Ahoj, zkoušel jste někdo nějak vpočítat přehozením kol ke stoupání závitů na závit se stoupíním na 3,00mm
Jedná se o soustruh Asist 550W a tabulka je do max2,5mm.
ASIST stoupání závitů
- Zdenek Valter
Samozřejmě že to jde, ale je to docela šrumec.bronek999 píše:Asi existuje dovod preco je tabulka len do 2,5mm.
Keby sa z existujucich kolies dal poskladat prevod na stupanie 3mm tak verim ze by to do tabulky dali.
Stoupání šroubu je 1,5 mm na otáčku.
Jestli je pro 1,5 poměr kol ABCD
40, 60, 60, 40
Pak je jasné, že C kolo není potřeba a na B nezáleží. Tzn. je to poměr A/D 1:1.
V tomhle případě bych asi doporučoval A 60z a D 30z tedy poměr 2:1

V příloze tabulka v excelu pro výpočty
- Přílohy
-
- Vypocet_prevodu_pro_zavit.xls
- (172.5 KiB) Staženo 397 x
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Dělal jsem nenáročné šneky pro kola s M=1, tedy s potřebným stoupáním 3,14 mm. Kola A/B/C/D jsem tam dal 50/40/60/36 tedy stoupání vyšlo na 3,125 mm, což pro mojí aplikaci bylo postačující. Pro stoupání 3,0 mm jedna z možných kombinací vychází na 45/30/60/45. Snad by tam taková kola taky šla poskládat. Možných kombinací je víc. Tak ať se zadaří!
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
- Zdenek Valter
Jak jsem psal výše pro tenhle triviální posuv vystačíš jen s třemi koly AB a D. Já bych navrhoval 60, 45, 30 tyto kola jsou všechna ze základání sady.613ziza píše:Dělal jsem nenáročné šneky pro kola s M=1, tedy s potřebným stoupáním 3,14 mm. Kola A/B/C/D jsem tam dal 50/40/60/36 tedy stoupání vyšlo na 3,125 mm, což pro mojí aplikaci bylo postačující. Pro stoupání 3,0 mm jedna z možných kombinací vychází na 45/30/60/45. Snad by tam taková kola taky šla poskládat. Možných kombinací je víc. Tak ať se zadaří!
Jasně, že možných kombinací je "iks". Já mám vyzkoušenou jenom extrakombinaci pro stoupání 3,125. Uvedená kola mně na lyru poskládat ještě šla. Třeba se někomu bude již vyzkoušená kombinace pro M1 stoupání hodit?Zdenek Valter píše: Já bych navrhoval 60, 45, 30 tyto kola jsou všechna ze základání sady.

Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
- Zdenek Valter
Jenže pro modulový závit čtyři kola potřebuješ téměř pokaždé613ziza píše:Jasně, že možných kombinací je "iks". Já mám vyzkoušenou jenom extrakombinaci pro stoupání 3,125. Uvedená kola mně na lyru poskládat ještě šla. Třeba se někomu bude již vyzkoušená kombinace pro M1 stoupání hodit?Zdenek Valter píše: Já bych navrhoval 60, 45, 30 tyto kola jsou všechna ze základání sady.Víš přece, jak u Asista se to tam "snadno"
montuje. Pravda, kolo s 36 zuby v základní sadě nebylo.

Pro takovéto triviální stoupání, synchronní v celém násobku se stoupáním závitu šroubu posuvu, by Ti v principu vždy stačili kola jen dvě

Podle tabulky co mám já, jsem chtěl udělat logicky jak je u M1,5 a kolo D nahradit kolem s 80Z a dostal bych se na 3mm na otáčku.
Praxe je ale taková že tam to kolo Z80 prostě nedostanu.
Praxe je ale taková že tam to kolo Z80 prostě nedostanu.
- Přílohy
-
- Posuv.pdf
- (3.96 KiB) Staženo 438 x
Jó, a ještě takovej poznatek.
Kolem A a D nelze hýbat osovou roztečí, takže tam nejdou hodit kola jak se hodí a musí se proto použít kola B a C.

Kolem A a D nelze hýbat osovou roztečí, takže tam nejdou hodit kola jak se hodí a musí se proto použít kola B a C.
- Zdenek Valter
To je jasné proto jsem říkal to očisté teorii.potraviny píše:Jó, a ještě takovej poznatek.![]()
S 80 zubovým kolem je u Asistů potíž - brání jim kryt motoru - u CQ ten kryt nevadí je kratší.