STEPFOUR 760
Ahojky, pořídil jsem zánovní (tedy spíše starší typ) vyše uvedené frézky a dost mě štvalo, že posuvy nejsou vůbec kryté, ba co víc, spíše fungovaly jako lapače pilin. Sem vymyslel a následně realizoval kryty z těsnících lišt podedveře (takové ty nalepovací štětiny). Nemáte s tim někdo nějakou zkušenost? Vydrží a je to vůbec funkční? ještě jsem to nezkusil
Máte někdo nějaký fígl na lapaní pilin z duralu? Díky

Když už to celé jezdí takhle navolno (Mimochodem, kolik je prohyb pod vřetenem?), tak bych volil ochranné vaky. Prostě skládací pytel na jedné i druhé straně od vřetena. Podle fotek hádám, že ti jde hlavně o tu Y osu...
Radek
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
jejda prohyb jsem neměřil, jen s tim tak blbnu, bo jsem ouplnej mateur. Předně jsem řešil zakrytí Xpojezdu, protože byly v lapacim tunelu a blbě se čistily a mazaly. To Y jsem zatim oželel, je k němu lepší přístup. Tuším, že asi tato konstrukce frézky nebyla uplně zdařilá, proto ji asi záhy výrobce opustil 

balza, překližka, dural - dělám letadýlka a něco občas klukům na vrtulnik
Nemáte někdo zkušenost s opravou (vymezenim vůle) u pouzder na linearu původně asi keramizovaných? Dik
Dik za tip 

prosím o pomoc, jsem naprosty začátečník a stala se mě nemilá věc. Jeden večer jsem frezku v pořádku vypnul a druhý den začala zlobit. Začal vynechávat občas krokáč na Y. Napřed jsem myslel, že se ucpala matice, tak jse ji 2x vyčistil a nic. Pojezd se tak 1-2x z 10 nerozjede, jen sebou škubne. Když se rozjede tak už jede. Jde ale také ťukáním při ručním ovládání popojíždět po krocích cca 1/8 otačky trapezu. Nemám možnost vyzkoušet jinou elektroniku ani motor. Nedá se alespoň typnout čím by to mohlo být, abych nemusel kupovat hromadu dílů, které by mě byly na prd. Děkuji moc za každý nápad.
Tipnout...
Máš-li možnost, přepoj k motoru Y dráty z jiné osy. Tím rozdělíš problém na: Je to elektronika osy / je to motor + mechanika.
Je-li motor připojen spojkou, můžeš jí sundat nebo povolit a zkoušet: dělá to motor naprázdno nebo v záběru?
Pokud do stroje nesáhneš, koukáním (asi) nic nezjistíš...
Radek
Máš-li možnost, přepoj k motoru Y dráty z jiné osy. Tím rozdělíš problém na: Je to elektronika osy / je to motor + mechanika.
Je-li motor připojen spojkou, můžeš jí sundat nebo povolit a zkoušet: dělá to motor naprázdno nebo v záběru?
Pokud do stroje nesáhneš, koukáním (asi) nic nezjistíš...
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
Ahoj,
doporučuju rozebrat a vyčistit, pokud se ti nechce tak nejdřív povol tr. šroub od motoru a vytáhni ho i s maticí z domku y. Pokud samostatná osa Y pojede v pohodě je problém v matici. Pokud bude problém v matici tak jí nejdříve úplně povol ( předpokládám že máš tu verzi kde se dá utáhnutím vymezit vůle) a zkus to pokud bude povolená a chyba zmizí jsou tam velké odpory tedy vyčistit matici i šroub. Hodně se stává že se dostane bordel do kostky Y tak to taky vyčisti. Další možnost je zkusit prohodit moduly v řídící jednotce třeba mezi Y a Z, pokud se chyba přesune na Z je problém v modulu. Neboj se moduly prohodit pokud máš elektroniku SF-1 což asi ano je to záležitost na 15 minut. stejně tak můžeš zkusit jestli není chyba v kabelu ( pokud máž verzi kde vedou z elektroniky 4 konektory a do frézky 2 konektory je to tuším elekronika X X1 to 1 v mašině, Y Z do 1 v mašině pokud se chyba pro prohození přemístí je to v kabelu). Další možnos je že máš povolenou spojku na motoru nebo na šroubu Y a díky špíně to jede ale občas se to protočí. Stejným způsobem můžeš zkusti prohodit motory mezi Y a Z , tím vyloučíš chybu v motoru ( v to ale moc nevěřím). Zkoušej to v modu nastavení reference at nemusíš řešit hlídání konce stroje.
doporučuju rozebrat a vyčistit, pokud se ti nechce tak nejdřív povol tr. šroub od motoru a vytáhni ho i s maticí z domku y. Pokud samostatná osa Y pojede v pohodě je problém v matici. Pokud bude problém v matici tak jí nejdříve úplně povol ( předpokládám že máš tu verzi kde se dá utáhnutím vymezit vůle) a zkus to pokud bude povolená a chyba zmizí jsou tam velké odpory tedy vyčistit matici i šroub. Hodně se stává že se dostane bordel do kostky Y tak to taky vyčisti. Další možnost je zkusit prohodit moduly v řídící jednotce třeba mezi Y a Z, pokud se chyba přesune na Z je problém v modulu. Neboj se moduly prohodit pokud máš elektroniku SF-1 což asi ano je to záležitost na 15 minut. stejně tak můžeš zkusit jestli není chyba v kabelu ( pokud máž verzi kde vedou z elektroniky 4 konektory a do frézky 2 konektory je to tuším elekronika X X1 to 1 v mašině, Y Z do 1 v mašině pokud se chyba pro prohození přemístí je to v kabelu). Další možnos je že máš povolenou spojku na motoru nebo na šroubu Y a díky špíně to jede ale občas se to protočí. Stejným způsobem můžeš zkusti prohodit motory mezi Y a Z , tím vyloučíš chybu v motoru ( v to ale moc nevěřím). Zkoušej to v modu nastavení reference at nemusíš řešit hlídání konce stroje.
diky za tipy. Trapez nejede ani samostatně bez vozíku. Zitra zkusim prohodit ty kanály. Elektroniku mam asi sf-2 (má výstup na relebox)
na elekronice je to zezadu napsáno, spíš máš ale sf-1, dělají ji ve verzi pro 3 nebo 3 motory a připojení koncových spínačů . jako 5 konektor je tak připojení 2 relé a ref. spínačů to je 5 deska na základovce. Pokud by to bylo modulem tak tu nějaké rezervní mám tak ti ho v nejhoršim můžu půjčit pro odzkoušení. Zkus nejdřív ty kabely a prohodit motory, sou na konektor tak by to neměl být problém