Frézka z UHPC
Dovolím si pár postřehů. Protože právě dokončuji rekonstrukci mašinky rozjezdama poloviční, jsem ještě plnej problémů, který jsem řešil. Problém 1a2 velikost a váha - kdo ti obrobí dosedací plochy pro lineáry, dosedací plochy pro portál a třeba ještě konstrukční místa pro šroub? Počítám, že by to mělo být na jedno upnutí a na kvalitním stroji, protože od toho se odvíjí geometrie celé tvé mašiny. Totéž je i pro portál. Váha obrobku bude cca 200 - 250 kilo, to znamená mít tam konstrukčně zajištěná místa pro oka na jeřáb. Měl jsem kámoše v Prefě, kde dělají panely. Ukazoval mi CAD program pro návrh a výpočet ocelových výstuží do betonu a byla to docela hoňka spočítat takovej nosník s dynamickým zatížením. A hlavně vedle zkušebny byly hromady různě popraskanech panelů po testech.
Protože chceš stavět mašinu relativně velkou, nebudeš mít pravděpodobně problémy s místem a to je důležité. Po svých zkušenostech už bych se nikdy nesnažil stavět žádný stroj "od začátku", pokud to nemá být 60ti kilové prdítko na stůl. Pokud chceš mermomocí beton, tak si najdi takové bouřlivější vlákno o poslední betonové mašině a řeš to třeba jako Andrews. Za sebe bych zvolil koupi slušné nástrojařské mašiny v NC provedení za 100t koupíš docela slušnou a hlavně vybavenou a tu bych repásnul a předělal řízení na něco nového. Tady je výběr veliký. Třeba to není to, co jsi chtěl slyšet, ale betonovku (myslím tím dobrou) tady ještě nikdo nepostavil.

Kotvy pro oka tam jsou viz. obr. nahoře s hmotností dilu okolo cca 200 kg základna a 150 kg portál počítám obrobení mám již předběžně domluveno na 2 místech - vyhraje cena a přesnost. S místem to zase tak růžový není, to co plánuju je tak maximum jak velikostí tak hmotností. Variantu staršího stroje v hmotnosti cca 800 a více kilo nemám šanci dopravit na místo. Takže asi tak.
No a taky to postavit beru jako výzvu
No a taky to postavit beru jako výzvu

No koukni na to tak že tu mašinu stavíš jako samonosnou konstrukci (jinak bys jí musel zabetonovat do podlahy nebo zalepit do stojanu svařeného z I a U profilu alespoň 250 -300mm ,žádnej jeklík 80x80) tak že je vlastně postavená na 3 body ,na a teď si to postav na 3 body (myslím v počítači )třeba o průměru 20 mm a zkoušej jí na krut tam zjistíš že ta základna je na krut úplně v pr... Tak že potřebuješ na základně přídat hmotu .Stavba stroje je jako piramida základ co nejtužší a skončíš u vřetena jako nejsubtilnější části. Každej stroj musíš stavět jako profi (zlevnit můžeš jen komponenty jako šrouby ,serva krokáče systém ,základ musí být co nejlepší abys moh upgradovat )jinak je lepší koupit čínu a nic neřešit.pk9 píše:Co na tom MT je blbě - viděl jsem nějaká videa a působilo to na mne vcelku dobřefmodel píše:jj inpirace i s chybama
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jak se dá sehnat ten UHPC beton? Nepředpokládám, že by se dal objednat mix se 1/4 kubíku betonu
nebo že by se to dalo rozumně udělat doma v míchačce?

Aleš Procháska
Nevím jak jseš na tom s možnostma ,ale já bych stavěl mašinu jako svařenec, ale z desek o tloušťce 12-20mm a s ativibrační výplní třeba pískovnou nebo tím nabejvajícím betonem .Ve výsledku to je rozebiratelný a je to obrábění kovů což je dost zmáknutý.Na keci že svařený stroje jsou na hov... kašli většina lidí jenom papouškuje vžitý teze a přítom je to docela normální a většina zakázkovejch mašin i u těch nejlepších firem se tak staví , jen to nesmíš stavět z 3ky nebo 5ky plechu , a je potřeba to trochu rozumě nakreslit .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Našel jsem dodavatele pro drobný odběr v Německu - nedodávají beton ale cement 25 kg = 38,5 Eur i doporučený plastifikátor kamenivo o správných frakcích jsem si sehnal u nás za hubičku.prochaska píše:Jak se dá sehnat ten UHPC beton? Nepředpokládám, že by se dal objednat mix se 1/4 kubíku betonunebo že by se to dalo rozumně udělat doma v míchačce?
poměry jsou dle jejich kalkulátoru. Míchačku nebudu používat standardní stavební ale lopatkovou používá se na míchání omítek.
A to +- je kolik ? v tom betonu mám zatím kalkulaci cca 30000,- +- včetně obrobení základny i portálu - samozřejmě bez mé práce. Souhlasím ,že litina je jistotarobokop píše:A nechcete to radsi z litiny?
Bude to stat +- stejne
Jistejsi a kvalitnejsi vysledek zarucen

model, zaformování, odlitek a obrobenírobokop píše:No to myslim ze bychom se meli realne vejit

Problém je ale v tom, že jsem z Karlových Varů a tady ty možnosti jsou velmi omezené. Vždycky když tady čtu vaše příspěvky tak tiše závidím

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak mam nabidku za 50kc za kg vcetne zaformovani a jak jsem pochopil i modelu
Ty bych pripravil asi sam protoze bych chtel podobne stroje 3
Nevim na kolik vyjde zihani ale hadam ze ne moc
Dalo by se svepomoci, uz jsem to u litinovych x setkilovych svarencu delal
Prefrezovani mam kde takze jen doprava a platky
Nejedna se o komercni uvahu spis o to pomoct si sam
Komercne by ty ceny museli byt jinde
Ty bych pripravil asi sam protoze bych chtel podobne stroje 3
Nevim na kolik vyjde zihani ale hadam ze ne moc
Dalo by se svepomoci, uz jsem to u litinovych x setkilovych svarencu delal
Prefrezovani mam kde takze jen doprava a platky
Nejedna se o komercni uvahu spis o to pomoct si sam
Komercne by ty ceny museli byt jinde
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak prefrezovavat to budes
Material platit budes
Me tam prijde u te litiny navic jen to zihani
To spravi dve palety cihel co jsou za barakem a par pytlu dreveneho uhli ale mozna to nekde udelaji bez papiru i levneji
Ofrezuju ti to klidne za absolutni naklady kdyz to bude litina
Zadny beton na masinu nechci i kdyz by se melo frezovat jen zalite zelezo
Jde o to ze kdyz by se delalo tech setu vic bylo by to zase levnejsi
Neco to stat bude v obou pripadech
Ale prijde mi to vicemene stejne drahe ale nesrovnatelne lepsi
Navic slevarny se dnes honi i o to aby to mohli zihat a obrabet a prisli tak jeste k nejake korune
Z pohledu prevazeni odlitku sem tam mezi subdodavateli to je cenove taky hodne zajimave
Proste kdyz se na to podivas komplexne z pohledu vsech nakladu tak mi ta litina prijde za priblizne srovnatelne naklady o dost lepsi
Ted neco nechavame lejt na obrabeci stroj tak zkusim poreferovat i s cenou a fotkami
Delal jsem nekolik rozpoctu a vyslo mi to vzdy jako nejlevnejsi
Vuci zvazovanym alternativam:
Obrabeny cinsky granit dle vykresu
Svarenec z desek ve srovnatelne tloustce jako uvazovana litina.
Betonovy odlitek z vhodneho materialu vcetne vyztuzi a montaznich ploch a jejich obrobeni.
Material platit budes
Me tam prijde u te litiny navic jen to zihani
To spravi dve palety cihel co jsou za barakem a par pytlu dreveneho uhli ale mozna to nekde udelaji bez papiru i levneji
Ofrezuju ti to klidne za absolutni naklady kdyz to bude litina
Zadny beton na masinu nechci i kdyz by se melo frezovat jen zalite zelezo
Jde o to ze kdyz by se delalo tech setu vic bylo by to zase levnejsi
Neco to stat bude v obou pripadech
Ale prijde mi to vicemene stejne drahe ale nesrovnatelne lepsi
Navic slevarny se dnes honi i o to aby to mohli zihat a obrabet a prisli tak jeste k nejake korune
Z pohledu prevazeni odlitku sem tam mezi subdodavateli to je cenove taky hodne zajimave
Proste kdyz se na to podivas komplexne z pohledu vsech nakladu tak mi ta litina prijde za priblizne srovnatelne naklady o dost lepsi
Ted neco nechavame lejt na obrabeci stroj tak zkusim poreferovat i s cenou a fotkami
Delal jsem nekolik rozpoctu a vyslo mi to vzdy jako nejlevnejsi
Vuci zvazovanym alternativam:
Obrabeny cinsky granit dle vykresu
Svarenec z desek ve srovnatelne tloustce jako uvazovana litina.
Betonovy odlitek z vhodneho materialu vcetne vyztuzi a montaznich ploch a jejich obrobeni.
Nenech se odradit strojaři, kteří takovému materiálu nehoví a nerozumí mu
je to přeci jenom kompozit a toho "železa" v armování na % moc není
... a raději se inspiruj u stavařů pokud půjde o technologii využití a použití tohoto materiálů
a naopak co se do způsobů použití výsledného stroje si nech poradit tady
Zpátky k stavbě (téměř doslova) co se kotvení týče třeba tady nebo tady a neco o materiálu, armování, výpočtech atd.
S betonem a natož s UHPC je to tady obdobné jako u tých svařenců
, určitě to není jednoduché, určitě to na profi úrovni bude i věda, ale dle mne pokud se do toho pustíš s rozmyslem a selským rozumem, necháš si poradit stavaři i dodavatelem toho cementu, tak by byl čert v tom aby to pro hobby účel neplnilo svou funkci
pozor hobby tady chápe každy jinak, jak jsem už tady psal.
Držím pěsti a přeji výdž až do zdárného dokončení díla.
Mimochodem ten dodavatel nanoduru v malém by mne silně zajímal třeba i do SZ.

Zpátky k stavbě (téměř doslova) co se kotvení týče třeba tady nebo tady a neco o materiálu, armování, výpočtech atd.
S betonem a natož s UHPC je to tady obdobné jako u tých svařenců

Držím pěsti a přeji výdž až do zdárného dokončení díla.
Mimochodem ten dodavatel nanoduru v malém by mne silně zajímal třeba i do SZ.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak ja na to hledim z pohledu ekonomiky a vysledneho efektu
Ten efekt je jasny litina je litina
Cela se da obrobit atd...
Dodatecne upravy jsou mozne
Co se tyce toho betonu
Staci si spocitat cestu do plzne pro material
Cesty pro zelezo
Predobrobeni
Svareni rovnani
Cesty kolem tech konzultaci
Material pro formovani
Dokoupeni vercajku na sestaveni formy
Stovky hodin prace a usleho mozneho vydelku jinde
Jen hrubym odhadem se dostavam ke 30tce za tyhle vedlejsi naklady
Oproti tomu ta litina vychazi jako par veceru u pocitace
Objednavka mailem a za mesic jedna cesta pro skladacku kterou jen sesroubuju
Ono to zprvu vypada stlucu si salung a nakidam to tam doma na zahrade a budu to mit zadarmo
Ale to je prave ta chyba techhle uvah
Snazim se do toho vnest trosku komplexnejsi pohled
Ten efekt je jasny litina je litina
Cela se da obrobit atd...
Dodatecne upravy jsou mozne
Co se tyce toho betonu
Staci si spocitat cestu do plzne pro material
Cesty pro zelezo
Predobrobeni
Svareni rovnani
Cesty kolem tech konzultaci
Material pro formovani
Dokoupeni vercajku na sestaveni formy
Stovky hodin prace a usleho mozneho vydelku jinde
Jen hrubym odhadem se dostavam ke 30tce za tyhle vedlejsi naklady
Oproti tomu ta litina vychazi jako par veceru u pocitace
Objednavka mailem a za mesic jedna cesta pro skladacku kterou jen sesroubuju
Ono to zprvu vypada stlucu si salung a nakidam to tam doma na zahrade a budu to mit zadarmo
Ale to je prave ta chyba techhle uvah
Snazim se do toho vnest trosku komplexnejsi pohled