http://www.sdilenifotek.cz/fotka/3600/" onclick="window.open(this.href);return false;
fotka mi sem nejde nahrat
Sorry za OT, toho šroubu jsem si jaksi nevšiml. Jen malá otázka, ten šroub se jen tak bez ničeho dalšího opírá přímo o závit toho vodícího šroubu?doncarlos píše:Žádná drážka tam být nemusí, prostě se přitáhne ten šroub úplně vpravo tak, že se kuželové kolo
začne otáčet s vodicím šroubem, prastarý soustruh po mém otci má stejné uspořádání
to mi přijde fakt divné - přitáhnout šroub na trapéz - a přitom volně posouvat suport podélně ?doncarlos píše:Asi jsi to špatně pochopil, nic tam nechybí. Může se zdát divné, že se šroub utahuje přímo na trapézák a kurví ho, ale stačí přitáhnout docela lehce.
A proč bys ho posouval podélně ? Rozhodl jsi se pro přeci pro příčný posuv, tak zablokuješ podélnej a soustružíš příčně.to mi přijde fakt divné - přitáhnout šroub na trapéz - a přitom volně posouvat suport podélně ?
ale ano, myšlence rozumím, jen si nemyslím, že je to tento případ. "Utahovat" šroub pro spuštění příčného posuvu třeba právě ve vyobrazené pozici by jistě bylo velice pohodlnédoncarlos píše:chb píšeA proč bys ho posouval podélně ? Rozhodl jsi se pro přeci pro příčný posuv, tak zablokuješ podélnej a soustružíš příčně.to mi přijde fakt divné - přitáhnout šroub na trapéz - a přitom volně posouvat suport podélně ?
Nechtěj na určitě stoletý mašině luxus jako na SV18.
Tohle je originální bez ohledu na to, že je možná vyměněnej šroub. Šroub s drážkou je jiné řešení - mezi ozubení
na příčném šroubu a to vedle kuželového kola se zasouvá osově další mezikolečko, po takovém ústrojí tu není ani stopy.