frezka

1lubos1

9. 9. 2016, 10:06

zdravim...
vedel by mi niekto poradit, kde by sa dal na vretene prebrusit kuzel ISO30, ktory je vo frezovacej hlave na frezke.
Hlava nema unasacie kamene, trn sa pretaca, aj pri malom zabere do materialu.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2016, 11:54

Jo ,v nástrojárně Kovosvit Sezimovo Ústí ale musíš to mít rozebraný a doufat že fabriku nezavřou dřív než to stihneš rozebrat :wink: Cena za 40ku asi 2400 s DPH
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Jan Danda
Sponzor fora

10. 9. 2016, 4:22

Nemáš dlouhej šroub na vtahování trnu?
1lubos1

28. 10. 2016, 10:39

dakujem za odpovede...
srob do trnu nie je dlhy... trn pri nasunuti do vertikalnej hlavy nedrzi, vlasnou vahou vypadne von... musim silne dotahovat srob trnu...
testone
Sponzor fora

29. 10. 2016, 6:32

1lubos1 píše:dakujem za odpovede...
srob do trnu nie je dlhy... trn pri nasunuti do vertikalnej hlavy nedrzi, vlasnou vahou vypadne von... musim silne dotahovat srob trnu...
ISO (strmý) kužel není na rozdíl od Morse samosvorný, to že vlastní vahou vypadne z dutiny vřetene je v pořádku
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 10. 2016, 10:01

1lubos1 píše:dakujem za odpovede...
důvod proč tam nejsou kameny na tom tvém je ten, že to není na to abys tam vrazil frézovací trn, stovku frézu a s tím bral šponu, ale to vřeteno je určené na přímé kleštiny pro stopkové frézy u iso30 nevím kolik se tam dá max, ale +-16mm, samosvorné to bohužel není, tudíž naražené to tam držet samo nebude, předpokládám, že už to někdo úspěšně protočil ve snaze tam narvat něco co tam nepatří a další pokusy už budou vždycky špatné, případně to může být i důsledkem neodborné opravy přebroušením přímo na stroji případně kombinací obého
máš fotku co to je za vřeteno?
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
1lubos1

2. 11. 2016, 9:26

zdravim, zaroven dakujem za odpovede...

...pani, jedna sa o frezku FA2U, ktoru som kupil s touto rychlobeznou vertikalnou hlavou. Teda hlava neni original. To som vtedy ani netusil, ake budem mat s tym problemy. Konecne sa mi podarilo frezovaciu hlavu ustavit pomocou hodiniek do kolmosti, bola 0,8mm vyklonena v ose x, 0,3mm priecne. Skusal som zrovnat plech, jeho stranu hrubky 10mm do roviny, to som bral sponu 0,2mm. Strasne to rezonuje, drnci... na trne som mal frezu 40mm.
Přílohy
celkovy pohlad
celkovy pohlad
hlava
hlava
kuzel1
kuzel1
kuzel02u.jpg
david.1

3. 11. 2016, 7:36

1lubos1 píše:zdravim, zaroven dakujem za odpovede...

...pani, jedna sa o frezku FA2U, ktoru som kupil s touto rychlobeznou vertikalnou hlavou. Teda hlava neni original. To som vtedy ani netusil, ake budem mat s tym problemy. Konecne sa mi podarilo frezovaciu hlavu ustavit pomocou hodiniek do kolmosti, bola 0,8mm vyklonena v ose x, 0,3mm priecne. Skusal som zrovnat plech, jeho stranu hrubky 10mm do roviny, to som bral sponu 0,2mm. Strasne to rezonuje, drnci... na trne som mal frezu 40mm.
Já teda nevím,ale to co je na obrázku je rychloběžná hlava na frézku FN= nemá potřebnou tuhost na obrábění 40 frézou,páč jak píše Tumlík je to vřeteno určený na frézování malými frézami v kleštině..Proto je tam jen 30 a ne 40..Já teda nevím,ale myslím,že je škoda času jakkoli laborovat,protože tahle hlava to nebude zvládat..Možná nejjednodušší řešení je sehnat jinou frézu i s hlavou,protože samotná hlava na dvojku je absolutně nesehnatelná..
elbarto

3. 11. 2016, 7:56

Zdar chlape. Mam stejnou a bez klestin to je bohuzel k nicemu. Ty mas jen o velikost mensi. V dire je, cep ktery tu klestinu vede, ten uz mas nejspis utrzeny po tom co s hlavou provadis. Jak pise mistr Tumlik, ten trn nemas cim unaset. Snad potom vreteno vyndat a cep znova opravit nebo tam dodelat unaseci kameny. Kdyz mas ISO30 trnu vyfrezovanou drazku, tak to cep a treni nezniceneho vnitrku pry dokaze unaset. Psal jsem si tady s nekym na toto tema, kdo ma stejnou kebuli. Rozmery klestiny prikladam. Foto ilustracni, v realu je ta konicka cast delsi a klestina celkove kratsi proti fotu. Alespon vis co hledat. Prijde mi, ze u vas na Slovaci se na rozdil od Ceska da jeste dost veci sehnat. Pokud narazis na zdroj klestin vezmi mi prosim taky.

Obrázek
Jan Danda
Sponzor fora

3. 11. 2016, 3:33

Ahoj, tohle vřeteno žádný vodící čep nemá, používaj se přímí kleštiny. Největší pro iso30 je 16mm.
Jan Danda
Sponzor fora

3. 11. 2016, 3:46

Tyhle vřetena mají podivně obráceně ložiska , dole u dutiny dvě kuličkový ložiska a nahoře dvě kosoúhlý.
testone
Sponzor fora

3. 11. 2016, 3:50

Jan Danda píše:Tyhle vřetena mají podivně obráceně ložiska , dole u dutiny dvě kuličkový ložiska a nahoře dvě kosoúhlý.
teď mě tak napadlo
možná to bylo kvůli větší díře obyčejných radiálních 60xx a obtížné dostupnosti kosoúhlých větších rozměrů
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
1lubos1

3. 11. 2016, 8:42

zdravim... dakujem za odpovede...
no jo... po vyskusani uz vim, ze ta hlava je k nicemu, celkovo, frezka tiez:-( Nemozem ju teda plnohodnotne vyuzivat, jedine klestiny na drazky. S frezkou nic nenarobim, je uz dole v pivnici, takze jej prodej nepripada v uvahu. Hlavu na tuto frezku zohnat je nemozne, rozmyslal som, ci by sa dala hlava prisposobit z vyssej rady, z frezky FA3 alebo nejakej podobnej.
Zbýňa

3. 11. 2016, 9:20

Tak já bych zase hned neházel flintu do žita. Prvně bych v tvojí situaci zkusil na barvu kalibrem nebo alespoň pěkným upínačem kužel ve vřeteni, dál pak zjistil vůli pinoly a vřetene, další věc je ten mezikus mezi hlavu a stojan frézky, to vypadá jako nějakej svařenec né moc silnej. Na samotný hlavě je masa dost, tam s tuhostí problém nebude, ale to uchycení na stojan je silama od obrábění nejnamáhanější místo hlavy, takže musí bejt pořádně tuhý. Jak je silná ta plotna co se šroubuje na stojan frézky, jakejma šroubama, jak je obrobená a jak jsi jí rovnal v příčným směru? Tohle všechno prověříš a pak uvidíš co bude potřeba dál. Taky mě zaujal ten přenos síly klíňákama, jak jsou napínaný? Jako tim posuvem hlavy nahoru a dolu? Pak tam musíš mít ty oválný díry. Předělal bych to buď na ozubení nebo alespoň na ozubenej řemen. On ten přenos výkonu musí bejt celkem "jistej" protože jinak se ti fréza střídavě zastavuje a rozbíhá a vzniká škubání. Zvlášť u malýho počtu zubů frézy. Kdyby se ti tam nevešlo dodělat klasický unášecí kameny, tak se to taky řeší kroužkem co má zuby nahoru do vřetene a zuby dolů do trnu. Ve vřeteni by ti stačilo pak dodělat dvě vybrání na ty zuby a nemusel bys tam vpasovávat šroubovací kameny. Co se samotnýho ISO30 kužele týče, tak ho mám na cca stejně velký frézce jako ty a se čtyřicítkou frézou neni žádnej problém. Až se ti tyhle věci podaří odladit, tak budeš mít frézku rozumný velikosti s výsuvnou pinolou a ISO kuželem. Obojí má velkej přínos pro komfort práce. Mimochodem upravovat ty větší hlavy nemusí bejt až tak jednoduchý jak by se mohlo zdát. Na lišty ti nebude pasovat, šrouby mužou vycházet do úplně nevhodnejch míst, hlava s mezikusem bude dlouhá, takže budeš v nevhodným místě nad stolem atp.
Zbýňa

3. 11. 2016, 9:29

Teďka jsem si ještě všimnul těch desek co máš vyfocený za hlavou. Chápu to dobře, že ta hlava je vystrčená na nich? To pak nemá tuhost žádnou a nedivim se že to drnčí jak Proma :) Celej problém bude v tom blbě navrženým homemade kusu mezi hlavou a stojanem. Teda krom problému s protáčením trnu, ale to zjistíš čim to je jak jsem psal.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“