Výměna univerzálky u soustruhu
Tak tady se to už mnohokrát řešilo, zkus to pohledat. Ale pro zjednodušení je to asi takhle:
1.) našroubuješ, nebo nějakým jiným způsobem, to záleží na způsobu upevňování přírub, namontuješ na vřeteno přírubu potřebného rozměru (nikoliv lícní desku - to je něco jiného)
2.) lízneš nožem čelní plochu té příruby, tak aby byla celá plocha srovnaná
3.) uděláš potřebné osazení dle univerálky, ale na průměru o cca 0,1mm menší než je průměr osazení v univezálce
4.) sundáš přírubu z vřetena, označíš otvory pro přišroubování univerzálky (já s úspěchem používám tuto metodu: do univerzáky našroubuješ do upevňovacích otvorů červíka potřebného průměru tak aby vyčníval jen hrot červíka, položíš na stočenou přírubu a mírným poklepem na čelo univezrálky se označí středy otvorů pro upevňovací šrouby na přírubě, pak ty středy otvorů vyznačíš důlčíkem a vyvrtáš otvory dle průměru upevňovacího šroubu + 0,5mm, odhraníš otvory)
5.) přišroubuješ univerzálku na přírubu, ale šrouby úplně nedotáhneš
6.) opět upevníš přírubu, tentokrát i s univerzálkou na vřeteno soustruhu
7.) do univerzálky upneš broušený trn a pomocí hodinek (úchylkoměru) doklepeš při ručním otáčení vřetena na co možná nejmenší úchylku
8.) po vyrovnání úplně dotáhneš upevňovací šrouby, které přitahují univerzálku k přírubě
Pokud máš více univerzálek, je vhodné mít ji trvale našroubovanou a "naklepanou" každou zvlášť na samostatné přírubě. Pak jen jednoduše vyměníš přírubu i s univerzálkou a nemusíš ji znova vyrovnávat.
Nejsem v tomto oboru profík, takže mě asi další zkušenější členové fóra opraví.
1.) našroubuješ, nebo nějakým jiným způsobem, to záleží na způsobu upevňování přírub, namontuješ na vřeteno přírubu potřebného rozměru (nikoliv lícní desku - to je něco jiného)
2.) lízneš nožem čelní plochu té příruby, tak aby byla celá plocha srovnaná
3.) uděláš potřebné osazení dle univerálky, ale na průměru o cca 0,1mm menší než je průměr osazení v univezálce
4.) sundáš přírubu z vřetena, označíš otvory pro přišroubování univerzálky (já s úspěchem používám tuto metodu: do univerzáky našroubuješ do upevňovacích otvorů červíka potřebného průměru tak aby vyčníval jen hrot červíka, položíš na stočenou přírubu a mírným poklepem na čelo univezrálky se označí středy otvorů pro upevňovací šrouby na přírubě, pak ty středy otvorů vyznačíš důlčíkem a vyvrtáš otvory dle průměru upevňovacího šroubu + 0,5mm, odhraníš otvory)
5.) přišroubuješ univerzálku na přírubu, ale šrouby úplně nedotáhneš
6.) opět upevníš přírubu, tentokrát i s univerzálkou na vřeteno soustruhu
7.) do univerzálky upneš broušený trn a pomocí hodinek (úchylkoměru) doklepeš při ručním otáčení vřetena na co možná nejmenší úchylku
8.) po vyrovnání úplně dotáhneš upevňovací šrouby, které přitahují univerzálku k přírubě
Pokud máš více univerzálek, je vhodné mít ji trvale našroubovanou a "naklepanou" každou zvlášť na samostatné přírubě. Pak jen jednoduše vyměníš přírubu i s univerzálkou a nemusíš ji znova vyrovnávat.
Nejsem v tomto oboru profík, takže mě asi další zkušenější členové fóra opraví.

Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Lícní desky? To asi neeeeee
Příruba pro univerzálu? To by šlo
Co je to za soustruh jaké má zakončení vřetena?
Také záleží zdali budete univerzálu sundávat - já to nedělám každá má svojí přírubu
Jinak obecně namontujete desku a osoustružíte podle univerzálky nehledejte v tom žádnou vědu nechávám přesah podle průměru univerzálky 0.01 až 0,02mm
pro lehké naklepnutí dřevěnou - plastovou paličkou
Někdo nechává bez přesahu a doklepává na přesno
Také záleží zdali budete univerzálu sundávat - já to nedělám každá má svojí přírubu
Jinak obecně namontujete desku a osoustružíte podle univerzálky nehledejte v tom žádnou vědu nechávám přesah podle průměru univerzálky 0.01 až 0,02mm

- Francotirador
No jestli tomu správně rozumím tak chceš upínat univerzálku do lícní desky (předpokládám čtyřpaknový).
Normálně univerzálku upneš za obvod - asi takto (akorát na obrázku není na lícní desce ale v druhé univerzálce)

Do univerzálky upneš přesný trn jehož házivost budeš měřit hodinkama. Univerzálku i s trnem vycentruješ paknama lícní desky - v podstatě stejně jako bys měl ten trn upnutý přímo v lícní desce

Nakonec je dobré překontrolovat, že ti univerzálka správně axiálně sedí na lícní desce - hodinky dáš na suport a přejedeš s nimi po délce trnu. Pokud naměříš odchylku celý postup zopakuješ a dáš si víc záležet (jinak budeš soustružit do kužele).
Při upínání obrobku do univerzálky (předpokládám třípaknový) je dobré tento utahovat stejným šnekem (čtyřhranem) jako si dotáhl trn pro vycentrování.
Normálně univerzálku upneš za obvod - asi takto (akorát na obrázku není na lícní desce ale v druhé univerzálce)

Do univerzálky upneš přesný trn jehož házivost budeš měřit hodinkama. Univerzálku i s trnem vycentruješ paknama lícní desky - v podstatě stejně jako bys měl ten trn upnutý přímo v lícní desce

Nakonec je dobré překontrolovat, že ti univerzálka správně axiálně sedí na lícní desce - hodinky dáš na suport a přejedeš s nimi po délce trnu. Pokud naměříš odchylku celý postup zopakuješ a dáš si víc záležet (jinak budeš soustružit do kužele).
Při upínání obrobku do univerzálky (předpokládám třípaknový) je dobré tento utahovat stejným šnekem (čtyřhranem) jako si dotáhl trn pro vycentrování.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
ještě taková připomínka pokud je vřeteno ukončeno osazením například camlock a příruba dosedá čelem na vřeteno je dobré alespoň kamenem odstarnit drobné nerovnosti nebo čelo vřetena taky přesoustružit pokud je tam středící kužel na vřetenu tak v případě osoustružení čela se musí upravit i kužel.
v každém případě prostě očistit dosedací plochy začistit kvalitním přesným kamenem a teprve špekulovat nad soustružením vřetena bo to jak se zku...tak to je problém.
jestli je to vřeteno podobné nebo stejné konstrukce jak na sv18 tak plochy na vřetenu neupravovat!
další postup je popsaný
v každém případě prostě očistit dosedací plochy začistit kvalitním přesným kamenem a teprve špekulovat nad soustružením vřetena bo to jak se zku...tak to je problém.
jestli je to vřeteno podobné nebo stejné konstrukce jak na sv18 tak plochy na vřetenu neupravovat!
další postup je popsaný
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Jo taky už jsem to viděl, že to nějaký soustružníci dělali, nezeptal jsem se jich proč, ale teď už to celkem chápu. Díky FrancoFrancotirador píše:No jestli tomu správně rozumím tak chceš upínat univerzálku do lícní desky (předpokládám čtyřpaknový).

Naposledy upravil(a) salus dne 23. 11. 2016, 2:30, celkem upraveno 1 x.
Soustruh: S-28 Žebrák
- Francotirador
Dělá se to u středních a větších soustruhů v rozmanité kusové nebo hodně malosériové výrobě, aby soustružník kvůli pár malým kouskům nemusel sundávat "hovadskou" těžkou lícní desku a přitom u nich dosáhl rozumnou opakovatelnost / přesnost upnutí.
Docela by mě zajímalo co má milan.a za lubem, jestli tohle nebo jen egalizovat přírubu pod univerzálku
Edit: Teď koukám, že se tu chlubil maďarským EMU-200. U něj lícní deska až tak těžká nebude, aby se rozhodl mít jí na soustruhu trvale a netrápit se sundáváním. Navíc bude mít vřeteno nejspíš zakončené "cam-lock" tak je to o to zajímavější co (jaké plochy) vlastně chce egalizovat (jestli plochu příruby pod univerzálkou, nebo kužel vřetene pro přírubu a nebo kužel příruby
).
Docela by mě zajímalo co má milan.a za lubem, jestli tohle nebo jen egalizovat přírubu pod univerzálku

Edit: Teď koukám, že se tu chlubil maďarským EMU-200. U něj lícní deska až tak těžká nebude, aby se rozhodl mít jí na soustruhu trvale a netrápit se sundáváním. Navíc bude mít vřeteno nejspíš zakončené "cam-lock" tak je to o to zajímavější co (jaké plochy) vlastně chce egalizovat (jestli plochu příruby pod univerzálkou, nebo kužel vřetene pro přírubu a nebo kužel příruby

Pro upřesnění - protože máme na krku zase tu studenou zimu, pokračuji v opravách na mém soustruhu EMU-200-Madarsko.Monteg píše:Lícní desky? To asi neeeeee
U tohoto soustruhu je vřeteno zakončeno broušeným kuželem, na kterém je pero. Měřil jsem úchylkoměrem, kolik to hází-nenaměřil jsem vůbec nic. Měnil jsem veškerá ložiska na vřetenu. Hlavní ložisko je myslím NN 3010 KP41, tedy to nejpřesnější možné. Koncový kužel na vřetenu je broušen na 0,005mm. Na kužel nasadím přírubu, zadní strana má venkovní závit. Matka je nasazena na vřetenu. Vemu přírubu, přitáhnu jí matkou na kužel a můžu pasovat univerzálku. Pokud bych tedy správně přírubu (lícní desku?) připravil a ona kopírovala vřeteno, měla by mít házivost nula-nula hovno. Tedy čistě relativně. Stav byl takový, že zámek na desce a univerzálka vykazoval vůli skoro 1mm. A to je ono, na co se ptám. Technický postup nasazení univerzálky. Pozn: Pokud zaměňuji lícní desku s přírubou, tak se omlouvám. Já tam mám jen tu část, na kterou se pasuje univerzálka. Jo, nová univerzalka má díru na zámek v přesnosti H6.
Každopádne ak tam chceš mať nastálo 4-paknovú univerzálu, to neni šťastné riešenie. Postupoval by som nasledovne: skontrolovať funkčné plochy, očistiť, ťukance zahladiť kamienkom, nasadiť prírubu. Pretočiť čelo- plochu na ktorú ide univerzála- minimálny úber, aby sa to nezoslabovalo, osadenie máš asi prebraté o ten 1 mm čo píšeš, ak nie, je dobre osadenie prebrať o asi 0,2 mm, aby sa príp. dal obrobok vyklepať na nulu. Nasadiť univerzálu, povrch vycentrovať na nulu, upínať brúsený valcový trn postupne každým pastorkom, a v ktorom má najmenšie hádzanie, ten označiť (iba v ňom potom upínať, ozn. fixou, až keď bude hotovo natrvalo) Potom trochu povoliť univerzálu, vycentrovať ju, aby trn bol na nulu, príp skúsiť ešte iný priemer brúseného trna. Ešte je dobré skontrolovať, či sú neni vymačkané čeluste na konci- (trosku presvitá svetlo medzi obrobkom, a čelusťami vpredu), ak áno, nejde opakovane presne upínať- treba ich prerovnať
dej pár fotek umu jsem sice několikrát opravoval ale jen elektriku jednou byla docela zajímavá závada díky ní stál soustruh pár korun ...
takže ti špatně sedí příruba na kuželu vřetene dokud to nevyřešíš nemá smysl soustružit čelo příruby pořádně to prohlédni jestli tam nemáš drbanec na kuželu..
pak bych to zkusil na barvu a hned se uvidí kde se to opírá a kde né...je možné že to je za ty roky omačkané a už to neni kužel ale nějaký šišoid
takže ti špatně sedí příruba na kuželu vřetene dokud to nevyřešíš nemá smysl soustružit čelo příruby pořádně to prohlédni jestli tam nemáš drbanec na kuželu..
pak bych to zkusil na barvu a hned se uvidí kde se to opírá a kde né...je možné že to je za ty roky omačkané a už to neni kužel ale nějaký šišoid
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
- Francotirador
To co popsal qwer plati za predpokladu, ze ta univerzalka je soustrednamilan.a píše:Doplnění - jsem jenom domácí šťoura a tedy předpokládám, že univerzálku (125/4) nebudu muset měnit a sundávat. Žádné další vybavení k mašince nemám, musel bych někde nechat vyrobit.

Jinak licni deska je tohle

Nemusi mit nutne pakny, muze mit jen T drazky pro matky upinek.
Než na to sáhneš nožem, alespoň 3x tu přírubu nasaď a měř, jestli to háže stále na stejném místě. Jestli ano, pak líznout a jestli ne, je něco naklepnuté, nebo to někde blbě sedí - tak hledatqwer píše: Postupoval by som nasledovne: skontrolovať funkčné plochy, očistiť, ťukance zahladiť kamienkom, nasadiť prírubu. Pretočiť čelo- plochu na ktorú ide univerzála- minimálny úber, aby sa to nezoslabovalo, osadenie máš asi prebraté o ten 1 mm čo píšeš, ak nie, je dobre osadenie prebrať o asi 0,2 mm, aby sa príp. dal obrobok vyklepať na nulu. Ešte je dobré skontrolovať, či sú neni vymačkané čeluste na konci- (trosku presvitá svetlo medzi obrobkom, a čelusťami vpredu), ak áno, nejde opakovane presne upínať- treba ich prerovnať

A když točit, tak přesně na univerzálku, aby tam šla lehce naklepnout, jak už tady někdo psal (vůli bych nechával tak na brusce). Vláďa