roztrhl se pytel
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/6746586 ... frezku.php" onclick="window.open(this.href);return false;
https://stroje.bazos.cz/inzerat/67462663/Frezka-MAS.php" onclick="window.open(this.href);return false;
https://stroje.bazos.cz/inzerat/67462663/Frezka-MAS.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
... je to tak. Pred rokem nebylo mozne cokoliv sehnat, za rozumne penize uz vubec ne. Ted se kazdy den objevuji nove a nove levne stroje, pripadne i drazsi stroje za zajimave ceny. Obcas u pivka o pricinach polemizujeme. Mozna nam nedochazi, ze rozumnejsi soudruzi uz berou drahu ... 

no pěkný. ještě to chce trochu blíž k Hradci Králové 

No troufl bych si říct, že důvodem je to, že jsou tyto stroje již překonané a dostupnost CNC u kde koho v práci potom pozbývá smysl si hrát doma s tímto.
O stavu těchto strojů nemluvě (stará elektroinstalace, opotřebené ozubené převody apod.) už je zřejmě těžké i takovýto stroj zrepasovat, když už vám za flašku nebo cigára nikdo nevyrobí náhradní díly.
Navíc si otcové hrajou již s jinýma hračkama - mobily, tablety, elektronické stavebnice, stolní cnc routery.
A možná polovina těchto strojů je také z pozůstalostí - fachmani vymírají?
A ti co takovýto stroj využijí k práci tak těch ubývá - když je dneska všechno spotřební, většina věcí je z plastů a co je z kovu tak minimum opravitelného.
To je můj příspěvek až budete příště diskutovat u piva... já tam asi nebudu, protože alkohol piju je vyjímečně

O stavu těchto strojů nemluvě (stará elektroinstalace, opotřebené ozubené převody apod.) už je zřejmě těžké i takovýto stroj zrepasovat, když už vám za flašku nebo cigára nikdo nevyrobí náhradní díly.
Navíc si otcové hrajou již s jinýma hračkama - mobily, tablety, elektronické stavebnice, stolní cnc routery.
A možná polovina těchto strojů je také z pozůstalostí - fachmani vymírají?
A ti co takovýto stroj využijí k práci tak těch ubývá - když je dneska všechno spotřební, většina věcí je z plastů a co je z kovu tak minimum opravitelného.
To je můj příspěvek až budete příště diskutovat u piva... já tam asi nebudu, protože alkohol piju je vyjímečně

Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

Já to vidím tak že si pár lidí co mělo možnost levně sehnat mašinu naivně myslelo že bude po práci na těch mašinkách dělat za těžký prachy, a za dva roky vydělaj na novej barák,což se nestává .Tak že podle hesla lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše .
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
No to je vlastně jen důsledek toho co píšu výšefmodel píše:že bude po práci na těch mašinkách dělat za těžký prachy, a za dva roky vydělaj na novej barák,což se nestává

A hlavně to není jen o strojích... také to chce mít obchodního ducha a najít si ty správné zakázky

jj hlavní je ta naivita.
Ještě uvažuji:
- což o to, ono kdyby takovejhle stroj byl stopro funkční tak mě by se třeba do dílny hodil... třeba některé přípravné nebo hrubovací operace by byl u mě produktivní i tento stroj
ale pouze jako doplňkový stroj - stejně ho budu muset pořídit když tak nad tím přemýšlím.
- což o to, ono kdyby takovejhle stroj byl stopro funkční tak mě by se třeba do dílny hodil... třeba některé přípravné nebo hrubovací operace by byl u mě produktivní i tento stroj

Jako doplňkový stroj mají určitě klasické frézky svoje místo a dlouho ještě mít budou. V nástrojárně, kde dělám, máme ještě dva frézaře s poloviční sazbou, než je na CNC. Jsou prostě díly, kdy menší přesnost nevadí a na klasice se udělají někdy rychleji, než na CNC. Z tohoto důvodu se pořád vyplatí provozovat klasické soustruhy. Jediný důvod, proč zaniknou je ten, že se pomalu nikde nevyučí obsluha těchto strojů. Prostě docházejí lidi.
U soustruhů to platí dvojnásob kvůli upínání, lunetám, koníku apod. - zapoměl jsem na něco?bobik píše:Z tohoto důvodu se pořád vyplatí provozovat klasické soustruhy.
Klasické soustruhy myslím budou mít ještě hodně dlouho své místo v dílnách apod.
Jak je tomu u brusek na kulato a na plocho? Nahrazují se v provozech CNC bruskami? Jakou máte zkušenost? (nebo mají moderní CNC takovou přesnost a moderní frézy dělají takový povrch že se minimalizuje počet brusných operací?)

Nejdřív budeš muset specifikovat odvětví
rozdíl bude nástrojárna ,modelárna,firma zabývající se repasí strojů a úplně něco jiného bude sériová výroba třeba pro nějakou montovnu.

U součástí s vysokou přidanou hodnotou se asi konvenční obrábění udrží ještě velmi dlouho. Zrovna tak v opravárenství, těžkém obrábění, prototypových dílnách apod.
Co se týče rovinných brusek tak v nástrojárnách co jsem měl možnost vidět zůstávají stále klasické neCNC brusky. Repasované vybavené odměřováním.
Na obroušení desek matric, úhlování apod není žádná cnc potřeba. V tvarovém broušení už asi ano, ale to je dnes vesměs nahrazeno drátořezy.
Co se týče rovinných brusek tak v nástrojárnách co jsem měl možnost vidět zůstávají stále klasické neCNC brusky. Repasované vybavené odměřováním.
Na obroušení desek matric, úhlování apod není žádná cnc potřeba. V tvarovém broušení už asi ano, ale to je dnes vesměs nahrazeno drátořezy.
Sběratel strojů :-)
Ahoj, prosím poslal bys mi odkaz nebo napsal jak se rozčleňuje těžké, středně těžké a ostatní obrábění? Jako podle čeho se to člení? Pokud je to ujednotněno?capumpor píše:těžkém obrábění...

Mám na mysli obrábění v těžkém strojírenství.
Karusely, velké horizontky, portálové frézky atd. Všude tam kde se vyrábí součástí s vysokou přidanou hodnotou jako rotory generátorů a tak. Dále také v ocelárnách, kde se obrábí ingoty před kováním, aby nebyly v materiálu vměstky.
Snaha stroje modernizovat a přestavovat na cnc řízení asi je, ale nejde to to tak rychle a mnohdy se to nevyplatí.
Karusely, velké horizontky, portálové frézky atd. Všude tam kde se vyrábí součástí s vysokou přidanou hodnotou jako rotory generátorů a tak. Dále také v ocelárnách, kde se obrábí ingoty před kováním, aby nebyly v materiálu vměstky.
Snaha stroje modernizovat a přestavovat na cnc řízení asi je, ale nejde to to tak rychle a mnohdy se to nevyplatí.
Sběratel strojů :-)
Ano rozumím - nepsal jsem to jako narážku, ale prosbu jestli by jste mi členění někdo vysvětlily, když už se to tu zmínilo... určitě to zajímá více lidí.capumpor píše:Mám na mysli obrábění v těžkém strojírenství.
Jestli je třeba určená nějaká váha obrobku od které jde již o těžké obrábění nebo středně těžké obrábění?