Pohon příčného posuvu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
icewing

17. 11. 2016, 10:30

Zdravím všechny pořídil jsem si soustruh firma M.Z.Kodiček a mam problém se zapnutéi příčného posuvu. Podélný je dělenou maticí a na příčný je tam kuzelove kolo skrz které prochází vodící šroub ale nemá drážku na pero a ani to kuzelove kolo nemá uvnitř závit tak nevím jestli mi tam schazi matka ktera by táhla pricny posuv. Poradi mi někdo jestli něco schazi nebo jsem tupec :lol:

http://www.sdilenifotek.cz/fotka/3600/" onclick="window.open(this.href);return false;
fotka mi sem nejde nahrat
Naposledy upravil(a) icewing dne 17. 11. 2016, 11:03, celkem upraveno 1 x.
Pavka

17. 11. 2016, 11:00

Pár fotek by neškodillo.
chb

17. 11. 2016, 11:36

no, na příčný posuv tam nic nevidím

kuželové je na podélný posuv a dělená matka je na řezání závitů - tedy vlastně také podélný posuv
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
salus

17. 11. 2016, 11:50

Tak z té fotky se podle mého názoru nedá moc usuzovat. To kuželové kolo, kterým prochází vodící šroub, tak tam drážka na pero je? :?: . Podle mne tam ani žádná další matka zabírající do vodícího šroubu být nemůže. Viděl bych to tak, že pokud je vodící šroub společný jak pro strojní posuv a pro řezání závitů, tak by musel mít podélnou drážku na pero, které by unášelo to kuželové kolo - pokud tedy to kolo drážku na pero má. Přepínání podélný/příčný posuv a řezání závitů by bylo zřejmě řešené z druhé strany, tam kde jsou nějaké páky pro přepínání posuvů. Další otázkou je zda ten vodící šroub už někdo před Tebou nenahradil jiným a z důvodu zjednodušení výroby "vypustil" strojní posuv a pro podélný používá dělenou matku, která je primárně určená jen pro závity. Podélný strojní posuv Ti funguje? nebo to jede jen při poloze na závity? Předpokládám, že ten pastorek na fotce vpravo dole zabírá do ozubeného hřebenu na loži a je určen právě pro podélný strojní posuv a zdá se, že je jeho pohyb odvozen od toho stejného kuželového kola. Asi se pletu, ale to je jen můj názor. Zkus dát více fotek té mašinky a to i celkové pohledy.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
icewing

17. 11. 2016, 11:54

Podélný mam hřebenem závity rezu dělenou maticí a na tom kuzelovem a obyčejném kole má byt příčných posuv
doncarlos

17. 11. 2016, 12:02

Žádná drážka tam být nemusí, prostě se přitáhne ten šroub úplně vpravo tak, že se kuželové kolo
začne otáčet s vodicím šroubem, prastarý soustruh po mém otci má stejné uspořádání
salus

17. 11. 2016, 12:25

doncarlos píše:Žádná drážka tam být nemusí, prostě se přitáhne ten šroub úplně vpravo tak, že se kuželové kolo
začne otáčet s vodicím šroubem, prastarý soustruh po mém otci má stejné uspořádání
Sorry za OT, toho šroubu jsem si jaksi nevšiml. Jen malá otázka, ten šroub se jen tak bez ničeho dalšího opírá přímo o závit toho vodícího šroubu? :shock: Nijak neprudím, jen mě to zajímá.

EDIT: Pochopil bych, že to takto může fungovat při PŘÍČNÉM posuvu, ale jak to pracuje při posuvu PODÉLNÉM kdy se celý ten mechanismus co je na obrázku a je upevněn na suportu musí posouvat v podélném směru? Vodící šroub se otáčí a pokud je přitažen ten aretační šroub na vodící šroub unáší se tím to kuželové kolo, kterým vodící šroub prochází. Jak se pak může suport posouvat v podélném směru, když ten aretační šroub je dotažen k vodícímu šroubu, který se samozřejmě v podélném směru pohybovat nemůže. To mě hlava nějak nebere :roll:
Naposledy upravil(a) salus dne 18. 11. 2016, 5:22, celkem upraveno 1 x.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
icewing

17. 11. 2016, 1:31

V tom případe mi schazi ta matka co se přitáhne k tomu kuzelovemu kolu. Díky za odpovědi
doncarlos

18. 11. 2016, 3:59

Asi jsi to špatně pochopil, nic tam nechybí. Může se zdát divné, že se šroub utahuje přímo na trapézák a kurví ho, ale stačí přitáhnout docela lehce.
chb

18. 11. 2016, 7:34

doncarlos píše:Asi jsi to špatně pochopil, nic tam nechybí. Může se zdát divné, že se šroub utahuje přímo na trapézák a kurví ho, ale stačí přitáhnout docela lehce.
to mi přijde fakt divné - přitáhnout šroub na trapéz - a přitom volně posouvat suport podélně ?
řekl bych, že orig posuvovy trapez měl drážku, ať už na pero nebo na ten šroub - tím se šikmé kolo otáčelo shodně s trapezem, což se přenášelo na (čelní) šikmé kolo, při zapnutí posuvu se (čelní) přímé ozubené kolo dostalo do záběru a převodem který není vidět roztočilo pastorek a tím se docílilo podélného posuvu.
Pokud to má mít i příčný posuv, pak to přímé ozubené kolo se posune do jiné polohy - tak aby bylo mimo převod pro podélný posuv ale současně nějak spojeno s šikmým (čelním) a dalším ozubeným kolem (které na fotce není) nad tím co je na fotce by otáčelo šroubem příčného posuvu

ještě jednou krátce - to co je na fotce nevypadá, že by soustruh měl příčný posuv.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
icewing

18. 11. 2016, 8:05

presne jak rika cnb kdyz stojim u soustruhu mam na leve strane suportu paku na sepnuti a rozepnuti delene matice. V prostred kde je pricny suport tak hned pod nim je cudlik ktery kdyz vytahnu k sobe tak na jeho konci je ozubene kolo a to se dostane do zaberu toho co ne na fotce kuzelove a normalni a tim padem se toci i kolo skrz ktere prochazi hlavni sroub. ale prave jak rikate bud tam musi byt pero nebo sem si rikal dat tam matici se shodnym zavitem jako je tazny sroub a spojit ji nejak s kuzelovym kolem ale asi nejak lehce nebo rozlozitelne abych mohl posouvat suportem po hrebeni. Udelam vice fotek ale je mozne ze nekdo vymenil sroub protoze puvodne je tam tabulka v CZ na anglicke zavity a tam nema byt 127z ale ja tohle kolo na ten soustruh mam.

Dyztak je to tenhle soustruh
https://stroje.bazos.cz/inzerat/6692239 ... ustruh.php" onclick="window.open(this.href);return false;
doncarlos

18. 11. 2016, 9:33

chb píše
to mi přijde fakt divné - přitáhnout šroub na trapéz - a přitom volně posouvat suport podélně ?
A proč bys ho posouval podélně ? Rozhodl jsi se pro přeci pro příčný posuv, tak zablokuješ podélnej a soustružíš příčně.
Nechtěj na určitě stoletý mašině luxus jako na SV18.
Tohle je originální bez ohledu na to, že je možná vyměněnej šroub. Šroub s drážkou je jiné řešení - mezi ozubení
na příčném šroubu a to vedle kuželového kola se zasouvá osově další mezikolečko, po takovém ústrojí tu není ani stopy.
chb

18. 11. 2016, 10:20

doncarlos píše:chb píše
A proč bys ho posouval podélně ? Rozhodl jsi se pro přeci pro příčný posuv, tak zablokuješ podélnej a soustružíš příčně.
Nechtěj na určitě stoletý mašině luxus jako na SV18.
Tohle je originální bez ohledu na to, že je možná vyměněnej šroub. Šroub s drážkou je jiné řešení - mezi ozubení
na příčném šroubu a to vedle kuželového kola se zasouvá osově další mezikolečko, po takovém ústrojí tu není ani stopy.
ale ano, myšlence rozumím, jen si nemyslím, že je to tento případ. "Utahovat" šroub pro spuštění příčného posuvu třeba právě ve vyobrazené pozici by jistě bylo velice pohodlné :-)
a za druhé, pokud připustím, že se to tak pouští, jak pak se stejným mechanismem udělám podélný posuv ? (a ten tam dle obrázku je)

Ale i tak vaříme všichni z vody, z jedné fotky jednoho převodu kde není nic jiného vidět hádáme proč to nefunguje - bez znalosti zda to vůbec příčný posuv mělo, jak vypadá pohybový trapez, co je to vůbec za soustruh atd.
tazatel nyní mluví o čudlíku na příčný - takový stroj sem míval také - ale co kdyby vyzkoušel a popsal co se s čudlíkem hýbe.
pitíčko

18. 11. 2016, 1:44

tady Tumlik popisoval posuvy:

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15& ... 15#p141665" onclick="window.open(this.href);return false;
Čína okopíruje vše...i rychlost dodání České pošty...
doncarlos

18. 11. 2016, 2:00

jak pak se stejným mechanismem udělám podélný posuv ? (a ten tam dle obrázku je)
Šroubek pro příčný posuv povolíš a zaklapneš matku - vlevo - na trapézák
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“