Moje nova F3
cenu odhaduju tak na 600 kč/kg, ale klidně tam někdo zavolejte. Mnohem levnější by bylo koupit samostatně ocelovou drt (jako se používá na otryskávání) a nějakou odlévací pryskyřici. Třeba nějakou z těch nejlevnějších ..... možná tak kolem 100kč/kg
Tak jsem tam volal. Pan Stejskal informoval v tom smyslu, že tato pryskyřice ( GM 921 Stahl ) stojí 400 kaček / kg pokud se odebere 9 Kg balení. To je dost peněz.
Mají také samostatné ocelové plnidlo do pryskyřic - jemně namleté - cena 80 Kč/ kg . To vypadá lépe. Pokud si pamatuji, tak první hmota s ocelovou drtí byla Belzona, ale naši výrobci ji obešli a vyrobili kopii. Dodnes se prodává. Ale není to to samé.
Jinak pan Stejskal se ptal, na co to chci. Řekl jsem mu, že na vylití CNC stroje a on vyslovil názor, že nad plnou ocel nic není.
Mají také samostatné ocelové plnidlo do pryskyřic - jemně namleté - cena 80 Kč/ kg . To vypadá lépe. Pokud si pamatuji, tak první hmota s ocelovou drtí byla Belzona, ale naši výrobci ji obešli a vyrobili kopii. Dodnes se prodává. Ale není to to samé.
Jinak pan Stejskal se ptal, na co to chci. Řekl jsem mu, že na vylití CNC stroje a on vyslovil názor, že nad plnou ocel nic není.
S tím, že nad plnou ocel není bych nesouhlasil. Tlumení vibrací bude v případě vyplněné duté konstrukce výrazně lepší. Jinak mám dojem, že ta litinová drť stála 40kč/kg, ale bude to hrubší než to plnivo ebalta. Když se vezme cena 400kč/kg za hotovou ebaltu, tak při ceně 40kč/kg plniva a 100kč/kg pryskyřice je výsledná cena domácí výplnové hmoty cca 60kč/kg. To je už snad přijatelné.
Jestli jsem to spravne pochopil,ty ceny jsou pro ebaltu ? Musim se uz rozhoupat a neco koupit,takze tam zitra brnknu a neco objednam.Snad to k necemu bude.Zkusim to zelezne plnivo a Epoxy pryskyrici.
Dostal jsem vynikajici napad jak zatlumit kmity na frezce.Udelam velkou bednu dam ji dovnitr a zaleju ji celou.Vsadim se,ze si ani nekmitne.Bude to zaroven i pomnik lidske blbosti pristim generacim...
Dostal jsem vynikajici napad jak zatlumit kmity na frezce.Udelam velkou bednu dam ji dovnitr a zaleju ji celou.Vsadim se,ze si ani nekmitne.Bude to zaroven i pomnik lidske blbosti pristim generacim...
No, moc se v tom nevyznám, ale tipuju, že podle tvrdosti výplně bude taky pohlcovaná škála vybrací. Asi nejnebezpečnější budou ty nejjemější, ty by se měly odvést do výplně a tam roztříštit různorodostí materiálu. Tak když z toho vyjdu, pružné materiály jsou out, protože nechávaj plášť vibrovat, ale částice uvnitř se nehnou.
Když teda experimentuješ s betonem, napadlo mě tohle. Klidně jako plnivo dej broky, přidal bych tu drť, a ještě třeba písek nebo něco, co tu směs udělá so nejméně homogenní. Na zalití bych měl něco spešl
. Přilepí to všecko ke všemu, požívám to místo PATEtiXU. Je to cement vmíchaný do lepidla Hercules. Když lepím, dávám 1:1, ty ale bys měl přiředit lepidlo aspoň 1:1:1, jesli to má zatýct do spár. Mělo by se to nalejt po vrstvách a vytvořit blok, který ZVONÍ. Aby to vedlo vybrace a pohlcovalo i teplo. Prubni to nalejt do papírový krabičky, pak to oloupej a prozkoumej. Jestli to bude hladký a zvonivý, tak´s na to kápnul. jinak cementovo-lepidlová směs by měla být do zelena, jinak je poměr výrazně špatně. Výsledek nezaručuju, ozkoušej, třeba se to vyplatí...
Když teda experimentuješ s betonem, napadlo mě tohle. Klidně jako plnivo dej broky, přidal bych tu drť, a ještě třeba písek nebo něco, co tu směs udělá so nejméně homogenní. Na zalití bych měl něco spešl

Programming & operating CNC since W2K
Když to bude zvonit, tak to bude platné, jak slepý pes na honě. To musí tlumit, to znamená, že to bude takřka "hluché". Pokud to má rezonanci, která může být blízká kmitům stroje, je zle. Eliminace rezonnačního kmitočtu experimentálně je na dlouhé lokte.
tlumit to bude, i když to bude zvonit
Tlumit to bude právě díky těm rozdílným vlastnostem ve srovnání s ocelovým pláštěm. Jak kvalitní to tlumení bude, to už je jiná otázka.
Herkules.... je akrylátová disperze, použít do betonu tedy jde, ale za pár desetikorun se dají koupit speciální akrylátové disperze určené přímo jako přísada do betonu.
Ještě jedna celkem podstatná věc. Pryskyřice se smršťují, tak pozor na to. Když se používá beton, tak se dává nadouvací přísada (hliníkový prášek), aby se ocelový plášť předepnul. Nějaké nadouvadlo (velice malé množství) by se tedy určitě hodilo i do té pryskyřice. Volné jádro v kovovém plášti určitě nebude to pravé !

Herkules.... je akrylátová disperze, použít do betonu tedy jde, ale za pár desetikorun se dají koupit speciální akrylátové disperze určené přímo jako přísada do betonu.
Ještě jedna celkem podstatná věc. Pryskyřice se smršťují, tak pozor na to. Když se používá beton, tak se dává nadouvací přísada (hliníkový prášek), aby se ocelový plášť předepnul. Nějaké nadouvadlo (velice malé množství) by se tedy určitě hodilo i do té pryskyřice. Volné jádro v kovovém plášti určitě nebude to pravé !
Ale ocelový plášť, kterým je Jekl, a navíc tenkostěnný, nic neřeší. Hlavní problém je tady výplň. Ten přechod toho moc neovlivní. Přechod mezi pláštěm a výplní ovlivní kladně ( tlumení) rozdíly rez. kmitočtů a jejich lichých harmonických. Sudé jdou na závadu, když se potkají, tak to "hraje". Herkules a plniva jsou sice krásná a laciná lákadla, ale kdo zaručí, že se jejich objem nezmenší. To ba chtělo experimenty s objemem a kdo má na to sílu?
Na to odpověděl QNX. Al prášek. Když to nechceš zkoušet, vyklop vejplatu za trošku polymerbetonu. Jo, ty vlstně nechceš, aby to "zvonilo". No, tak buď to vycpi molitanem, nebo tam napěchuj peřiny, pak napiš, co je lepší... 

Programming & operating CNC since W2K
O profesionálním betonu pro stroje se psalo již v rubrice : Návrh CNC gravírko-fresy. Tam je také uveden odkaz na firmu vyrábějící takový beton.
http://www.betosan.cz/cz/1/7_maltoviny/superfix.htm
Svého času jsem jim napsal o bližší informace a dosud neodpověděli.
Vzhledem k rozpínavosti (byť řízené) bych se bál takový beton nalít do hotové mašiny. Mohlo by to pohnout s její přesností. Ale nejdřív do skeletu nalít beton. Ten nechat 14 dnů vyzrát a poté stroj dodělat by možná byla dobrá cesta.
http://www.betosan.cz/cz/1/7_maltoviny/superfix.htm
Svého času jsem jim napsal o bližší informace a dosud neodpověděli.
Vzhledem k rozpínavosti (byť řízené) bych se bál takový beton nalít do hotové mašiny. Mohlo by to pohnout s její přesností. Ale nejdřív do skeletu nalít beton. Ten nechat 14 dnů vyzrát a poté stroj dodělat by možná byla dobrá cesta.
Kdyz jsem tenhle problem konzultoval s odbornikem,rekl mi jednoznacne.
Material musi byt pevny,ne guma ,nebo jine pruzne materialy.Ty utlumi tak maximalne vibrace ve slysitelne oblasti a to neni zajimave. Vibrace,ktere nas zajimaji jsou nekde mezi 10-30Hz.Vypln musi byt tvrda,ale nehomogenni, aby nemela vlastni rezonanci.Dobre je,pokud je vypln hmotna,coz jeste zlepsuje tlumeni razu pod 10Hz.Jinak na slozeni naprosto nezalezi a da se pouzit cokoli piskem pocinaje a olovem konce.
On sam pouziva litinovou drt,kterou si nasbira v provozu pri obrabeni.
Odmasti ji a smicha s Epoxydem. Dava pomer 85-90% litiny a 10-15% pryskyrice.Kdyz je to mozne,jeste to pechuje,aby z toho vytlacil pryskyrici.Po 20 dnech zrani je pry vysledek srovnatelny s tema drahejma srackama za tisice.
Material musi byt pevny,ne guma ,nebo jine pruzne materialy.Ty utlumi tak maximalne vibrace ve slysitelne oblasti a to neni zajimave. Vibrace,ktere nas zajimaji jsou nekde mezi 10-30Hz.Vypln musi byt tvrda,ale nehomogenni, aby nemela vlastni rezonanci.Dobre je,pokud je vypln hmotna,coz jeste zlepsuje tlumeni razu pod 10Hz.Jinak na slozeni naprosto nezalezi a da se pouzit cokoli piskem pocinaje a olovem konce.
Odmasti ji a smicha s Epoxydem. Dava pomer 85-90% litiny a 10-15% pryskyrice.Kdyz je to mozne,jeste to pechuje,aby z toho vytlacil pryskyrici.Po 20 dnech zrani je pry vysledek srovnatelny s tema drahejma srackama za tisice.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
A proc nereknes potrebuju litinove spony, nabidnete.
(s litinou se tu asi tak 3 mesice nic nedelalo , tak tu nic nemam , ale znam dost firem ktere s litinou delaji kazdy den , mi nerikej ze je problem sehnat spony ??)
RADEK
(s litinou se tu asi tak 3 mesice nic nedelalo , tak tu nic nemam , ale znam dost firem ktere s litinou delaji kazdy den , mi nerikej ze je problem sehnat spony ??)
RADEK
Pupak píše:Kdyz jsem tenhle problem konzultoval s odbornikem,rekl mi jednoznacne.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
http://www.estav.cz/sindat-cz/vyrobek.asp?id=3
nejsou tohle taky polymery? a za 67 kc/kg
mozna cena poskocila ale snad by to stalo za uvahu
nejsou tohle taky polymery? a za 67 kc/kg
mozna cena poskocila ale snad by to stalo za uvahu