Před dvěma týdny jsem koupil soustruh VOLMAN S-45, dle štítku je to ovšem TOS S-45 z roku 1948. Pro zajímavost je stav lože ucházející, elektroinstalace nebyla původní, byla na 4-vodič, izolace se častečne rozpadaly, takže jsme udělali kompletně novou z moderních prvků. Otočný držák nožového suportu byl dost vyhnilý, stržené hlavy šroubů, nějakou chvíli to zabralo. Dobrou zábavou bylo čištění nádrže na ŘK (obsahovala kromě spousty jiného i jednu mrtvou myš).. Ještě na tom je sousta další práce, to si dovedete představit (rozbitá blokace příčného posuvu například).
Nemohl bych někoho poprosit o návod? Hledal jsem cokoli na internetu naprosto bezúspěšně a dlouho (ano v katalogu strojů u tumlika je o něm řádek v tabulce, ale to ještě není úplně ono). Stroj je sice dost podobný S-28, ale úplně ono to asi není. Jestli tomu správně rozumím, S-28 nepotřebuje reverzaci motoru při změně polohy páky předlohy (myslím tu páku nejvíce napravo na vřeteníku), brzda je řešena jinak (a ta moje potřebuje seřídit) a další.
V případě, že návod už na světě neexistuje, nemohl bych poprosit nějakého znalce o odpověď na dvě specifické otázky?
1) Jak se používá střední páka na vřeteníku v součinnosti s pákou předlohy? Je třeba ji pro bežné posuvy přeřadit pokud je přeřazena páka předlohy (pravá páka, která spouští i motor přes koncák)?
2) Jaký olej do vřeteníku? Jestliže pro S-28 bych použil OL-J22 (OL-J10 je asi moc řídká, jak jsem se snažil přepočítat viskozity), mám koupit pro S-45 to samé?
Mnohokrát děkuji za reakce.
A pro ilustraci pár obrázků: