Na frézke už mám hotové mechanické opravy. Servá cez parport a servisný program idú bez problémov.
Riadiaci systém mám EMC 2.7 a mesa karty 5i25 a 7i76.
Základnú konfiguráciu mám spravenú cez pncconf. Riadenie serv mám teraz step dir cez mesa kartu.
Teraz mám problém s referenčnými spínačmi.
1. Ako mám (môžem) do existujúcu konfiguráciu meniť? zatiaľ som zmenil nejaké veci (rýchlosť a pod.) cez súbor .ini
2. ako doplním konfiguráciu o nové zariadenia? postupne chcem dopĺnať ovládanie vretena, ATC, vzduchariny a pod.
Určite je na to jednoduchý postup, ale nejako mi uniká.
PS. som odchovaný na DOS a WIN, s linuxom sa poznám len chvíľu.
Ako mám pokračovať? konfigurácia
Zjednoduším svoju otázku.
Počas homingu X sa pohybuje stôl správnym smerom (ku ref. snímaču). Keď nájde snímač na chvíľu zastaví a pohne sa ďalej (v pôvodnom smere) až kým nenarazí na limit. spínač.
Ktorý parameter mení smer pohybu po nájdení snímaču?
home search vel = 10,00 - toto funguje
home latch vel = 8,33 - tu som skúšal dať aj - aj + ale stále to ide jedným smerom
Na osi Y a Z to ide samo (fungovalo to na prv zapojenie), menil som len rýchlosť hľadania.
Počas homingu X sa pohybuje stôl správnym smerom (ku ref. snímaču). Keď nájde snímač na chvíľu zastaví a pohne sa ďalej (v pôvodnom smere) až kým nenarazí na limit. spínač.
Ktorý parameter mení smer pohybu po nájdení snímaču?
home search vel = 10,00 - toto funguje
home latch vel = 8,33 - tu som skúšal dať aj - aj + ale stále to ide jedným smerom
Na osi Y a Z to ide samo (fungovalo to na prv zapojenie), menil som len rýchlosť hľadania.
správně bys měl mít nastavené mezní hodnoty třeba X0 a X500 (pro 500mm rozjezd) referenční snímač budeš mít třeba v X10 a po zareferencování by ti to mělo dojet třeba na X250 (doprostřed stolu)..
pokud ti to nareferuje správně a pak se to rozjede někam až na limit tak máš pravděpodobně nastavené tu hodnotu reference špatně a nebo špatně ty limity..
tzn pro můj případ pokud budu mít nastavenu refererenci v X490 poté to nareferuje a myslí si že je na X490 (ale ve skutečnosti bude na X10) a pojede do X250 tedy doleva o 240mm ale protože bude už na X10 a tedy může doleva jen 10mm tak najede na limit a nemůže dál.... takže to musíš správně nastavit..
pokud ti to nareferuje správně a pak se to rozjede někam až na limit tak máš pravděpodobně nastavené tu hodnotu reference špatně a nebo špatně ty limity..
tzn pro můj případ pokud budu mít nastavenu refererenci v X490 poté to nareferuje a myslí si že je na X490 (ale ve skutečnosti bude na X10) a pojede do X250 tedy doleva o 240mm ale protože bude už na X10 a tedy může doleva jen 10mm tak najede na limit a nemůže dál.... takže to musíš správně nastavit..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
a nebo jak píše robokop tam máš nastavenej režim reference pomocí Zindex, kterej ti chybí (ale to nepředpokládám protože pokud máš ostatní osy stejně a funguje ti to tak bude chyba asi jinde, třeba viz můj první post)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
http://linuxcnc.org/docs/2.4/html/confi ... oming.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tady mas vsechno krasne a prehledne popsane
patrne mas zapnute use index a nemas ho zapojeny nebo nejakou podobnou blbost
softwarove limity os nastavuj az budes mit nahoumovano a budes vedet jak daleko od strojni nuly muzes dojet
tady mas vsechno krasne a prehledne popsane
patrne mas zapnute use index a nemas ho zapojeny nebo nejakou podobnou blbost
softwarove limity os nastavuj az budes mit nahoumovano a budes vedet jak daleko od strojni nuly muzes dojet
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Problém som nakoniec vyriešil. Chyba bola s ref. spínači, vynechával.
Trochu som ho precvakal a možno inak namontoval a už funguje.
Soft. limity použijem podľa pôvodnej dokumentácie, od ref. snímaču po hav. snímač je cca 15mm a tie zatiaľ nebudem využívať.
Trochu som ho precvakal a možno inak namontoval a už funguje.
Soft. limity použijem podľa pôvodnej dokumentácie, od ref. snímaču po hav. snímač je cca 15mm a tie zatiaľ nebudem využívať.
potrebujem poradiť so zapojením E=stop
vytvoril som konfiguráciu, kde nie je zapojený e=stop. na jeho doplnenie som dnes chcel použiť obyčajné prekopírovanie riadkov z inej konfigurácie, kde e=stop ide.
Do halu som prekopíroval:
net estop-ext <= hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-22
chcel som ešte dopísať
net estop-ext => iocontrol.0.emc-enable-in
toto mi už EMC vyhodilo ako chybu "was already linked to signal estop-ext
kde robím chybu?
už sa s tým trápim asi hodinu.
EDIT: vyriešené
na konci súboru bolo na e=stop napojená klávesa F1
net estop-out <= iocontrol.0.user-enable-out
net estop-out => iocontrol.0.emc-enable-in
stačilo to zamriežkovať a už to ide.
vytvoril som konfiguráciu, kde nie je zapojený e=stop. na jeho doplnenie som dnes chcel použiť obyčajné prekopírovanie riadkov z inej konfigurácie, kde e=stop ide.
Do halu som prekopíroval:
net estop-ext <= hm2_5i25.0.7i76.0.0.input-22
chcel som ešte dopísať
net estop-ext => iocontrol.0.emc-enable-in
toto mi už EMC vyhodilo ako chybu "was already linked to signal estop-ext
kde robím chybu?
už sa s tým trápim asi hodinu.
EDIT: vyriešené
na konci súboru bolo na e=stop napojená klávesa F1
net estop-out <= iocontrol.0.user-enable-out
net estop-out => iocontrol.0.emc-enable-in
stačilo to zamriežkovať a už to ide.