Vrtačka SV 16 - oprava vřetena.

Odpovědět
milan.a

28. 11. 2016, 9:59

Čauky,
hele, potřebuji radu. Na vrtačce mi při nízkých otáčkách ( do cca 1000ot/min) hází dost ošklivě vřeteno. Pokud zvednu na cca 2000 ot/min,
ani se to nehne. Tedy předpokládám, že nebude nic nabořeného, ohnutého. Ložiska jsem vyměnil. Kde mám dále hledat závadu ?
milan.a

29. 11. 2016, 10:31

To není možné, četlo to plno lidiček. Opravdu zdejší fachmani neporadí ?
atlan

30. 11. 2016, 4:06

Cim si to meral? Co hovori uchylkomer?
testone
Sponzor fora

30. 11. 2016, 6:11

milan.a píše:To není možné, četlo to plno lidiček. Opravdu zdejší fachmani neporadí ?
sorry
při vší úctě ke Tvé osobě - to cos napsal je naprostá kravina, proto asi nikdo nechtěl ztrácet čas
buď to hází, protože je tam něco ohnutého nebo má něco hovadskou vůli atd, nebo to blbě měříš nebo interpretuješ nebo všechno dohromady
vřeteno není z gumy, aby jednou házelo a podruhé ne
záhady nech ufologům a konspirační teorie taky
už tu taky byla vášnivá diskuse a reklamace atd od člověka, který si koupil malý čínský soustruh a šíleně se bil do prsou že že ho podvedli atd, že mu ten soustruh šlajdá o sedm desetin a po několikaměsíční anabázi z něj vylezlo, že si spletl setiny milimetru s desetinama
obvykle se dějí věci obvyklé..... atd
možná by taky neškodilo použít slovo prosím a děkuju
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
kenybz

30. 11. 2016, 6:35

vřeteno změr první z venku úchylkoměrem se stojánkem dáš dotek z boku a rukou pomalu otáčíš pokud šmatle jen 1-3 stovky na vrtačku dobré
pokud to šmatle víc je ohlé vřeteno to se dá rovnat i bez demontáže ale je to loterie nakolik se ti to podaří
pak dej dovnitř nové pouzdro a změř to na něm pokud to šmatle mnohem víc je nadrbaný vnitřní kužel od protočeného vrtáku například
a teď si nejsu jistý jestli vrtačka sv 16 má jen vnější kužel např.B16 pro nasazení hlavičky v tom případě měříš házivost na samotném kuželu
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
milan.a

30. 11. 2016, 9:50

testone píše:
milan.a píše:To není možné, četlo to plno lidiček. Opravdu zdejší fachmani neporadí ?
sorry
při vší úctě ke Tvé osobě - to cos napsal je naprostá kravina, proto asi nikdo nechtěl ztrácet čas
buď to hází, protože je tam něco ohnutého nebo má něco hovadskou vůli atd, nebo to blbě měříš nebo interpretuješ nebo všechno dohromady
vřeteno není z gumy, aby jednou házelo a podruhé ne
záhady nech ufologům a konspirační teorie taky
už tu taky byla vášnivá diskuse a reklamace atd od člověka, který si koupil malý čínský soustruh a šíleně se bil do prsou že že ho podvedli atd, že mu ten soustruh šlajdá o sedm desetin a po několikaměsíční anabázi z něj vylezlo, že si spletl setiny milimetru s desetinama
obvykle se dějí věci obvyklé..... atd
možná by taky neškodilo použít slovo prosím a děkuju
No, začnu od konce.
Pokud si někdo myslí, že jsem mu nepoděkoval a nebo o něco nepoprosil, sorry, omlouvám se. Obě slůvka dobře znám.
Na druhé straně nehodlám děkovat lidem, kteří "poradí" tím způsobem, že naznačí, i když jemně, že jsem pitomec.
Toto fórum se mi líbí právě proto, že se mohu (a ptám se) třeba i pro někoho na úplné pitomosti. Já se nemám ve svém okolí s kým
radit a proto rád využívám tuto možnost zde. PROSÍM, komu se zdají moje dotazy přiblblé a snad i hloupé, nevšímejte si jich a jenom se pro sebe zasmějte. Já to také tak často musím dělat. ĎEKUJI MOC.
Pozn: To házení vřetene. Třeba zrovna pro ty, co nevěří na nekonečno.
Nemohl jsem měřit házivost za provozu, o tom nebudu psát. Za klidu, otočení rukou, zanedbatelný.
Při nízkých otáčkách -chvěla se celá vrtačka, úchylkoměr by to ani nepobral.
Při vysokých ( nad 1000 ot. ) vrtáček se ani nehnul.
No, a já jsem zjistil, kde byla závadička. Rád se podělím. Celé to mělo na svědomí vymačkané uložení ložiska. Začalo to kmitat
při určité frekvenci otáček a po překročení se to opět usadilo. Stačilo opravu provést použitím vymezovače spár. Taková pitomost.
Aneb jak řekl Sherlok Holmes : Když z nemožného vypustíme to neskutečné, to co nám zůstane, i když to vypadá velice nepravděpodobné, je čistá pravda.
PODĚKOVÁNÍ všem, kdo byl a je ochotný poradit.
testone
Sponzor fora

30. 11. 2016, 10:15

však já jsem taky na ten první dotaz nereagoval
reagoval jsem na povzdech, že nikdo není ochoten pomoci a napsal jsem svůj názor proč to tak asi je
nakonec jsem měl pravdu
žádná záhada
něco mělo hovadskou vůli.......
.....
to prosím a děkuju schází v tom prvním dotazu
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
milan.a

30. 11. 2016, 10:36

Fórek na konec.
Pán jede autem, najednou hrc-prc, auto stojí. Zvedne kapotu a bezradně zírá na motor. Přiběhne Pepíček, chvilku na to kouká a potom povídá : Já vám to, pane, opravím. Pán je bezradný, tak tedy přikývne. Pepíček strčí ručičku do motoru, něco přitáhne a je s opravou hotový. Pán nastartuje, auto spolehlivě přede. No, tedy chlapče, ty jsi machr, chválí pán Pepíčka. A co jsem dlužen ?
Dostanu padesát korun, padesát haléřů. Pán vytáhne love a nedá mu to, aby se nezeptal. Dobře, padesátka. Ale proč těch padesát haléřů ? To máte tak, povídá Pepíček. Těch padesát haléřů, je za tu opravu, utáhl jsem jeden šroubek. A těch padesát korun ? No to je za to, že jsem věděl který ten šroubek utáhnout.
Je to staré, já vím. Ale jak pravdivé...
kenybz

1. 12. 2016, 7:02

u menších sloupovek způsobuje vibrace i řemen buď to prasácky přehazovaný v napnutém stavu a nebo když to dlouho nejede tak se řemen unaví a ohyb od řemenice se nesrovná tak sa to pak třepe jak drozdovi řiť
podobně zmrešný řemen dokáže pěkně rozklepat i BPH-áčko
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
atlan

1. 12. 2016, 7:39

Keby tam upol ten uchylkomer nemal by zbytocny dotaz. Navyse na strojarskom fore povedat ze to ma velku volu, to tak na trhu sa moze bavit.
milan.a

1. 12. 2016, 11:34

atlan píše:Keby tam upol ten uchylkomer nemal by zbytocny dotaz. Navyse na strojarskom fore povedat ze to ma velku volu, to tak na trhu sa moze bavit.
Zase jeden pan chytrý. Dobře si přečti, co jsem napsal. Nikde jsem nepoužil "velku volu" ale že vřeteno při pomalých otáčkách hází.
To pleteš jablíčka a hrušky dohromady. Dále jsem napsal, že při otočení ručně jsem nenaměřil téměř nic.
V tomto případě se nechám rád poučit, jakým způsobem změřím, kolik mi vřeteno vykazuje při 1000 ot/ min a při 2000 ot/min.
To bych ten měřák mohl hodit rovnou do šrotu. A pokud vidím pouhým okem, že mi to hází, je mi jedno kolik, musím to opravit,že.
Takže, doporučuji si přečíst celou diskusi a potom se případně zapojit. Ani bych nenaznačoval, že je někdo totálně blbej.
Tímto bych všem odborníkům poděkoval a považuji toto téma za ukončené, opravdu nejsem na nějaké špičkování zvědavý.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“