vzhledem k tomu, že tu jsou lidé z oboru, rád bych se vás zeptal na několik věcí. Mám za sebou 6 let praxe. V současné době pracuji jako obsluha cnc frézky (5x) a programátor cam zároveň. V práci začíná houstnout atmosféra a tak pomalu začínám řešit kam dál. Umím dělat v heidenhainu - 3 roky, featurecam 2,5D - 2 roky, feauturecam 3D, 5x - 1 rok. Základy ISO kódu. Ze školy umím i klasiku včetně soustružení a broušení, ale to už je dlouho

Moje slabiny jsou 5osé plynulé obrabění (nedaří se odladit,možná postprocesor k odlazení) a technologie tvarově složitých dílů. Podpora od bývalého delcamu není zaplacena a ve firmě není nikdo, kdo by s tím uměl. Máme jen dvě cnc (a spoustu klasik). A kolega je na tom stejně jako já. Dost improvizujeme a když se s něčím perem, tak vedení naznačí, že jsme neschopní kreténi. Mluvím o složitých dílů, kde je otimální souvislé vyklápění. Polohování 3+2 a 3D zvládáme bez problémů. Plus si sami řešíme nástroje a komunikace s dodavateli, servisem atd. Ale stále to je takové vaření z vody, rád bych se dostal k programování turbín, lopatek atd.
Chci se dostat na vyšší úroveň. Rád bych se dostal do nějaké velké programátorské kanceláře, kde budou lidi, kteří mají něco už naprogramováno a já se s nimi budu moct poradit. Jsem ochotný se kvůli tomu přestěhovat i na druhý konec ČR.
Stojí vůbec firmy dnes o lidi, kteří nejsou stoprocentní, ale udělají pro to cokoliv? Nebo chtějí už hotové kusy?
Existují zde programátorské kanceláře, kde je více jak 5 lidí třeba?
Jak najít firmy, které používají určitý SW?
Je dobrý nápad investovat prostředky do sebevzdělání, když nevím jestli si najdu pro toto práci? Mluvím o inventoru, powermillu, solidcamu atd.
Děkuju za odpovědi. Budu určitě reagovat.