Frezovani krivek

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
fmodel
Kontaktovat uživatele:

3. 11. 2016, 7:58

mladysoustruznik píše: No ja to tak extremne neberu. Respektuju, ze nekdo si praci rad ulehci v maximalni mire. )
No mě to živí a můj čas je drahej ,tak bych to poslal na laser a bylo by vyřešeno ,ani na CNC bych to nedával ikdyž ho mám na dílně
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mladysoustruznik

3. 11. 2016, 8:31

Kazdyho cas je drahej :wink: ... to co ale delam v dilne je mu konicek a chci si ho uzit v maximalni mire, kdyz uz si ten cas na to najdu a udelam, takze zadavat to nekomu dalsimu by popiralo cely smysl meho konani.
Prave to snazeni a uceni je soucasti cele zabavy, nikoliv potreby si neco dokazat.
turbyho

3. 11. 2016, 11:24

Thomeeque píše:Proč ne?
Protoze "remenicka" je malicka a na maly reminek :lol:
Thomeeque

4. 11. 2016, 10:35

Y a Z by šlo možná udělat nasazovací a bez řemeniček :)

EDIT: X nejspíš taky.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
turbyho

4. 11. 2016, 10:42

jo asi by to slo. jen ty trapezove srouby maji beznou vuli takze by se to muselo prekopat. a na to nemam zkusenosti a ani schopnosti. Na X bych asi jeste zvladnul sroub vymenit, ale na Y a Z bych si uz asi netroufnul.
Thomeeque

4. 11. 2016, 10:45

Aha, vůle nejde vymezit? Jak je zhruba velká? Nebo je to v různých úsecích různý podle vyběhanosti?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
turbyho

4. 11. 2016, 11:36

Vule je myslim bezna jaka byva u tehlech stroju, cca 0.1mm. Nevim o tom, ze by tyhle konvecni stroje byly nekdy uplne bez vule a ze by bylo mozne vuli zcela vymezit. Ale pokud placam kraviny, opravte me prosim.
RaS

4. 11. 2016, 11:45

čistě teoreticky i s vůlí 0,1mm po překopání na CNC to objede křivku podstatně přesněji a hlavně efektivněji než někdo kdo se bude snažit jezdit podle kopírovacího palce.. a při tom kopírování nastává taky problém kde vzít tu šablonu? takže nejdřív nějakej výpalek a jsme zase na začátku.. prostě s cnc je to uplně někde jinde..
pochopím argument nemám na to peníze, neumím to udělat.. ale argument, že mi ta klasika stačí, že to tak dělali i před sto lety je pro člověka co už cnc zkusil nepředstavitelná.. a že to mám jako hobby? no a co to jako hobby výrobky nemohou mít pěkné křivky,dokonale sražené hrany, 3d plochy? proč se v hobby sféře v dnešní době omezovat?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
turbyho

4. 11. 2016, 12:16

jenze kdyz uz predelavat takhle velkou masinu tak by melo smysl to udelat poradne. a na to si sam netroufnu neb to neni jen o sundani noniusu a pridelani serv. ja tomu rozumim, nejak by to fungovalo, ale zadna hitparada by to nebyla.

spise by me zajimalo jestli by to slo udelat poradne a pripadne jak. preci jen ten stul se pohybuje v Z s celou prevodovkou a je znacne tezky. respektive klicove je asi jestli by slo nahradit trapezy za kulickove srouby, pak uz by to asi zasadni problem nebyl. ale jak pisu, me zkusenosti konci u maleho CNC routeru z hliniku. vse vetsi jsem uz koupil hotove.

Ale na tohle by to uz asi chtelo nove tema :D
Miller
Sponzor fora

4. 11. 2016, 1:21

turbyho píše: ...Ale na tohle by to uz asi chtelo nove tema :D
Ne, ne, tohle by už asi chtělo nové fórum, tady jsi na c-n-c, tak co jsi cekal, koukej předělávat :lol:
Mini soustruh SC-4
turbyho

4. 11. 2016, 2:17

no ja jen ze jsme uz trochu offtopic...
Thomeeque

4. 11. 2016, 3:35

turbyho píše:jenze kdyz uz predelavat takhle velkou masinu tak by melo smysl to udelat poradne.
Většinou se tady dospělo k tomu, že to pořádně nejde, bude to vždy kompromis ve srovnání s nativním CNC strojem a vyjde líp pořídit nějaký starý CNC a zrepasovat.

I samotný krokáče točící kličkama nadělají spoustu parády, není to moc práce ani peněz a dá se to udělat celkem neinvazivně (takže pokud se to neosvědčí, žádná tragédie).

Offtopic to já myslim neni, je to alternativa i pro mladýho soustružníka.

T.
turbyho

4. 11. 2016, 4:25

no prave, nebude to k nicemu. si vem, co to udela s vuli 0.1mm kdyz pojedes treba 10 roku + a pak 20 kroku - a tak stale dokola.
Thomeeque

4. 11. 2016, 4:34

Nebude to stále tam, kde to má bejt, s přesností ±0.1mm?
Jimmy

4. 11. 2016, 5:24

Když vy to furt nechápete. :D
Třeba já se ke strojařině dostal sám coby ke koníčku až před pár lety. Jinak jsem do nedávna studoval na střední a vejšce elektro se specializací na průmyslovou automatizaci a programování. Teď pracuju v jedný velký automotive společnosti coby PLC programátor a technik. Nemyslím si tedy, že bych měl problém namlátit do klávesnice program pro cncčko, dokonce bych si asi i nějaké starší mohl dovolit, případně provést retrofit. Čiže u mě to není o lenosti, penězích a nebo předsudcích vůči moderní technice. Jen si prostě rád v sobotu odpoledne zalezu do dílny a těch pár věcí, který zrovna potřebuju, si udělám hezky postaru na starejch mašinách, který si tam opečovávám, jsem celej od šmíru a od špon a mám z toho radost. :wink: :lol: Myslím si, že mladysoustruznik to má zrovna tak a vy mu kazíte radost krokáčema a řemeničkama. :twisted:
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“