TOS FA-3U stůl dojel nadoraz a kousnul se

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Karol2

10. 10. 2016, 11:13

Dobrý den
Jsem tady nový a hned s problémem. Při frézování drobné duralové součástky mi nevypnul spínač krajní polohy pracovního posuvu stolu a dojelo to doleva tak jako nikdy předtím a kouslo se to, motor byl odpojen ochranou. Nyní není možné se stolkem hýbat do žádné strany a to ani rukou. Závitový šněk pod stolkem se nehne ani o kousek. Zajímavé je, jak jsem se s tím hrál, drážkovaný hřídel zespodu stolu lze otáčet rukou a s ním se otáčí i motor posuvu (při vypnutém stroji).

Má tady někdo prosím s touto frézou nebo s podobnou zkušenosti a napadá ho co s tím ? Kde by mohla být chyba ? Ten spínač d krajní polohy dám dokupy i s elektrikou, to není problém, spíš mě trápí ta mechanická kouslá část, jelikož netuším jak to vypadá pod tím stolkem a tudíž kde to může být kouslé. Ostatné posuvy jdou v pohodě. Obávám se nutnosti rozebrat stolek a kouknout se dovnitř, ovšem nemám jeřáb a ta bestie je dost těžká.

Děkuji předem za nápady, rady a vaše zkušenosti.

Karol
testone
Sponzor fora

11. 10. 2016, 6:23

u FA3 je v podélném stole vypínač pohonu, teď si nevzpomenu na které straně stolu to je, je to taková páčka zepředu na straně, dost často uražená, o které málokdo ví k čemu je
tím se odepne šroub od té drážkované poháněcí hřídele
to asi bude vyskočený/vypnutý, zároveň ale bude stůl na doraz
zkus přiměřeným násilím (točením šroubem pákou) vrátit stůl do nějaké normální polohy a pak prozkoumej funkci toho vypínače
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
qwer

11. 10. 2016, 6:55

To je zaujímavé- na posuvoch je momentová spojka, a tá by to mala ochrániť, asi to bude tá páčka, ktorou sa vypína posuv, a zapína náhon na otočný stôl, ako píše kolega. Tá tyč s drážkou práve slúži na pohon toho koliečka na pohon otočáku, a keď sa točí s motorom, znamená, že je zapnutý. Je možné že ti to prepol ten stôl ako sa dostal do krajnej polohy, pretože to prepákovanie je práve tam, kde má stôl krajnú polohu. Pozri či ti neustrihlo aretačný kolík na tej prepínacej páke (v krúžku). Ak sa nedá tá páčka posunúť do pravej polohy, mal by si mal povoliť tie 4 imbusy na pravej strane stola, uvolnené čelo posunúť pár mm vpravo, vrátiť páku zap. otočáku do pravej polohy, a malo by to ísť.
X 010.JPG
capumpor

11. 10. 2016, 11:15

Přetěžovací spojka by v takových případech měla začít přeskakovat jako příklep na vrtačce. To se nestalo. Zkus vyměnit ruční ovládací kolečko za kliku na zvedání konzoly a opačným směrem šroub vytočit. Pujde to blbě. Páčka v kroužku na to vliv myslím nemá. Máš zaseklej posuvovej šroub.

Jsem teď v práci, večer napísu víc
Sběratel strojů :-)
T.Andrlik

12. 10. 2016, 7:10

Stalo se mi to take, ale na jine frezce.
Sroubem neslo zaboha hnout. Az jsem ohnul kliku :roll:
Nakonec stacilo povolit 4 imbusy co drzi ulozeni sroubu na koncich stolu a povolilo to ;-)
capumpor

12. 10. 2016, 8:43

Byl jsem se na to teď podívat. Záleží asi na které straně si to nakopnul.
Na pravé straně: Konec šroubů na pravé straně má podložku o kterou se opírá axiální ložisko. Závit končí zápichem tak se asi matka zatáhla až k té podložce, resp ke konci zápichu. V tomto případě asi povolení celého domku nepomůže a budeš muset pouze silou.
Na levé straně: Zde by mohlo pomoci kdybys sundal všechny díly navlečené na šroubů. Drží je kolík. Půjde asi vyrazit hodně špatně, možná bude potřeba ho odvrtat. Potom by se šroub měl uvolnit.
V každém případě musíš vyřadit podélný posuv pákou. Potom je třeba zkontrolovat a seřídit přetěžování spojku, aby se to příště nestalo. To vyhodilo ochranu na posuvovém motoru? Spojka měla správně začít přeskakovat.
Ještě bych možná zkusil povolit šroub nejmenším posuvem, ale opatrně.
Sběratel strojů :-)
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“