode. Či mám zapnutú alebo vypnutú adaptivitu. Rezy sú pekné rovné. No len ako náhle tam nahodím nejaký program a chcem ho vypáliť tak to má zrazu úkosy a okuje až až.Hoď na stroj kus plechu a nastav několik různých drah. Každou s jinou rychlostí atd...
Bohužiaľ toto je ako hádzať hrach na stenu. Ešte keď som nastupoval, tak som vravel že sa tomu nerozumiem, ale vôbec. Jemu išlo hlavne o to aby zamestnal človeka do 29 rokov, ktorý bol na úrade. Aby dostal za stroj peniaze. To sa mu podarilo. Školenie prebehlo asi 8 hodinové od výrobcu. Akurát tí chlapci vedeli toho ešte menej ako ja po tých 8 hodinách. Ak mu chcem normálne rozumne vysvetliť že ja to jednoducho nastaviť neviem, tak na mňa stále začne vrieskať, že tam mám manuál, že či neviem čítať a bla bla bla. No úplny blázon. Stále sa oháňa tým že dovtedy im pálili iné firmy a od nich im chodili super výrobky. Nuž ale to že to boli laserové stroje, paličky kyslikové, argonové a neviem aké, to už do úvahy neberie. Ale hlavne tam na nich robia chlapy čo to majú už v rukách aj v hlavách.Normálně jdi za šéfem a řekni mu, aby ti určil někoho,...
Tak až po katódu to čistím a kontrolujem dosť často. Inak dosť rýchlo odchádza aj spotrebný material. Kryt, tá vanička, to je mor. Tá pri celodennom páleni je prakticky rozpálená väčšinou do jednej strany. Špičky to sa ešte dá. cca tých 80-120 štartov, ako udáva vyrobca, aj ked niekedy mám pocit, že pri hrúbkach nad 10mm odchádzajú asi tak po 20 štartov. Najlepšie je na tom katóda. Ta sa opotrebúva veľmi málo. A ešte aj to mi vyčíta šéf, že stále musí kupovať nové špičky a vaničky. Ale veď to je normálne že sa ničia, či ?podívej se do řezací hlavy