Budulínek píše:Mám za to že jsem viděl ATC s 10000 otáčkami asi jsem blbě čuměl. Spíše by se mi líbila výroba vřetene s ložisky 7xxx. Nevyráběl bych to sám ale zadal bych to na výrobu. Nic složitého, zvenku trubka, jeden pár ložisek dole, jedno/dvě obyč nahoře, zespoda nějaký labyrint, hřídel bych koupil na ebayi.
Hmmmm když tak nad tím přemýšlím, asi to byl takový "noční" výplod

To byl fakt asi noční výplod ....
Chystám se na výrobu malých vřeten (to chystání obnáší nemalý investice do broušení a měřidel a jde to pomalu

) a výhledově je v plánu i něco takového "jednoduchého" co Tě v noci osvítilo (ale na kužel 20-ku), ale není to zdaleka taková sranda jak si myslíš... Bez zušlechťování, broušení, a výroby v tolerancích cca 0,005 - 0,01mm nemá smysl o tom uvažovat. Na třicítkový kužel jsou už potřeba celkem velký ložiska (číslo z hlavy nevím) který mají v typu 7xxx vesměs točky do 5000, na 10000 se sice dostaneš, ale chce to dost spešl mazání (olej) a ceny těch ložisek vůbec nejsou příjemný. Před rokem jsem to zkoumal a vyšlo mi u toho typu co dává standartně 5000 otáček (SKF) cena za pár okolo sedmičky. Jsou pochopitelně i ložiska co jdou okolo 20 tisíc otáček, ale ceny jsou vesměs pro hobby aplikace nechutný.
Nedovedu si moc představit kolik by Tě stála kusová zakázková výroba potřebných komponentů a jak by dopadl výsledek .... jestli by byl úměrný nákladům.