Servo riadenie

Odpovědět
stevuliak1

23. 11. 2006, 8:00

Pozdravujem účastnikov diskusného fóra. Kúpil som staršie obrábacie centrum na drevo, ktoré malo potrhané kábly v dráhach. Všetko som dal do pôvodného stavu a zistil som, že servo motori a všetky agregáty sú v poriadku, len ovládanie (kontrolér) nefunguje v automatickom režime. Je to stroj z roku 1987 značky Busellato Master 160. Písal som aj do Busellata ale tam mi povedali, že dokážu opraviť stroj do 15 rokov od dátumu výroby. Chcel by som sa spýtať účastníkov diskusného fóra či je medzi vami odborník kto by mi vedel v tejto veci poradiť. Stroj má osi x,y,z. X,Y 250 impulzov/ot. Z 10 impulzov/ot. Pracuje s prestnosťou 0,1mm. Chcel by som buď opraviť tento pôvodny kontrolér (ovládanie) alebo nahradiť ho daakým iným. Kontrolér je ovládaný osobným PC 286.
Keby niekto vedel pomôcť v tomto probléme tak by som mu poslal veškérú dokumentáciu od stroja.
S pozdravom.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

23. 11. 2006, 11:37

Chtelo by to od vas vice informaci.

Pokud je to servo , muze byt rizeno analogove ci digitalne.
A to by byl asi s radou problem , snad jen poohlednout se po nejake nahrade. (treba na WWW.KOVOSVIT.CZ v sekci NEPOTREBNE ZASOBY se podivat po nejakem starsim treba ---- sinumeriku nebo necem jinem)

Pokud tam jsou motory krokove , tak to by az takovy problem byt nemel.
Signaly krok a smer lze resit relativne jednoduse. Zadrhel by mohl byt v reseni zpetnych vazeb ovladani pridavnych zarizeni nebo ve velikosti napeti ridicich signalu.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
stevuliak1

24. 11. 2006, 8:27

Dobrý deň. Posielam Vám materiály (schémi, fotografie) od obrábacieho centra na drevo. Ďakujem pánu Radekovi-B za príspevok. Sú to servá ale ako sú ovládané napätím alebo digitálne to neviem, ale z týchto materiálov sa to bude zrejme dať vyčítať. [/list]
Přílohy
Busellato.zip
(1.26 MiB) Staženo 393 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2006, 1:15

Takze rucne to jezdi ?

Pokud ano tak to musi byt nejaka blbost.
Jsou to napetim rizena DC serva s tachem, pekna masinka takova by se hodila i me :D Na kolik to prislo ?
Chtelo by to zjistit cim presne se to ridi. Jakymi signaly. A kam je vedena zpetna vazba . Ma to odmerovani ????

RADEK
automatizace/konstrukce
stevuliak1

26. 11. 2006, 5:53

Ďakujem za príspevok pán Radek B. Tak stroj stál do teraz 300 000 Sk. Spätná väzba (encódery) sú vedené do ovládača (PTP300) V prílohe je fotografia. Hore je PC286 dole pod ním je ovládač PTP300. Od tacha servomotora idú kábly do zosilovača. Akými signálami sa to riadi to presne neviem, ale kamarát má frézu na kov s presne takými istými motormi aj zosilovačami a je to riadené riadiacím systémom značky Fagor. V prílohe vám zasielam dosku toho ovládača.

S pozdravom
Přílohy
ptp300 017.jpg
ptp300 017.jpg (2.29 MiB) Zobrazeno 8147 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2006, 6:29

stevuliak1 píše:Ďakujem za príspevok pán Radek B. Tak stroj stál do teraz 300 000 Sk. Spätná väzba (encódery) sú vedené do ovládača (PTP300) V prílohe je fotografia. Hore je PC286 dole pod ním je ovládač PTP300. Od tacha servomotora idú kábly do zosilovača. Akými signálami sa to riadi to presne neviem, ale kamarát má frézu na kov s presne takými istými motormi aj zosilovačami a je to riadené riadiacím systémom značky Fagor. V prílohe vám zasielam dosku toho ovládača.

S pozdravom
No to zacina vypadat jako cim dal tim vetsi pruser :D

Skoda ze jste ze slovenska , skusim zitra neco vice zjistit V servisech CNC u nas , mam tam par pratel ,ale pochybuju ze neco zjistim.
Oni takoveto systemy pokud jsou nefunkcni ze stroju davaji pryc a nahrazuji to vetsinou Sinumerikem840D.
A vetsinou se meni i serva. Protoze novejsi systemy uz neumi ridit analogove a prevodnik ja drazzsi nez to cele prekopat.

(pri koupi i starsiho systemu musite porad pocitat odhadem nejmene se 100Kkc)

A jeste mam jedny zname co co chteli vymenit SI810 za novejsi tak se zeptam i jich jak to dopadlo. Nevyhovovala jim velikost pameti.

Jeste jste neodpovedel zda to v manualnim rezimu jezdi ????? to je docela dost dulezite , potom to muze byt blokovano nekterym ze signalu STOP nebo RESET z nejruznejsich zarizeni a cidel ze stroje a to by se urcite dalo najit.
Skuste najit desku jestli tam je ,na ktere je rada cervenych a zelenych diod , po zapnuti stroje by mely svitit cervene a pri odhlasovani nejruznejsich zarizeni se postupne dostavaji do stavu ready(vetsinou zelena)
Jsou sice blbe ale jsou videt zhruba uprostred obrazku. Toto je plc mezi Philipsem 3300 a servy Simodrive. V podstate je to krabice do ktere lezou draty i od treba spinacu na stykacich takze i pri vyhozene pojistce nebo vyhozenem stykaci pro cerpadlo na vodu to stroj pozna a jednoduse se nerozjede. Tk to bych este skusil prekontrolovat.

Obrázek

RADEK
automatizace/konstrukce
stevuliak1

26. 11. 2006, 7:09

Pozdravujem pan Radek . V manualnom režime to funguje . Ono sa to riadi tak, že na monitore počitača pri spustení programu mastert sa objaví tabulka a potom tlačitkami F sa posúvuju jednotlivé osi doprava a dolava. Do automatického režimu sa spúšta stroj tiež cez klavesnicu pc 286. Ak sa dá príkaz SET POINT tak osi sa automaticky dajú do nulovej polohy a počitač si pýta veci ktoré treba splniť a nakoniec si pýta pracovný program a ak ho dostane tak počítač 286 zamrzne
Ostávam s pozdravom
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

26. 11. 2006, 7:35

stevuliak1 píše:Pozdravujem pan Radek . V manualnom režime to funguje . Ono sa to riadi tak, že na monitore počitača pri spustení programu mastert sa objaví tabulka a potom tlačitkami F sa posúvuju jednotlivé osi doprava a dolava. Do automatického režimu sa spúšta stroj tiež cez klavesnicu pc 286. Ak sa dá príkaz SET POINT tak osi sa automaticky dajú do nulovej polohy a počitač si pýta veci ktoré treba splniť a nakoniec si pýta pracovný program a ak ho dostane tak počítač 286 zamrzne
Ostávam s pozdravom
Aha tak to uz je veselejsi.

takze nekolik zakladnich otazek .

1. Ma stroj rezim MDI ?? (rucni zadavani programu). Funguje ??

2. Ma stroj tabulku konstant ?? Mate jeji vypis ?? je v ni vsechno spravne ?

3. Je spravne nastaven komunikacni port ?(viz tabulka konstant a dokumentace)

4.PC 286 je tam predpokladam pro to ze je bud specialne upravene pro system a nebo system komunikuje pod dosem a to je pro novejsi PC nekdy problem. Pokud ne , skouseli jste jine PC ??

5.Jste si jisti ze v PC je vsechen potrebny Software k rizeni stroje ?

6.Po najeti referenci (set point) )(ref point) zahlasi stroj stav predpokladam READY a mel by prejit automaticky do MENU nebo do MDI.
ANO ?

7.Jste si jisti spravnosti syntaxu zapisu NC-kodu ktery nahravate do PC ke spusteni ? (nekdy staci prepnou do rezimu velkych pismen, v dosu zvolit jiny typ klavesnice, nebo znova skontrolovat hlavicku programu.)

8. PC slouzi primo krizeni stroje ?? nebo slouzi pouze k nahravani a uprave programu ??Predpokladam to druhe a nebo kombinaci.
A to by ukazovalo na spatne nastaveni nebo jinou chybu pri komunikaci.
Pri spatne nastavenem portu je seknuti velmi caste.

Takze pravdepodobne bych predevsim skontroloval Syntax zapisu kodu pro stroj. A v dalsim komunikaci mezi PC a systemem.

RADEK
automatizace/konstrukce
stevuliak1

26. 11. 2006, 9:01

Pozdravujem pan Radek. Tak to zadávanie programu je iba ručné a pri kúpe stroja pamäť PC 286 obsahovala už viac ako 800 rôznych programov na nábytkové dielce.Je tam v PC 286 iba veľká disketová mechanika. PC 286 funguje pod Dosom,ale ešte z tých prvých, takže neviem či by sa dal inštalovať program Master na modernejší Dos. Komunikácia medzi ovládačom a PC286 je cez RS232C(je tam iba trojžilová šnúra.) Výpis konštant máme na plachte s tlačiarne a tie sú nastavené podľa nej. Komunikačný port - neviem presne čo myslíte ale je to asi ako som už spomýnal RS232C s troma žilami. Iný PC sme neskúšali. Čo sa týka softvearu tak to som nie celkom istý. V prílohe Vám posielam Prgram Master.
K otázke číslo 8 neviem presne odpovedať ale myslím si že PC slúži pre oboje lebo ako som spomínal v predošlom príspevku napr. ručne sa ovláda cez tlačitká F1,F2...(da sa nastaviť len poloha osí) Potom v automatickom režime by mal stroj fugovať iba zapíním tlačidiel štart, ktoré sú na stroji.

S pozdravom
p.s.: ďakujem, za ochotu odpovedať.
Přílohy
WORK.zip
(1.07 MiB) Staženo 419 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 6:41

stevuliak1 píše:Pozdravujem pan Radek. Tak to zadávanie programu je iba ručné a pri kúpe stroja pamäť PC 286 obsahovala už viac ako 800 rôznych programov na nábytkové dielce.Je tam v PC 286 iba veľká disketová mechanika. PC 286 funguje pod Dosom,ale ešte z tých prvých, takže neviem či by sa dal inštalovať program Master na modernejší Dos. Komunikácia medzi ovládačom a PC286 je cez RS232C(je tam iba trojžilová šnúra.) Výpis konštant máme na plachte s tlačiarne a tie sú nastavené podľa nej. Komunikačný port - neviem presne čo myslíte ale je to asi ako som už spomýnal RS232C s troma žilami. Iný PC sme neskúšali. Čo sa týka softvearu tak to som nie celkom istý. V prílohe Vám posielam Prgram Master.
K otázke číslo 8 neviem presne odpovedať ale myslím si že PC slúži pre oboje lebo ako som spomínal v predošlom príspevku napr. ručne sa ovláda cez tlačitká F1,F2...(da sa nastaviť len poloha osí) Potom v automatickom režime by mal stroj fugovať iba zapíním tlačidiel štart, ktoré sú na stroji.

S pozdravom
p.s.: ďakujem, za ochotu odpovedať.
No nevim zda mi k necemu program bude (je asi specificky) ale podivam se na nej.

K tomu == MDI ==
Je to v podstate prikazovy radek kde je mozne napsat rucne prikaz a spustit ho tl. START.

Programy se spousti predpokladam v modu == AUTO ==

RADEK
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2006, 3:12

Opravdu zajimavy program , pripadne mi mozna prilis jednoduchy a porizenim neceho novejsiho by se ovladani a pouzitelnost stroje posunula o rad mozna o dva vyse.

Mam docela problem MASTER vubec spustit . zajimalo by me jeste jak vypada obrazovka po INICIALIZACI systemu. zda hlasi ze je vsechno OK.
Bez toho abych to videl fyzicky se asi moc poradit neda.

pri nahrani programu do Edit/Grafika vypada vsechno OK.
k nastaveni nemuzu rici nic nevim.
akorat bych opravdu znovuskontroloval nastaveni RS podle konstant.
je docela dobre mozne ze je spatne nastavena prenosova rychlost , parita atd. A ze se proste spojeni neuskutecni tak jak ma a zasekne seto.
casto se stava ze takovato zarizeni pouzivaji velmi male prenosove rychlosti na dnesni pomery (300b/s) nebo spatne vyslany znak muze udelat binec. ja bych sel po tomhle.

A nebo pokud ma stroj moznost vyhravat programy a nastaveni , tak se pokusit spojit se snim jinym softvarem na jinem PC a neco vyhrat.(predpokladam ze stroj ma dlouhodobou pamet alespon na jeden program). pokud se to podari tak tam skusit neco natlacit .
komunikacni softvare dodam(na netu je treba http://www.instaluj.cz/cz/katalog/podni ... nc-editor/)
Skousel bych to nejlepe ve win98 ty bezely jeste pod slusnym dosem.
Je potreba nakonfigurovat spojeni a skouset a skouset.

RADEK
automatizace/konstrukce
stevuliak1

27. 11. 2006, 9:02

Dobrý deň. Ďakujem vám za príspevok. Momentálne sme PC dali tomu sprostredkovateľovi stroja. On má kontakty na firmu, ktorá ho vyrobila, takže nemôžeme zatiaľ nič skúšať. Medzi časom nám oznámil, že chyba bude asi v ovládači a že ho pravdepodobne treba vymeniť. Teraz sme sa kontaktovali s výrobcom toho ovládača. Zatiaľ nám neodpovedal. Keď sme ho skúšalli so strojom tak sme vyskúšali všetky alternatívy ktoré sme vedeli. Tú alternatívu s prenosovou rýchlosťou sme neskúšali. Nevieme kde sa prenosová rýchlosť nastavuje. A stými paritami tiež neviem ako to j. Ináč ešte pred prvým skúšobným spustením som PC 286 dal kolegovi aby mi tam pridal disketovú mechaniku 1.44, lebo bola tam iba 360. Chcel som zálohovať program WORK(MASTER) na disketu. Možno on vtedy keď to robil dačo nastavil ináč. Spomínali ste kolegu že chcel vymeniť riadici systém sin840 za 810 ako to dopadlo. A koľko by asi tá 810 stála.

Ostávam s pozdravom.
stevuliak1

28. 1. 2007, 12:43

Pozdravujem Vas Pan Radek. Tak ovladač PTP300 nam z Talianska poslali neopravený. Povedali nam že dokažu opraviť len stroje 15 rokov staré. Chcel by som sa spytat pan Radek B ci by ste ma nevedeli skontaktovať s nejakym odbornikom, ktory je v tejto problematike doma. Taliani nam povedali ze chyba je v ovladači PTP 300. Mozno tam velka chyba nie je, ale na to je potreba dobreho odbornika, ktory sa v tom vyzná. Pozdravujem všetkych učastnikov tohoto fora a ďakujem za každu odpoveď.
PS.: Nahral som aj video záznam spúšťania stroja a fotografie.
Přílohy
DSC02527.JPG
DSC02523.JPG
DSC02518.JPG
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

28. 2. 2007, 1:57

Samozrejme lidi co se tim zabyvaji znam dost , poptam se.

RADEK
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“